ДНК на гениите е живо
Ако кичът във всичките му измерения превзема живота ти и жадуваш за въздух, пространство, красота, въображение и размах, тогава тръгни за Барселона. Това е градът, в който лицемерието увяхва, кичът се задушава като плевел, посипан обилно със сол. В този град има хоризонти, човещина, величие, изкуство, което не е затворено в музейна клетка, а е част от живота на всички. Град, свързан с трима велики творци – обявения за светец от Католическата църква архитект Антони Гауди, и художниците Пабло Пикасо и Хуан Миро, които са оставили своето гениално ДНК като артефакти, но най-вече в духовното пространство. И тази гениалност е толкова мощна, че близо век след тях продължава да привлича красотата и да отблъсква пошлото.
Саграда Фамилия
Въпреки че Барселона е един най-посещаваните градове в света, все още има хора, които не знаят, че столицата на испанското шампанско - известно като кава, се намира на около 60 км от Барселона и се казва Сант Садурни д’Аноя. До него може да се стигне с влакче, което има връзка с метрото и пътят е не повече от четиридесет минути по крайбрежието Коста Брава. Към това приказно градче организираните екскурзии предлагат дегустации, като за около два часа могат да вземат на човек по над 80 евро.
Онлайн
Истината е обаче, че можеш да си запазиш час онлайн и да влезеш с група за не повече от 10 евро, която включва цялостна обиколка на изба, филм, гид и накрая дегустация в дълбоките подземия, където се съхранява кавата. Столицата на кавата има над 80 изби, които работят съвместно. Ето и един любопитен случай, за да разберете какъв е манталитетът на местните хора. Запазваме си места за влизане в група онлайн за събота в по-ранен час. За жалост изпускаме влакчето и така билетът за влизане изгаря. Обаждаме се на домакините, за да съобщим, че няма да присъстваме и очакваме да ни вдигнат скандал, защото така заемаме места на чакащи на опашката. Бяхме изумени, когато отсреща приветлив глас, в който наистина се усещаше усмивка, ни каза: „Момичета, не се тревожете, наспете се добре, починете си и утре в неделя ви очакваме да се насладите в жегите на нашата кава“.
Пъстра
Избата, която първа ви посреща и се вижда от прозорците на влакчето, е с нарисувани пъстри стени, а пред нея стоят ретро коли. Това е Frexenet. Тя е една от най-големите след Codorniu, която е на двадесет минути пеша от малката жп гара, а ако е много жега, просто вземате такси.
Още там веднага можете да научите, че испанците не могат да нарекат своите напитки шампанско, защото бранда държи Франция. Затова те защитават марката Cava с географска защита. Това означава, че Cava е зона, разположена в 160 общини на 10 провинции в Каталуния, Арагон, Навара, Риоха, Страната на баските, Валенсия. Истината е обаче, че 95 процента от цялото количество се прави в Пенедес, югозападно от Барселона, а Сант Садурни д’Аноя се смята за столицата на Cava.
Избата, която се вижда от влакчето.
Влакче
Преди да започне дегустацията, ви прожектират филм. Следва обиколка с влакче в градините на Cordoniu. А след нея зашеметяващата разходка из двайсет- и трийсетметрови тунели под земята, където се съхранява пенливият еликсир. Тя завършва с дегустацията в хладината на тунелите. Вкусът на кавата е като копринена мъгла от мехурчета. И тя действа много по-разхлаждащо от бирата в жегите. При това след това не ти тежи главата, а се чувстваш бодър. Всеки си има собствен вкус, но от трите най-известни вида шампанско сякаш именно испанското е най-леко и свежо. При това и най-евтино въпреки високото качество.
Бохеми
Малцина са гостите, които не си купуват поне бутилка искряща кава, след като са опитали от еликсира. Някои с ентусиазъм плащат за два и три кашона. За сведение цените варират от 3 до 60 евро за бутилка, като 60 евро за top of the top на кавата на Codorniu, предназначена за колекционери, сноби или просто бохеми.
Кава се съхранява в красиви подземни галерии.
