0

Т ревожните сигнали за взривно нарастване на вълчата популация на някои места в Европа през последните години предизвика множество остри реакции главно на фермери от засегнатите райони.

Очевидно е, че защитеният статут на хищниците в много страни на континента е довел до такова увеличение на броя им, което застрашава предимно животновъдството, но и създава рискови зони в гъстонаселени местности. Грижата за регулиране на тези процеси пада преди всичко върху ловните организации.

Проект

В тази връзка, както съобщава сайтът на Съюза на ловците и риболовците в България, Хърватската ловна асоциация и Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) проведоха среща за разясняване стартиращия мащабен проект за сивия вълк по програмата LIFE на ЕС. Координатор е Италианският институт по приложна екология. Наименованието на проекта е „Утвърждаване на конкретни протоколи за поддържане на дивите вълци в антропогенните райони на Европа“. Предвижда се инициативата да обхване територията на Хърватия, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Чехия, Словения и Швеция, в които обитават 7 от европейските популации на вълка. Проектът ще продължи почти 5 години, като общият му бюджет надхвърля 7 млн. евро, от които повече от 5 млн. са субсидия, предоставена от ЕС. В края на 5-годишния период трябва да е осигурено съдействие на най-високо равнище и адекватно управление на критични ситуации, в които хищният вид и хората живеят в едни и същи територии в рамките на градове, села и урбанизирани зони.

План

У нас в съответствие с европейската директива се предвижда изготвяне на план за действие за вълка. Основните параметри на директивата са залегнали в Закона за биологичното разнообразие у нас. Провеждат се обществени обсъждания, които например очертаха негативно отношение към забраната за отстрел на хищника за 3 месеца - от април до юни. Както ловци, така и животновъди, а и много експерти са на мнение, че тази мярка няма да промени нищо, тъй като в посочените месеци и без друго отстрел на хищника не се предприема. В последното журналистическо разследване на Валя Ахчиева за сайта EurActiv се посочва, че вълците в България са точно толкова, колкото са били и през 2013 година, но в бъдеще се очаква да изчезнат. При това липсват каквито и да било основания за такова твърдение.

Среща

Австрийски фермери и техни колеги от Южен Тирол и Бавария настояха на среща в Страсбург с еврокомисаря по околната среда Виргиниюс Синкявичюс да се направи нова оценка на популацията на хищниците и да се промени защитеният им статут. Те имат подкрепата на австрийски евродепутати от Аграрната комисия и Комисията по околна среда. Те твърдят, че през последните години вълците са се размножили толкова, че са се превърнали в проблем и вече нямат нужда от специална защита. Фермерите от Австрия, Италия и Германия, участвали в срещата, посочиха, че заради вълците е застрашено пасищното животновъдство, характерно за Алпийския регион. Затова искат законови промени, които да отразяват актуалното състояние и да допринесат за опазването на сектора, както и на традициите за местното население.

У нас има 2000 екземпляра

На територията на нашата страна по мнението на специалисти в момента обитават не по-малко от 2000 вълка, според някои – доста повече. Има области, където едрият хищник вече е реална заплаха за пасищното животновъдство. При това в много райони – Странджа, Източните Родопи, Централен Балкан, Лудогорието, Трънско, броят на вълците нараства тревожно. Стотици са вече нападенията над домашни животни, а хората практически не разполагат със средства да ги предотвратят. Единствена защита са ловците, които пък не могат да разчитат на никакви поощрения за справянето с тази напаст.

В края на 60-те години в България обитават едва около 100 вълка, което е резултат от тоталното унищожаване на хищника с всички средства в предходните години. Това е причината вълкът след 1980 г. да бъде вписан в Червената книга на България. Следва обаче методично нарастване на популацията му и през 1996 г. броят им достига до 2000 екз. Това е причината сега отстрелът му да е разрешен целогодишно на територията на цялата страна.