0

Р емонтът е най-добрият начин да опознаете вкусовете и характера на другия, да тествате силата на чувствата си или просто да си намерите повод да се спречкате, за да се освободите от напрежението. Стига спорът да не се превърне във война на живот и смърт.

Заедно

Колко романтично е да лепите тапети, да се цапотите с боя, да избирате мебели за уютното си гнездо и да вечеряте на свещи точно на бетонния под. В действителност обаче ремонтите са свързани с много трудности: можеш просто да полудееш от богат избор и технически иновации, бюджетът се топи пред очите ти, а предпочитанията и вкусовете на половинката ти, колко неочаквано, се разминават драстично с твоите.

- Спалнята да е с тапети на рози!

- Ти луда ли си, кой в наши дни лепи тапети? И какви са тези цветя, да не съм пчела?

- Казах! Искам рози. Много е винтидж. И състарени мебели в бяло! Лампа на пеперуди. И задължително тоалетка с огледало.

- Сега пък пеперуди?! Още малко и кошери ще поискаш. В никакъв случай! Спалнята ще е модерна, а не като тази на прабаба ми. Това не ти е музей...

Разгорещените спорове относно оформлението, цветовете и стила на интериора могат не само да предизвикат раздразнение един към друг, но и да доведат до развод. Как да намерите компромис и да завършите ремонта без такава драматична развръзка?

Има едно задължително правило: и двамата трябва да участват в ремонта на общия апартамент и във вземането на всички решения. Често виждаме класическия модел, при който жената се грижи за всички въпроси, свързани с дизайна, а мъжът играе второстепенна роля в процеса, занимавайки се само с финансовите въпроси. Такъв модел е обречен на провал. Конфликтът се разкрива, когато човекът, не участвал в дискусията, вече вижда окончателния проект, който си е представял по различен начин.

Всеки има свой собствен поглед върху дизайна на апартамента, в който ще живее, така че е толкова важно да разберете и вземете предвид тези предпочитания навреме. Дори ако мъжът напълно се доверява на вкусовете на своята жена, няма да е излишно да го включите в процеса: направете конферентна връзка, докато обсъждате проблемите с дизайнера. Разберете какво е неговото виждане и намерете компромис, ако мненията ви се различават драстично. Все пак искате този човек да се прибира у дома с желание, а не да се чувства като в хотел или на гости.

Съвсем естествено е двама души да имат различни възгледи за ремонта. Дизайнерите често наблюдават ситуация, при която визуалният компонент е важен за жената и функционален за мъжа. Например тя най-много оценява стилния дизайн, а той оценява удобното подреждане на шкафове и рафтове. Тя обича скрина на баба си, той иска да не се провира между мебелите, ако иска да притича до тоалетната. Тя иска декоративни възглавнички на двуместен диван, той – да си опъне краката върху лежанка. Той и тя, той или тя... В този случай за домашно може да си разпределите ролите: единият ще избере фасадата, а другият – „пълнежа“. Това ще позволи на всеки да прави това, което му е най-интересно и важно в интериора. Този метод на компромис и отстъпки обаче невинаги решава проблема.

Помощ от приятел

В някои случаи мъжът и жената имат толкова различни изисквания към интериора, че само опитен дизайнер или пък приятел, на когото и двамата държат, може да им се притече на помощ. И това не е чак толкова страшно, колкото ви изглежда на пръв поглед. Един професионалист винаги ще измисли компромисен вариант. Ако например мъжът иска простор и прозорци от пода до тавана, а жената се страхува от височини, винаги може да се предложи вариант с лек отстъп от пода или пък да се тонира стъклото. А приятелят може да се яви в ролята на буфер в отношенията ви, ако позициите ви се разминават драстично. Семейният приятел със сигурност ще знае как да ви успокои, разсмее и да превърне ситуацията от драма в комедия, особено ако и вие проявите чувство за хумор как сте стигнали едва ли не до бой, докато сте си подбирали шкаф за обувки. Най-важното е да не забравяте, че ремонтът е само кратък период от съвместния ви живот, който не трябва да променя драстично поведението ви един към друг.

Дори по време на интензивния избор на цвета на завесите или формата на дивана човек ще бъде доволен, ако половинката му проявява интерес към това, което прави, оценява неговия вкус, инженерно или техническо решение.

Не бързайте да съдите

Най-важното нещо, което трябва да избягвате по време на ремонт, са грубите изказвания относно предпочитанията или решенията на вашата половинка. Дори ярката тюркоазена плочка, която мъжът ви харесва толкова много, да не ви вълнува, внимавайте с критики, които могат да обидят вкуса му. Но опитът да скриете емоциите си също няма да доведе до нищо добро: премълчавайки мнението си за плочките, които ви дразнят, ще заложите бомба със закъснител.

Повечето конфликти по време на ремонта възникват, защото партньорите не могат да определят кой от тях отговаря за рационалната част и кой за креативната, твърдят семейните психолози. В резултат на това има хаос и спонтанност при вземането на решенията, което води до разгорещени спорове и дори разводи. Но ако хората не могат да се справят с решаването на проблеми с някакъв си ремонт, това предполага, че е малко вероятно да успеят да разрешат далеч по-сериозни проблеми, свързани например с децата. Затова погледнете на този казус като нещо, което може да ви сплоти, а не разедини.

Освободете терена

Намерете прагматичен подход, не се фиксирайте върху дреболиите и запазете уважението помежду си. А най-добрият вариант за цялостен ремонт на дома е да си вземете почивка и да оставите майсторите да се развихрят на воля, без да ги настъпвате по петите и да им казвате как да си вършат работата, от която съвършено нищичко не разбирате. Но това е идеалният вариант – в празна къща и бюджет, който няма да се разклати драстично, ако съчетаете необходимия ремонт с ваканцията. За всичко друго сте двама – в добро и лошо, в това число и при избора на цвета и вида на тапетите.