0

- Д-р Местан, българинът живее на Балканите, а на тези географски ширини битува схващането, че „храната прави борбата“. Имат ли правилни навици за здравословно хранене хората в пенсионна възраст?

- Българинът, както почти всички обитатели на Балканите, обръща внимание на яденето и на пиенето като на ритуал. Култови са нашите пищни трапези, особено по празниците. Българската национална кухня предлага чудесно разнообразие от меса, риба, плодове и зеленчуци. Обаче здравословно ли е всичко това? Трябва да хапваме по малко и на чести интервали, а не да ядем като „попско чедо по задушница“. Освен това следва да консумираме полезни продукти, а не всичко, което ни падне. Не е нужно да се вманиачаваме в кой продукт колко калории има. Просто е нужно да си осигурим пет хранения през деня. В никой случай не бива да гладуваме цял ден и да се натъпчем вечер с много храна и алкохол, така че да ни стане тежко и да не можем да спим като хората.

- Какъв режим на хранене е добре да спазваме?

- В закуската ви сутрин трябва да присъстват масло, сирене, кашкавал, яйце или бекон, както и чаша прясно мляко или плодов сок. Задължително е да изядете една филийка препечен хляб. За обяд на масата ви следва да има сезонна салата с парче крехко месо или морска риба, а за десерт си хапнете плодове или млечен десерт. Любителите на виното и бирата могат да си пийнат чаша вино или бира, ама без да я повтарят и потретват. За вечеря си направете салата от пресни зеленчуци и бяло саламурено сирене. Който обича млечна салата, нека я направи с натурално кисело мляко. Ако докторите не са ви забранили да пиете алкохол, ви препоръчвам да се насладите на чаша червено вино. Запомнете, че червеното вино е по-полезно от бялото, тъй като то е богато на антиоксиданти и ресвератрол, който ви пази от инфекции и от ракови болести. Тези, на които червеното вино им идва тежко, могат да си пийнат на вечеря чаша бяло винце или бира. За любителите на концентрираните спиртни напитки се допуска употреба на едно малко питие от 50 до 100 грама, по възможност качествена водка, уиски или ракийка. Между закуската и обяда, както и между обяда и вечерята можете да си направите някаква лека междинна закуска, която включва пресен плод или ядки.

- Какво не трябва да забравяме, когато сядаме на масата?

- Трябва да си осигурите разнообразно меню, богато на витамини, минерали и микроелементи. Добре е да залагате на сезонните плодове и зеленчуци, особено на тези, които са родно производство. На трапезата ви винаги трябва да присъстват богати на витамин С продукти – цитруси през зимата, а през лятото – домати, чушки, броколи и ягоди. Витамин С спомага за прочистване на токсините, води до отслабване на тегло и до намаляване на нивото на вредния холестерол в кръвта.

- Кои мазнини са полезни в умерени количества?

- Мазнините са полезни, ако са растителни, имам предвид полиненаситените мастни киселини, както и някои мазнини в месото, яйцата, млякото и млечните продукти. Мазнините ще си ги осигурите от авокадото, яйцата, ядките и сиренето. Трябва да избягвате пържените храни, както и тлъстите мазни меса, тъй като те нанасят поражения върху здравето ви, водейки до болести и до ранна смърт. Освен тях експертите по здравословно хранене препоръчват да избягвате консумацията на бели тестени изделия. Следва да наблегнете на консумацията на пълнозърнести храни, разбира се, в умерени количества. Добре е да ограничите до минимум консумацията на преработени меса, захарни и сладкарски изделия, солени изделия, газирани и енергийни напитки, бързи закуски и всякакви полуфабрикати. Ако не искате да си докарате захарен диабет и затлъстяване, се налага да ограничите до минимум употребата на бяла кристална захар. През последните години се говори много за трите „бели отрови“, а именно това са: бялата кристална захар, бялата готварска сол и бялото брашно.

Огладняваме заради дефицита на хром

Дефицитът на хром предизвиква усещането за глад, който ни кара непрекъснато да търсим калорична храна. Откъде да си го набавим?

Гъбите и черният дроб съдържат големи количества хром, който запълва този дефицит, намалява апетита ви и така отслабвате на килограми. С гъбите трябва да внимавате, защото ако попаднете в гората на отровни гъби и ги консумирате, е възможно да развиете остра чернодробна недостатъчност и да умрете. Витамин В е също от изключителна важност за функционирането на организма ви. Липсата му е пряко свързана със затлъстяването. Можем да си го набавим от яйчен жълтък, немазно свинско месо, кафяв ориз, хляб и мляко. Омега-3 мастните киселини са с доказано положителни ефекти за профилактиката на кръвоносните съдове и за превенция на атеросклерозата, която неминуемо настъпва с напредване на възрастта. Тях можете да ги приемате като хранителна добавка или като консумирате херинга, пъстърва, сардини и скумрия.