Любопитно е да се научи, че преди войната в Украйна 300 души е числото на средната посещаемост на бодегите извън летния сезон.
Световните енолози, сляпо вкопчени в традиционна вярност към френското шампанско, все още не припознават изключителните качества на каталунската кава. Въпреки това по-разкрепостените се конфронтират със статуквото и доверявайки се на сетивата си, с радост рекламират едно от чудесата на испанското винопроизводство. А на каталунците сякаш хич не им пука от високомерното неглижиране.
Милиони туристи са пленени от Барселона.
Затова стотици гости на Барселона отиват дневно да прекарат уикенд дегустация в Сант Садурни д’Аноя, спасявайки се от каталунското слънце сред високите галерии на бодегите. Вдъхвайки с пенливата кава от аромата на испанско достолепие, аристократизъм и красива архитектура, които са в изобилие там.
Цитрусови нотки и свеж финал
Кава е вино, направено по традиционния метод на шампанското, но в Каталуния основно и с други сортове – бели макабео, пареляда и шарело, но по закон са разрешени шардоне и малвазия от белите и гарнача, монастрел, трепат и отскоро – пино ноар, от червените. Повечето производители използват основно трите местни сорта – макабео, пареляда и шарело, като естествено съотношенията варират. Според специалистите макабеото отговаря за свежестта и киселините, парелядата дава тялото, а шарелото – ароматите и финеса. На последния сорт се дължи и характерният лек землист аромат, а като цяло в повечето кави се долавят цитрусови нотки и свеж финал.
В градините на Codroniu
Яхти, зехтин, чесън и риба
Барселона е град, за който ти трябва поне седмица, за да успееш да разгледаш многобройните му паркове, музеи, улици, пълни с изкуство. За най-обща обиколка можеш да се качиш на двуетажен автобус, който прави турове и дава обща информация. Навсякъде е пълно с кафенета, ресторанти, където можеш да хапнеш типична храна с морски дарове, малки сандвичи с печени чушки и домати и зехтин, чесън, пържена риба и, разбира се, страхотното испанско вино. От супермаркета можеш да си вземеш бутилка за вкъщи на ниски цени за много високо качество на еликсирите, защото Испания е един от най-големите производители на грозде и вино, които държавата подпомага.
Глътка свежест в жегите и вкусни мезета
В Барселона е трудно да се загубиш. Той така е проектиран, че основните пътни артерии са радиално разположени на морето, а тръгнеш ли по техните основни преки, ще стигнеш крайбрежието и, разбира се, до яхтеното пристанище. Там местните хора поне допреди войната с Украйна твърдяха, че е пълно с лодки на руски олигарси, а понякога спирала и тази на президента Путин.
На крайбрежието има и плаж на достъпни цени, където водата е чиста и в почивките жителите на Барселона обичат да се пекат и плуват, ако нямат време да хванат влакче и да изберат някой от пясъците по Коста Брава. Покрай морето пък можеш да се насладиш на стъклените гиганти с причудливи форми, шедьоври на съвременната архитектура. За разлика от парижани, които мразят този вид архитектура, испанците са толерантни към различното и приемат дори и стъклото като форма на изява.
На българите се гледа с уважение, а ако влезеш в супермаркет или магазин за плодове и зеленчуци, разберат ли собствениците, че си от България, веднага възкликват Христо Стоичков и Бургас. Ако са на кеф, може и отстъпка да ти направят.
По правило истинският бурен живот започва вечер, когато вече не е толкова горещо, въпреки че нощите са пълни с влага. Хората излизат и сядат в малките квартални заведения на чаша вино или бира с кучета, деца, хапват си и така могат да изкарат до полунощ.
В града е пълно със зеленина, тревни площи, където по обяд излизат много хора и лягат под сенките, за да преодолеят горещините и да вземат въздух извън офисите. Това е нормално за тези ширини и никому не би направило лошо впечатление, а служителите дори са поощрявани за такъв тип почивка.
![Светлана Трифоновска](https://m.netinfo.bg/media/images/50408/50408053/50-50-svetlana-trifonovska.jpg)