1

П о-вкусен ли е сандвичът, опечен в енергото? Само един човек в България знае верния отговор. Той е Явор Павлов от силистренското село Калипетрово.

Звездата на интернет превъртя хиляди гледания в мрежата, посветиха му стотици постове в социалните мрежи, показаха го по всички телевизии. Младият мъж се превърна в национален кумир и герой със сценка, която разигра в съучастие с негов приятел. Двамата нахлуха в сградата на „Енерго-Про“ в Силистра, където той разигра цял спектакъл: „Ела бе, ела, не се плаши, снимай... Има ли контакти тук? 24 часа не съм ял, децата ми гладни стоят, ела да видиш! Писна ми от тоя ток. Ей тука ще си направя сандвича. Не ме интересува, когото искаш викай. Да ви видят какви сте боклуци. Тука има ток, искам удължител. Както закусвам всяка сутрин, тъй ще си закуся тук. 21-ви век! Не ви е срам, бе! 24 часа няма ток! На хората им писва!“. На фона на служителки зад стъклата и слисаните охранители юнакът отбелязва: „Сега въртят телефони. Иначе аз, като въртя, ми викат "пренасочваме ви". Ще ви пренасоча аз".

ИЗТРЕЩЯ: Бесен клиент отмъсти жестоко на енергото, спрял му токът! (ВИДЕО)

БЕСНИЯТ КЛИЕНТ СЛЕД ОТМЪЩЕНИЕТО НАД ЕНЕРГОТО: По принцип съм спокоен човек

Сензация

„Ще ви пренасоча аз“ замени популярното отпреди няколко години #извинисебе, коментираха фенове на народния герой в мрежата, където се разрази буря от страсти. Според едни Явор от Калипетрово е интернет сензация, каквато всеки може да стане, ако се държи неадекватно. Според други той е изразител на отношението към монополистите, което повечето потребители обаче не смеят да изразят толкова смело. Появиха се и десетки варианти на вдъхновителя на народното творчество – клипове и колажи с него, карикатури, даже актьорът Красимир Радков го изигра.

Началото

„Като си изкарах главата от юргана - студено, видях, че телевизорът не свети, много изнервен бях и децата ми гладни". И оттам - чанта с парти грил, хляб, нож, компот. И в офиса на енергото за закуска. 

След вкусния сандвич с безплатен ток и кратък престой в полицията на Явор е наложена глоба. Но за хората в Калипетрово Явор беше супергерой. В мразовития ден той стана глашатай на недоволството. А токът дойде само половин час след театъра. Така се оказа, че е имало нужда от демонстрацията.

Практика

Неписано правило при подобни инциденти, дори когато не са породени от бедствия, е на дежурните телефони да тече запис, всички оператори да са заети или да има пренасочване. Ако пък в крайна сметка някой успее да се чуе със служител на енергото, му обясняват, че проблемът ще бъде отстранен. Или че няма такъв проблем и токът изобщо не е спирал, защото при тях няма постъпил сигнал. Как да постъпи, когато те пренасочват, попита Явор от Калипетрово.

Изненадващо обаче всички онези, които нямаха търпение да изразят негодуванието си по „горещи“ политически теми, и даваха простор на протеста си по всевъзможни начини, се оказаха отявлени противници на юнака от Калипетрово, когото квалифицираха с всякакви епитети и му посветиха гневни постове във Фейсбук. Може би защото българинът няма навика да протестира за неща, които пряко го касаят, а за по-възвишени каузи. Но за Явор от Калипетрово няма значение кой и дали одобрява протеста му. Защото е смелчак, защото има малки деца. И защото беше гладен. А гладен калипетровец енергото повдига.

Цяло врачанско село последва примера му

Жителите на врачанското село Върбешница, които останаха без ток и вода за четири денонощия, са готови да предприемат драстични мерки в отговор на своето неблагоприятно положение, заяви кметицата Магдалена Динкова. Тя се закани да събере група от 50 души, за да отидат до енергийното дружество във Враца, където да си приготвят храна и да изперат дрехите си. Тя подчерта, че жителите на селата не трябва да бъдат третирани като граждани от втора категория. В селото има малки деца и трудноподвижни хора, които са особено засегнати от липсата на основни удобства.

Динкова обясни, че селото се опитва да се справи с трудностите чрез използването на агрегати. Тя добави, че водата в магазините вече е свършила и че е насочила възрастните хора към Враца и Мездра, където имат близки, за да намерят убежище и помощ.