0

В сяка пета жена има проблем с щитовидната жлеза. Това заяви пред „Здраве с Телеграф“ ендокринологът д-р Красимира Димитрова, позовавайки се на своята практика.

„Напоследък заболяването на жлезата се увеличи многократно и причината за това е стресът. Рязката промяна в температурите също се отразява неблагоприятно на организма“, заяви специалистът. Друга причина са възпаленията, вирусните инфекции – COVID-19 например доведе до проблеми и засягане на щитовидната жлеза. „Много сериозен е проблемът с консумацията на нейодирана сол. За да работи добре, щитовидната жлеза трябва да има достатъчно количество йод. За възрастен това са 150 микрограма, а за бременните и кърмачките – от 200 до 300 микрограма. Това се получава с йодирането на готварската сол по БДС – 30 мг йод на 1 кг сол“, обясни д-р Димитрова. Тя подчерта, че човек трябва да получава по една чаена лъжичка, което отговаря на 5 г сол, което е достатъчно да покрие дневните нужди. Медикът предупреди, че прекаленият прием на йод също оказва негативно влияние върху функцията на органа. „Рисков фактор е и тютюнопушенето, защото в дима се съдържат вещества, които пречат на йодната резорбция. Ако солта не е йодирана, тя е вредна за щитовидната жлеза. Някои хора приемат допълнително витамини, в които има балансирано количество на йод, което обаче също е опасно, защото йодирането по стандарт е много по-точно и получаваме толкова йод колкото ни трябва“, коментира тя.

Симптоми

Специалистът каза, че не трябва да отлагате консултацията с ендокринолог, ако забележите наличието на гуша; ако имате усещане за чуждо тяло в областта на шията; дискомфорт при носене на поло или висока яка; имате немотивирана слабост и болки в мускулите. „Тази слабост много често влошава качеството на живот, а болките в ставите ограничават физическата активност. Друг индикатор са депресивните състояния и промените в настроението, което може да доведе до проблеми в личния живот и дори до социална изолация, която е в основата на това пациентите да посетят лекар“, коментира Димитрова. Повишението на телесното тегло, наднормено тегло и затлъстяването са други симптоми, които могат да са вследствие на проблем с жлезата. „Смята се, че всяка единица над нормата на хормона TSH, който е регулаторният хормон на функциите на щитовидната жлеза, води до увеличение на теглото с около 3 кг. Намалената функция на органа означава и намален метаболизъм и обратно – редукция на килограми, което не е ясно откъде идва и често причина за това е повишена функция“, заяви специалистът и добави, че често пациентите имат и менструални проблеми, нарушения в либидото, еректилни смущения. „Засягат се и всички тъкани, които са в контакт с външната среда – ноктите са тънки и склонни към разслояване, забавя им се растежът; косата е по-суха и е склонна към накъсване; веждите изтъняват. Тези симптоми са първите признаци за проблем с щитовидната жлеза и затова не трябва да се подценяват“, посочи тя. Ендокринологът каза, че щитовидната жлеза регулира жизненоважни функции на организма – обмяната на веществата, образуването на топлина и подпомага функционирането на мозъка, сърцето, мускулите, включително и репродуктивната система. Всяка патология на жлезата води до нарушаване на целия организъм.

Засегнати

По-често проблеми с жлезата имат жените, отколкото мъжете. Заболяване може да се наблюдава още от раждането, в детска възраст и дори при възрастни хора над 65-70 г., но най-често при хора в активна възраст.

По отношение на затлъстяването всяка една от четири жени страда от този проблем заради намалена функция на жлезата. „Много често причината за затлъстяване при мъжете не е свързана с ендокринната система, а със съвременния начин на живот – обездвижени сме, нямаме режим на хранене, консумираме алкохол, който е калоричен. Ако основната причина за затлъстяването е намалена функция на щитовидната жлеза и тя се контролира, теглото се възстановява“, заяви тя. Менструалните смущения също са много сериозен проблем, който често води пациентите в кабинета й. Сред тях има и такива, които се оплакват от проблеми с либидото, както и от еректилна дисфункция, която често е в следствие на емоционален проблем, а не на такъв с щитовидната жлеза.

Ендокринологът посочи още, че когато човек няма установен проблем или фамилна обремененост, трябва да ходи на профилактичен преглед през 2-3 години. При наличие на проблем - трябва веднага да се посети специалист. Д-р Димитрова сподели, че най-често към нея се обръщат пациенти със затлъстяване и репродуктивни проблеми.

Неразпозната и нелекувана намалена функция може да доведе до кретенизъм

Неразпозната и нелекувана намалена функция на щитовидната жлеза може да доведе до кретенизъм. Затова след раждане веднага се прави изследване на новороденото. Ако се установи вродена аномалия, се започва заместително лечение, което обаче не трябва да се спира и се провежда до края на живота. Това обясни д-р Красимира Димитрова, която е ендокринолог в ДКЦ „Софиямед“. Тя коментира, че се увеличава броят на двойките с репродуктивни проблеми и когато се започва лечение на стерилитет, първо се прави изследване на щитовидната жлеза. „Намалената функция на жлезата като основна причина за нея е Тиреоидитът на Хашимото, който може да доведе до менструални отклонения – обилен, липсващ или неспирен цикъл, наличие на овулация. Това довежда до по-трудно забременяване, до повишена честота на спонтанните аборти“, посочи тя. По думите й една неразпозната намалена функция в началото на бременността може да доведе до проблем с бебето, защото до 18-20-гестационна седмица плодът не произвежда достатъчно количество собствени щитовидни хормони и разчита на тироидни хормони от майката. Специалистът препоръчва бременните жени да си правят изследване на TSH хормон, тъй като неразпознатият хипотиреоидизъм е изключително вреден за развитието на плода.

Специалист: Жените не трябва да имат косми на „мъжки места“

Жените не трябва да имат черни и дебели косми на „мъжки места“ - между гърдите, по срединната линия, на сакрума, между бедрата, над горната устна. В такъв случай е необходимо да се направи цялостен скрининг на полови хормони, включително и на мъжките полови хормони. Това препоръча пред „Здраве с Телеграф“ ендокринологът д-р Красимира Димитрова. „Съветвам момичетата, които имат подобен проблем, да не се самолекуват, да не си правят епилации, преди да бъде изключена ендокринна причина. Окосмяването може да е външен израз на ендокринен проблем, но той носи след себе си други отклонения, включително и репродуктивни проблеми“, заяви тя. Ендокринологът коментира,че лошата миризма на потта, както и обилното потене може да са вследствие на повишена функция на щитовидната жлеза. „Може да има доста причини за неприятния проблем. Децата в пубертета се потят, но това е свързано с бурната промяна в този период от живота. Стресът също може да доведе до по-сериозно потене, както и тежък дефицит на витамин D”, заяви д-р Димитрова и подчерта, че това е сигнал за ендокринно нарушение.