0

П ри късмет в нощите през ноември човек може да зърне падаща звезда от метеорния поток Леониди. Според метафизици той има силата да сбъдва желания, а пикът му е днес и утре. „Потокът е активен от 6 до 30 ноември, а максимумът за 2023 г. е на 18 ноември около 7 часа българско време“, изчисли родният астрофизик Пенчо Маркишки.

Леонидите дължат името си на своя дом – съзвездието Лъв. Там се намира кралската звезда Регул, която според древните астролози носи късмет, успех в начинанията, слава и богатство. Именно на това се дължи и вярването, че метеорите носят щастие, тъй като идват от тази посока на нашата Вселена. Навлизайки в атмосферата, Леонидите се виждат като синьо-зеленикави стрели. Според фъншуй специалисти техният цвят символизира богатството в годината на Черния воден заек, в която се намираме.

Пик

Около дните на пика се очаква Леонидите да обсипят небето над нас с до 15-20 метеора на час. През 1833 година те са поставили рекорд по зенитно число, предизвиквайки мощна буря с над 150 000 падащи метеора на час. Тогава много проповедници в САЩ са обявили явлението като поличба за идването на Антихриста, Страшния съд и края на света. После силни бурии, макар и не толкова, е имало през 1966 и 2001 г., когато са се виждали до 3500 падащи звезди в рамките на 60 минути.

Комета

Метеорният поток е свързан с кометата Темпъл-Тътл. Още през X век сведения за нея дава Александрийският патриарх Евтихий II. Днес астрономите са установили, че тя обикаля около Слънцето на интервали от 33 години, като сее след себе си диря от лед и космически прах. Когато тя се срещне с орбитата на Земята, хората наблюдават от първия ред неописуемо шоу. При него извънземните пришълци навлизат в нашата атмосфера със скорост от над 70 километра в секунда. Те обикновено са с размерите на песъчинка или грахово зърно, така че изгарят напълно, преди да паднат на повърхността.

Болиди

Някои от космическите пътешественици пък светят като болиди. Те са с по-голям размер и изгарянето им е съпроводено с оглушителен шум и огнена диря, наподобяваща лъвска опашка. При бурята, документирана над САЩ (от Атлантическия океан до Скалистите планини) преди 190 години, ирландската писателка астроном Агнес Клерк свидетелства следното: „Небето във всяко направление бе осеяно с бляскави следи и осветено от величествени болиди. В Бостън честотата на метеорите можеше да се оцени приблизително колкото половината от гъстотата на снежинките в средна по сила снежна буря“.

През 1934 г. се появява джазова песен за това събитие под названието „Звезди падаха над Алабама“. Изпълняват я Франк Синатра, Ела Фицджералд и Луис Армстронг.

Луна

Тази година феновете на астрономическите явления са късметлии. Луната се намира малко след фаза новолуние и нейната светлина (само 21%) няма да засенчва Леонидите. Счита се, че най-доброто време за наблюдението им е между полунощ и зазоряване на изток, но извън светлините на големите градове. „Изричаното на желание при вида на падаща звезда може да се сбъдне, тъй като Луната сега е растяща“, разкриха астролози.