0

О бщоприето е, че загубата на слуха е заболяване, свързано с възрастта. Всъщност, 65% от хората, изпитващи пълна или частична глухота, са под 65 години.

Подобно на повечето други заболявания, загубата или влошаването на слуха се коригира най-добре на ранен етап, така че е важно да разпознаете началните симптоми и да предприемете действия.

Само лекар може да постави диагноза и да предпише лечение. Но има 5 ранни признака, които са аларма за проблемите. Ето кои са те:

1. Редовно звънене или бръмчене в ушите

Звънене, бръмчене, жужене или висок звънлив звук, който сякаш се чува отдалече може да са първите прояви на проблеми със слуха. Всички ние изпитваме тези симптоми от време на време, но ако те ви притесняват повече от обикновено или ако чуете звън веднага след сваляне на слушалките, посетете вашия лекар и проверете слуха си.

2. Проблеми с координацията на движението

Колкото и да е странно, един от признаците за начална загуба на слуха може да са затруднения в координацията. Факт е, че средното ухо е в постоянно напрежение, за да не пропуска и правилно да разпознава звуци и поради тази причина сигналите, свързани с разпознаването на позицията на тялото в пространството, се „пропускат“. Като цяло, ако откриете, че се спъвате по-често изневиделица или губите координация, насрочете тест за слуха.

3. Забравяне

Друга неочевидна връзка: колкото по-лош е слухът, толкова по-бързо настъпват свързаните с възрастта когнитивни промени. Проучване на 2000 души на възраст над 70 години потвърждава пряката връзка между загубата на паметта и на слуха. Според лекарите това може да се дължи на факта, че мозъкът трябва да отдели допълнителни ресурси за разпознаване и обработка на информация, като често прави това за сметка на паметта и мисленето.

4. Силните звуци стават болезнени

Силните и груби звуци могат да бъдат дразнещи и дори плашещи, но не трябва да причиняват болка. Ако това се случи, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро. „Прострелването“ или тъпата болка по време на силни звуци е важен „звънец“, който не може да бъде пропуснат.

5. Що рече?

Друг сигнал, който не бива да пропускате: ако на места с фонов шум (ресторант, кафене, конферентна зала) ви е трудно да чуете какво говорят хората, които седят наблизо и искате да ви повтарят отново и отново какво са казали. Обикновено ухото ви не би трябвало да има проблем с отделянето на гласа от фоновия шум, но ако това не се случи, трябва да тествате слуха си