0

У чени ще спасяват най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура. Тя е на над 1300 години. 

Директорът на Национален парк Пирин Росен Баненски алармира, че има пречупване на клон на вековното дърво с диаметър около 40 см. Това е станало или при ураганен вятър, или при падане на тежък сняг. На мястото в петък отишла и министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. Тя наредила незабавни действия, за да бъде опазена и съхранена Байкушевата мура. 

На място 

С министър Карамфилова бяха експерти от дирекция „Национална служба за защита на природата“, от Института по гората при БАН, Лесотехническия университет и Лесозащитна станция-София. Те начертаха план за действие. Най-напред ще бъдат извършени изследвания на цялостното състояние на дървото. След това учените ще кажат какви конкретни действия да се предприемат. 

Карамфилова беше категорична, че е необходим детайлизиран план с конкретни срокове и отговори за съхраняване на дървото. Ще се извършва и редовен мониторинг на растежа на мурата.

“Всеки процес трябва да бъде управляван, така че да има възможност за реакция. Не можем да си позволим да поемем дори и малък риск, когато говорим за спасението на такъв национален символ. Байкушевата мура е безценно природно богатство. Освен това е и най-посещаваният дендрологичен обект в страната”, добави министърът.

Предстои да бъдат обследвани различни части от дървото, за да се проверят резултатите и на останалите клонове и цялостното му състояние. Първият скрийнинг ще даде представа относно протичащи гнилостни процеси и какъв е относителният им дял.

Байкушевата мура ще бъде изследвана със специализирана техника – томограф и резистограф, от специалисти със солиден опит в поддръжката на дървото, което ще даде отправна точка за последни действия за съхранението му.

Най-старото иглолистно дърво ще може да бъде наблюдавано от туристите от разстояние, а достъпът ще остане ограничен, докато не бъдат предприети мерки, така че да се осигури пълна безопасност за посетителите.