0

Д нес Църквата почита паметта на Свети Андрей Първозвани - първия от 12-те Христови апостоли. Имен ден на 30 ноември празнуват: Андрей, Андриан/а, Андреа, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка и др.

Закрилник

Смята се, че първият апостол, последвал Христос, покровителства Шотландия, Русия, Сицилия, Гърция, Румъния, Амалфи, Малта и Прусия, армейските рейнджъри, моряците, рибарите, търговците на риба, плетачите на въжета и певците. Но според италианските историци той е бил покровител и на древните българи християни.

Професорите Угели и Орсини, изследвайки историята на Беневентското херцогство, установяват, че през средните векове тамошният храм се казвал „Сант Андрея ди Палофернус“. Палофернус е староримското име на областите на северозапад от Черно море, където според писанията апостолът покръстил 70 000 езичници. По-късно тя влиза в състава на Кубратовата „Велика България“.

Откритие

Двамата учени са категорични, че този светец е бил покровител на древните българи, заселили се в южната част на Ботуша през VII век начело с Алцек – един от синовете на хан Кубрат.

Италианският професор Винченцо д'Амико (1877-1965) е категоричен - повече от 700 селища на Апенините са основани от древните българи. Според него близо 3 милиона италианци са техни потомци (от общо 45 милиона по време на изследването му).

За Алцек той смята, че както баща си, великият хан Кубратт, е приел християнството заедно с част от воините си. Професор Д'Амико обръща внимание на факта, че в Италия навсякъде, където през Средновековието е имало прабългарски общности, са вдигнати и църкви, носещи името на свети Андрей Първозвани.

Това се потвърждава и от документите на Ватикана.

Цялата статия четете в броя от 30 ноември (сряда) на в. Телеграф - „Чудеса и Вяра“ . Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което идва всяка сряда с вестник „Телеграф“.