0

В сяка година в навечерието на 14 февруари в социалните мрежи и в кварталните бакалници се разгарят люти спорове на тема Свети Валентин.

Главното възражение на противниците на празника на любовта е, че той е посветен на католически светия. А ние, видите ли, сме патриоти и не тачим такива измислени светии.

Календар

Но всички светци и мъченици, канонизирани преди Великата схизма от 1054 г., се признават и от двете църкви. Българската православна църква (БПЦ) тачи паметта на Свети свещеномъченик Валентин, презвитер Римски, на 6 юли. Така че всички православни мъже с това име спокойно могат да почерпят тогава, без да се страхуват, че ще изпаднат в икуменистическа ерес. А дамите - на 10 февруари, когато пък е денят на света мъченица Валентина (виж за нея в карето). Що се отнася до римокатолическата църква, от 1969 г., Свети Валентин е премахнат от нейния литургичен календар. На 14 февруари Ватиканът чества успението на Свети Кирил, който заедно с брат си Методий бе обявен от папа Йоан Павел II за съпокровител на Европа.

Свещеникът

Дотогава в Рим на 14 февруари се е тачила паметта на трима мъченици с това име. Първият Валентин бил свещеник, живял през III век в Рим. Император Клавдий II Готски (268 –270 г.) – не без основание – смятал, че необвързаните с домашен уют и мисли за жена и деца войници се бият по-храбро и самоотвержено. И затова забранил на неженените легионери да сключват брак. Свещеникът Валентин бил заловен точно когато благославял брака между легионера Савиний и християнката Серапия, за което бил осъден на смърт. Докато чакал присъдата си, бил хвърлен в тъмница, където се влюбил в сляпата дъщеря на тъмничаря. В деня на екзекуцията си – 14 февруари 270 г., Валентин изпратил на момичето писмо с подпис „от твоя Валентин” и то прогледнало. Следващата легенда допълва, че Валентин е правел тайни сватби и между влюбени, чиито родители не са били съгласни с брака им. Друго предание пък разказва, че Валентин винаги подарявал на младежите, които го посещавали, цвете от своята градина. Между двама от тези младежи се ражда толкова голяма любов, че следвайки техния пример, стотици двойки идвали от близо и далеч, за да получат благословията на светеца. И оттук тръгнал митът за него.

Епископът

Вторият Свети Валентин е роден в град Терни, Италия, през 175 година. Става първият епископ на града през 197 г. Според жития от V – VI век светецът е притежавал благодатта да извършва чудеса и изцеления. В Рим той излекувал брата на трибуна Фронтон, който разказал случилото се на философа Кратон. По-късно самият Кратон помолил светеца да помогне на сина му Хоримон, който наранил гърба си, ходил прегърбен и изпитвал силни болки в продължение на три години. След като мълвата за чудотворното оздравяване на юношата се разпространила във Вечния град, много от жителите му започнали да се обръщат към Христос. Сред онези, които приели светото Кръщение, бил и синът на префекта на Рим – Плацид. Като научил за обръщането в православната вяра на сина си, управникът се ядосал и заповядал да хванат Св. Валентин и да го хвърлят в тъмница. Започнали да принуждават праведника да се откаже от вярата си и да се поклони на идолите. Виждайки непреклонността на светеца, Плацид заповядал да отсекат главата му. Мощите му били погребани в гробницата на 63-та миля на Фламинския път. През VIII век в Терни над гроба на свещеномъченик Валентин била построена християнска базилика, съществуваща и днес. През Средновековието на Св. Валентин се молили и за изцеряване от епилепсия. Мощите му се съхраняват в църквата "Санта Мария ин Козмедин" на площад Бока дела Верита“ в Рим.

За третия Валентин, загинал за вярата в Африка, не се знае почти нищо.

Юнона

Празникът на влюбените има корени и в Античността. В Атинския календар периодът от средата на януари до средата на февруари бил посветен на свещения брак между боговете Зевс и Хера. В Древен Рим през февруари били почитани Луперкалиите – празник на пастирите, свързан с плодовитостта. А на самия 14 февруари са чествали богинята Юнона, смятана за покровителка на брака. На този ден девойките пишели любовни писма на избраниците си и ги пускали в урна пред храма й. Младежите също пишели, но до Римската вълчица с молба любимите им да отвърнат на техните чувства.

Чосър

Автор на днешния празник на 14 февруари е бащата на английската литература Джефри Чосър (1343-1400) През 1375 г. той пише поема, в която възпява 14 февруари като датата, на която птиците и хората се събират, за да си намерят партньор. Така Чосър дава началото на празника, който се развива през вековете. През ХVІІ век една от дъщерите на френския крал Анри IV въвела мода мъжете да даряват с цветя любимите си на празника на Свети Валентин.

Картичките

Картичките с любовни обяснения -“валентинките“, се появяват през XV вeк. Официално се приема, че първата такава е пратена през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл дьо Валоа до дамата на сърцето му във Франция, докато бил на заточение в крепост в Англия. Тази валентинка се пази и до днес в Британския музей заедно с някои от най-старите любовни картички. Писането им става популярно през XVIII век, а през XIX век започва масовото печатане на изрисувани картички.

Партньори

След 1989 г. празникът бързо навлиза и в България като част от глобалната градска култура и от прехода към демократизация на обществото, като отразява стремежа на младите за приобщаване към западните културни стереотипи. По-възрастните хора продължават да свързват 14 февруари с деня на Свети Трифон Зарезан по Юлианския календар. Етнолозите коментират, че в момента се наблюдава своеобразно побългаряване на Свети Валентин, превръщащо го в „партньор“ на Трифон Зарезан.

Валентина посечена в Палестина

Света Валентина, която се чества идния петък, приела мъченическа смърт от Фирмилиан, управителя на Палестина. Тя била родена в околностите на град Кесария. Обвинявали я в непочитание към езическите богове и затова управителят Филимилан заповядал да принесе жертва на идолите. С тази цел я повели към езическия храм, който бил недалеч от съдилището. Въвели светицата в храма, а тя, вместо да принесе жертва на идолите, смело хвърлила камък върху жертвеника и се обърнала гърбом към горящия там огън. Тогава Фирмилиан се разярил и заповядал безжалостно да я бият по ребрата; после я осъдил на посичане с меч. Това станало през 308 г.

Мощи вършат чудеса във Варна

Стотици се молят преди иконата и частицата от мощите на Свети Валентин във варненския манастир „Свети Константин и Елена“. Храмът е един от трите в света, в който се пазят мощи на светията - в Терни, в Москва и у нас. Частицата е подарена през 2006 г. от предишния Руски патриарх Алексий II, който на свой ред е получил част от мощите от Ватикана.

Списъкът на чудесата, случили се след молитва пред мощите на светеца, е дълъг. Две жени с най-страшната диагноза - рак, се изцерили благодарение на молитвата пред мощите. Мъж и жена се събират 20 г. след тежка раздяла. Жени, които лекарите са обявили за безнадеждни случаи, зачеват.