0

П о традиция повечето хора се умиляват, когато стане въпрос за джуджета. Представят си ги милички, работливи и преливащи от любов към Снежанка. Но както винаги има и изключения.

У някои хора джуджетата предизвикват погнуса, подобно на тази към плъховете. Дори и тези жени, които ги смятат за привлекателни, ще скокнат отгоре на масата, ако ситните създания профучат край краката им и инстинктивно ще се опитат да се опазят от острите им зъби.

Жените са по-уязвими, имат ги за плъхове.

 Жените са по-уязвими, имат ги за плъхове.
iStock

Както беше готова да направи Рене (Ванеса Уилямс) от „Отчаяни съпруги“. Страхът, който тя изпитваше от джуджета си има медицински термин – ахондроплазиофобия. И съвсем не е лишен от основания.

Рене от Отчаяни съпруги в сцената, в която се е нагласила за любовна среща, но насреща й се показва джудже.

 Рене от Отчаяни съпруги в сцената, в която се е нагласила за любовна среща, но насреща й се показва джудже.
iStock

Ето например какво се случва в Аржентина. През няколко години в северните райони се появява един упорит гном, който сащисва хората и ги кара да изпробват гласните си струни на макс. С вида си той провокира ужас у тези, които го зърнат.

За първи път кривокракото дребно създание привлича внимание през 2008 г. Съобщения за появата му постъпват от различни места, засичано е включително и от полицейски патрули. Съществото води предимно нощен живот и понякога проявява нахалството да стряска обитателите на домовете, като надзърта с огненочервените си очи през прозореца. Очевидци твърдят, че преживяването е повече от кошмарно.

Някои са убедени, че са на късмет.

 Някои са убедени, че са на късмет.
iStock

Според свидетелите главата на гнома е със заострена форма. Изглежда, сякаш на нея има калпак. Вместо да се изпъва на пръсти, за да изглежда по-високо, то се придвижва снишено, готово да замръзне всеки момент като камък. Кучетата подивяват от ужас, когато го видят и бягат, колкото крака ги държат. Предизвестяват за появата му с ужасен, смразяващ кръвта вой. Много стопани разбират, че гномът е наблизо, когато домашните им любимци започнат да се държат по този странен начин.

Местните жители твърдят, че си има причина животните да изпадат в ужас от появата на гнома, който проявявал хищнически инстинкт към тях. Хората са убедени, че трябва да вардят домашните си любимци, защото гномът няма да им прости. А щом напада кучета, няма да прости и на хората, ако са му на сгода. Няколко случая на безследно изчезнали хора се свързват именно с този „пришълец от детските приказки”.

Носи им се слава на големи работливци.

 Носи им се слава на големи работливци.
iStock

През 2008 г. селскостопанският работник Рамон Алмендрос видял силуета на гнома през прозореца и се доближил да го разгледа. Преди да се опомни, стъклото се пръснало на парчета и една черна кокалеста ръка го сграбчила за лакътя. Гномът придърпал човека с неимоверна сила, така че го изкарал навън. Чак когато на виковете му се притекли хора с оръжие, гномът изоставил плячката си и се скрил в тъмнината.

Хватката на свирепото същество била така силна, че ръката на Рамон се оказала натрошена. Пораженията били толкова тежки, че лекарите не успели да я спасят.

Звяр

За опасностите, които крие доближаването до гнома пише отново през 2008 г. вестник „Ел Трибуно”. Късно вечерта няколко младежи си бъбрели, когато чули звуци, сякаш на земята падат камъни. Те решили, че между храстите се провира някакъв звяр с големина на куче. Един от младежите грабнал пръчка и заявил, че ей сегичка ще го изгони. Втурнал се към храсталака и след малко оттам се разнесли писъците му. Останалите му се притекли на помощ. Тогава видели някакво същество, наподобяващо на горила, което било докопало момчето за крака и го влачело нанякъде. Когато забелязало другите, джуджето пуснало младежа и побягнало. Кракът на момчето бил премазан, сякаш е бил в преса.

Това дребно старче може да изкара акъла на всеки, ако му пресече пътя.

 Това дребно старче може да изкара акъла на всеки, ако му пресече пътя.
iStock

През 2008 г. срещите с кошмарния гном били толкова чести, че жителите на някои места се залоствали в домовете си, когато се свечери и не смеели да припарят навън. Зловещият гном тероризирал северните части на Аржентина почти три месеца, а после изчезнал така внезапно, както и се бил появил.

За него отново се заговорило, когато започнали да изчезват животни. Един фермер вдигнал тревога за козата си. Кървавите следи водели до пещера. Вътре се вмъкнали двама въоръжени мъже с фенери. Но много скоро връзката с тях била прекъсната. Когато те не се върнали повече от час, останалите се разтревожили не на шега. Цял отряд доброволци се вмъкнал в пещерата да ги спасява, но от двамата нямало и следа. Вътре имало останки от животни, които показвали, че пещерата е обитавана от някакъв звяр. Но и той бил изчезнал. Изследвали всеки сантиметър от пещерата напразно. Претърсили даже и с металотърсач - отново нищо. Тогава се заговорило, че гномът може и да е същество от паралелен свят, а в пещерата да има някакъв проход или портал натам, който да се отваря в определено време. Или пък въпросният портал се отваря по начин, който е известен само на гнома. Почувствал се застрашен, той може да се е измъкнал с двойната си плячка.

