0

К акво ли е усещането да държиш в ръцете си книга, отпечатана преди 515 години? Това е само няколко десетилетия след появата на пресата, изобретена от Йоханес Гутенберг. Ако не сте изследовател, едва ли ще имате щастието да разгърнете страниците на едно толкова старо и ценно издание. Но в България край Дунав поне можете да видите такава книга зад стъклената витрина в музея на Русенската света митрополия.

Уникални експонати могат да се видят в музея на Русенската митрополия.

 Уникални експонати могат да се видят в музея на Русенската митрополия.

Като истинско съкровище тук съхраняват Служебника на йеромонах Макарий - първата печатна книга в румънските земи, излязла през 1508 г. в Търговище, но не нашето Търговище, а онова на север от река Дунав. Служебникът на Макарий се смята и за първата в света печатна книга с литургии.

Уникат

„В нашия музей се пази един от осемте екземпляра на Служебника на Макарий, които са известни в целия свят. Освен в Русе още четири има в Букурещ и по един в Сибиу, Будапеща и Москва“, обясни пред „Телеграф“ Русенският митрополит Наум.

Митрополит Наум

 Митрополит Наум

Той посочи, че наскоро са получили покана от д-р Силвиу-Константин Неделку, председател на отдела „Стара книга. Консервация. Реставрация“ към Асоциацията на библиотекарите в Румъния, за участие в Националната конференция „Стара румънска и чуждестранна книга“. Темата на конференцията била „Служебникът на Макарий (1508) - 515 години румънско книгопечатане“. Тя се е провела на 20 май в манастира Комана край Гюргево, организирана от Асоциацията на библиотекарите в Румъния. В работата на конференцията се включил отец Кирил Синев - българският свещеник в Букурещ.

Сведения

Сведения за съхранявания в Русе Служебник на йеромонах Макарий има в изследването на проф. архимандрит Павел (Стефанов). Според него реликвата е попаднала в града край Дунав от Хилендарския манастир чрез Доростолския и Червенски митрополит Григорий, приел монашеството в тази света обител през 1846 г.

Служебникът на Макарий се съхранява в Русе. Книгата е украсена с оригинални щампи.

 Служебникът на Макарий се съхранява в Русе. Книгата е украсена с оригинални щампи.
Жанета Йорданова

Според акад. Марин Дринов йеромонах Макарий си е послужил с препис от Служебника на Търновския патриарх Евтимий, отнесен във Влахия от негови ученици след османското нашествие по нашите земи. Служебникът е бил собственост на владиката Герасим Хилендарски, който го закупил през 1654 г. за 300 аспри.

Подробности за отпечатването на безценната книга намираме и в изследванията на румънски автори. Макарий е бил православен монах от сръбски произход, който е живял в Цетине - историческата столица на Черна гора, където бил посветен в печатарското изкуство, дошло от Венеция. С подкрепата на княз Георге Черноевич Макарий печатал в Цетине книги. През 1496 г. Черна гора била превзета от турците и монахът се преместил във Влахия. С помощта на владетеля Радучел Маре (1495 - 1508), който му предоставил печатна преса, инокът отпечатал Служебника през 1508 г. Предполага се, че пресата е донесена от Венеция. Изследователи смятат, че най-вероятно тя се е намирала в манастира Дялу край Търговище. След Служебника на същата преса Макарий отпечатал още две богослужебни книги - Октоих през 1510 г. и Четириевангелие през 1512 г. По това време в румънските земи се е пишело на кирилица и изданията са на славянски език. Наличието на румънски герб и в трите книги показва, че типографията е княжеска, а не частна, посочва проф. д-р Йоан Молдовяну.

Манастирът Нямц

Служебникът на Макарий е с красив фротиспис и оригинални щампи, вдъхновени от ръкописната традиция на школата на Гавриил Урик в манастира Нямц. Книгата съдържа най-често извършваните служби в богослужението на Православната църква, като литургиите на свети Йоан Златоуст, на свети Василий Велики, парастас, молитва за опрощение на греховете и др.

Музеят показва плащаница от Александър II

Музеят на Русенската света митрополия към катедралния храм „Света Троица“ притежава безценни църковни реликви. Открит е през 1983 г. под ръководството на Доростолския и Червенски митрополит Софроний, но след това известно време е затворен за посещения. Вратите му са отворени отново в края на 2016 г. Освен безценния Служебник на Макарий от 1508 г. в музея могат да се видят икони от XVIII век от село Сушево, църковна утвар, богослужебни предмети. Във витрина са показани митрополитските одежди на епископ Антоний и жезъл от седеф, за който не се знае на кого е принадлежал. Посетителите могат да видят плащаницата, подарена на храма „Света Троица“ от руския император Александър II по времето на Руско-турската война. Везана е през 1809 г. Музеят пази бронзов свещник от 1787 г. на църквата „Света Троица“ и много други интересни експонати.