0

Р азположен от двете страни на Босфора, Истанбул е един от най-цветните градове, които можете да посетите из целия свят.

Там се събират Изтокът и Западът. По улиците можете да срещнете хора от всякаква възраст, всякаква националност и говорещи на различни езици. Това, което ги обединява, е магията на града, до който можете да стигнете със самолет за по-малко от час и с кола или автобус, като километрите са около 550 км. Имайте предвид, че Истанбул е 15-ият по големина град в света, обхваща 5343 кв. км и разстоянията от единия му край до другия са големи и ще ви отнемат часове.

Кула

Кулата Галата е една от най-известните визуални икони на Истанбул, доминираща в кварталите Бейоглу и Каракьой от своята висока позиция. Въпреки че точната дата на построяване на кулата не е сигурна, възможно е тя да е построена за първи път по време на управлението на император Юстиниан около 507 г. пр.н.е. Кулата е била известна като Кулата на Христос по време на генуезкия период, докато източните римляни са я наричали Голямата кула. По време на генуезкия период кулата придобива сегашния си вид, когато квартал Галата е обитаван от търговци от Генуа, които управляват редица икономически и търговски пунктове в Средиземно и Черно море. През 1509 г. кулата е повредена от земетресение, но е възстановена от османския архитект Хайредин, който е и архитектът на обновяването на комплекса на султан Баязид II в Одрин. По време на управлението на Сюлейман Великолепни кулата е била използвана за настаняване на затворници, които са били осъдени да работят във военноморска корабостроителница. До края на 16-и век на самия връх е добавена обсерватория от астролога Такиюдин Ефенди, но кулата отново става затвор по време на управлението на султан Мурат III през 1546 и 1595 г. Една от интересните истории за кулата Галата е за легендарния османски летец Хезарфен Ахмет Челеби. Според Евлия Челеби, известния османски пътешественик, Хезарфен Челеби излетял от върха на кулата до Ускюдар с крила, прикрепени към ръцете му. Поради този грандиозен подвиг султан Мурад Хан се твърди, че е станал подозрителен към мъжа и го е изпратил на заточение в Алжир. Днес високата 66,90 м кула служи като туристическа атракция за посетителите, които се наслаждават на невероятна 360-градусова гледка към Истанбул от балкона. Сутрин е най-спокойно да посетите кулата, като билетът е около 25 лв.

Църква 

Заобиколен от Халич на север, Босфора на изток и Мраморно море на юг, историческият полуостров е дом на Хиподрума, „Света София“, Света Ирина, Малката джамия Света София и двореца Топкапъ, джамията Сюлеймание и околностите, Зейрек джамията и околностите и градските стени на Истанбул. Света София е лесно разпознаваема с огромния си купол и цветни мраморни колони. Построена е на мястото на акропола на Източната Римска империя от император Юстиниан (532-537 г. сл. Хр.). Доминираща над силуета на Истанбул, тази причудлива сграда е била разширявана и реставрирана няколко пъти през вековете. Паметникът представя изключително изящни източноримски мозайки и фини образци на уникална османска калиграфия. „Света София“ е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1985 г. под заглавието Исторически райони на Истанбул. Едно от най-старите светилища в света, вдъхващата страхопочитание сграда днес служи като джамия за общата култура на човечеството. За да влезете, трябва да чакате на дълга опашка, да платите около 30 лв. Жените задължително трябва да скрият косите си, а обувките всички оставят пред вратите.

Ататюрк

Ако искате да погледнете града през очите на местните – посетете най-голямата библиотека в Истанбул. Министерството на културата и туризма приветства посетителите на библиотеката Рами. Тя е разположена в бившите казарми Рами от 18-и век, в района на Еюпсултан, Истанбул. След реставрация, обновяване и различни строителни дейности, библиотеката Рами е сред малкото водещи библиотеки в Европа, притежаващи своите отличителни белези. Кампусът на казармите Рами разполага капацитет от 4200 седящи места и множество секции, включително за бебета и деца, за младежи, за възрастни, различни специализирани секции, както и дигитална библиотека. За предоставяне на съвременни библиотечни услуги комплексът разполага с денонощни занимални и читални, бебешка и детска част, групови и индивидуални зали и  безплатен чай и супа за посетителите. Специализираната секция за Ататюрк в Рами ще стане най-голямата секция за Ататюрк в цяла Турция. Този раздел представя богата колекция, състояща се от повече от 20 000 книги, обслужващи изследователи и читатели, работещи особено в областта на социалните и хуманитарните науки. Заедно с това и произведения, свързани с историята на Република Турция, турския език, култура и особено историята на Ататюрк. 

Таксим

Център на културата, развлеченията и пазаруването, площад „Таксим“ и околностите му са дом на множество кина, театри, магазини, художествени работилници, художествени галерии, барове и кафенета. Площад „Таксим“ и Паметникът на Републиката са домакини на церемонии по време на национални празници и служат като място за срещи на тези, които искат да прекарат времето си на улица „Истиклал“, дълга 2 км.

Базилика 

Най-голямата римокатолическа църква в Истанбул с най-голямата общност, посещаваща нейните литургии, църквата „Св. Антоан“, се намира на улица „Истиклал“. Оригиналната сграда на църквата е построена през 1725 г., а нейният наследник, настоящият дизайн, е построен между 1906-1912 г. във венециански неоготически стил от истанбулския левантински архитект Джулио Монгери. Смятана за малка базилика, църквата се управлява от италиански свещеници и привлича посетители от цял свят.

Писма и реквизит на Стенли Кубрик гостуват в Музея на киното

Изложбата може да бъде разгледана до април

 Изложбата може да бъде разгледана до април

В сградата, в която се помещава кино „Атлас“ на най-оживената истанбулска улица „Истикал“, се помещава и уникален музей на киното.

Изложбата може да бъде разгледана до април

 Изложбата може да бъде разгледана до април

В момента до края на април там е разположена експозиция с писма, реквизити и киноистории на легендарния Стенли Кубрик. В рамките на два етажа посетителите могат да разберат вдъхновенията и трудностите в професията за един от най-гениалните кинодейци на всички времена. Представени са непоказвани кадри от повечето негови филми, както и любопитни допълнения към сценариите му, написани на ръка на работните драфтове. В музея можете да видите неговия оригинален режисьорски стол, както и специални лещи, с които освен че е сниман негов филм, са използвани и от астронавти на НАСА за снимки от Космоса. Личният тефтер на Кубрик също е сред специалните експонати в изложбата, която може да бъде разгледана до април. След това в музея ще гостува друга. На мястото има и два етажа постоянни експозиции, които ни разказват за историята на киното в Турция. Сред най-интересните неща са восъчните фигури на актьори и актриси, които сме гледали и виждали в детството си, лични вещи на няколко видни режисьори, както и филмови плакати. Музеят на киното в Истанбул е първият музей, който използва приложение за дигитална памет и предлага чрез него удивително хранилище на информация, предоставящо представа за много актьори, актриси, режисьори, сценаристи, продуценти и други, работещи в киното.

15 000 керамични плочки в културния център Ататюрк

Културният център Ататюрк

 Културният център Ататюрк

Миналата година в центъра на града Лондонският филхармоничен оркестър откри Културния център Ататюрк (AKM), който събира в себе си концертна зала, библиотека, детски артцентър места за отдих и ресторанти. Най-големият център за изкуства в Турция е проектиран от един от главните архитекти на Турция Мурат Табалиоглу. Напълно реконструиран за 2,5 години от Министерството на културата и туризма, една от най-любопитните му зали е концертната, облепена цялата с 15 000 червени керамични плочки, докарани от фабрика в Чанаккале.