Джак

По отношение на пъргавината си съществото било сравнявано с друго, тероризирало населението на Англия през ХIХ век, станало известно като Скокливия Джак.

Подобно на великаните, в митовете те се представят като цял народ. Докато във фолклора, обратното, по-често действат великани и джуджета самотници.

Да не ти почука джудже на вратата.

 Да не ти почука джудже на вратата.
iStock

Алхимикът Парацелз смята, че гномовете са най-важните духове на стихията земя. Според него те се движат през земята с лекотата, с която хората стъпват по нея. В някои митологии те са просто малки, уродливи и палави духове или гоблини. Задължителен елемент в облеклото им са коничните шапки. Ненавиждат слънчевите лъчи, които са в състояние да ги вкаменят. Такива поразии правят и някои мащехи, когато искат да отстранят гномчетата, които възпрепятстват плановете им. В приказния вариант Снежанка разчита на седем задружни джуджета и заживява с тях едва ли не на семейни начала. Има обаче и джуджета, които не чакат девойките да им цъфнат в домовете случайно, а похищават директно тези, които са си харесали. Не искат да им навредят, нуждаят се от компания. В повечето случаи са вещи в магьосничеството и обичат да бъркат отвари.

Ковачи

Особено добре е развита митологията в германо-скандинавските традиции. Цвергите са изкусни ковачи, те майсторят съкровищата на боговете. Наричат ги също и черни алви, противоположност на белите алви - елфите. Скандинавските легенди гласят, че в незапомнени времена цвергите били червеи в тялото на огромния великан Имир - първото живо същество на света.

Цвергите се криели в земята и между камъните, панически се страхували от слънчевата светлина, която ги превръщала в камъни, и стопанисвали земя, наречена Нидавелир. От пчелен мед и кръвта на поета и мъдрец Квасир тези същества сътворили свещена напитка, наречена „мед на поезията”. С нея боговете мажели устните на новороденото, на което било писано да пише стихове.

Водят се и за големи умници.

 Водят се и за големи умници.
iStock

Джуджетата в много отношения се родеят с великаните (и едните, и другите се отнасят към тератологичните същества, които се отличават от хората по размерите си). В повечето митологични сюжети джуджетата и великаните са взаимозаменяеми. Ако в гръцката митология небето се поддържа от великан, то в скандинавската - от джуджета. И едните, и другите лъжат, без да им мигне окото. Могат да измамят както хората, така и боговете. Най-често обаче джуджетата са по-умни от великаните. И едните, и другите често загиват от ръцете на боговете.

Помощниците на Дядо Коледа

iStock

  1. Буши Вечнозеления - създател на вълшебната машина за изработване на играчки.
  2. Уънорс Оупънслей - дизайнерът на шейната на дядо Коледа, отговаря за нейната поддръжка, както и за елените, които я теглят.
  3. Алабастър Снежната топка - прави списъка с послушните и непослушни деца.
  4. Мери Захарния бонбон - отговорник за коледните лакомства, помага в кухнята и е личната асистентка на дядо Коледа.
  5. Шини Упатрий - най-старият приятел на дядо Коледа и съосновател на тайното селце в Лапландия.
  6. Пепър Минстикс - пазителят на тайната на селцето на дядо Коледа.

Притежават магически способности

iStock

Някои твърдят, че те притежават магически сили, които могат да направят човека щастлив или тъжен. Счита се, че думата гном произхожда от новолатинската дума gnomus и от гръцката дума gnosis, означаваща знание, според Уикипедия. Домашният гном живее в цепнатини и пролуки, или под печката. Гномът проси храна или дори краде, когато е много гладен. Има известно объркване поради факта, че гномът е едно от много подобни, но различни създания от европейския фолклор. Митични създания като гоблини и джуджета често са представяни като гноми, и обратно.

Гноми има в легендите на много от централните, северните и източните европейски земи под други имена: каукис е пруски гном, а барбегази са гномоподобни същества с големи крака във фолклора на Франция и Швейцария. На изток, тенгу понякога са определяни като крилати гноми.

Като декорация в градината

iStock

Първите градински гноми са били направени в Грефенрода, град известен с керамиката си в Тюрингия, Германия в средата на 19-ти век. Филип Грибел правел животни от теракот като декорация и произвеждал гноми, базирани на местни митове, като начин хората да се насладят на историите за желанието на гномите да помагат в градината нощем. Градинският гном бързо се разпространил из Германия, Франция, Англия и там, където градинарството е сериозно хоби. Производството на гноми се разпространило из Германия чрез множество големи и малки производители, които се появявали и изчезвали от пазара, всеки от които имал свой специфичен стил. Втората световна война се отразила зле на индустрията и много производители се отказали. Потомците на Грибел все още правят гноми и са последните немски производители, тъй като всички други са преместили производството си в Полша или Китай. В момента в Германия има приблизително 25 милиона градински гнома.

Традиционните гноми са направени от теракотена глина, излята в отливки. Гномът се изважда от отливката, изсушава се, а след това се изпича във фурна, докато не стане твърд. Щом изстине, го изрисуват.

Градински гноми се появили за първи път във Великобритания през 1847 г., когато сър Чарлс Ишъм донесъл 21 теракотени фигурки от пътуване до Германия и ги разположил като декорация в градините на своя дом Лампърт Хол в Нортхемптъншир. Запазен е само един гном от оригиналната група, познат като Лампи. Изложен е в Лампърт хол и е застрахован за един милион лири.