0

К осмонавтите не хъркат, когато спят в полет на някоя от човешките станции (в момента използваема е само МКС).

Това е заради безтегловността. В условията на микрогравитация езикът и меките тъкани в гърлото не потъват и така няма никаква причина за хъркане по време на сън. Всъщност е опасно да се спи в Космоса без вентилатор – човек може да се задуши. Въглеродният диоксид след издишване не се разсейва, а се събира около главата на астронавта като мехур. И от него космонавтът може да се задуши. Вентилаторът издухва въглеродния диоксид от главата.

Кихането също създава проблеми на борда на космическата станция. То е миниатюрен модел на реактивен двигател, при който човек изхвърля силна струя въздух от носа и най-вече от устата си. Това означава, че или ще бъде метнат на няколко метра встрани и назад, или ще се завърти.

Астронавти

Всъщност руснаците първи започват да използват думата „астронавт“, която идва от гръцки и означава звезден моряк (пътешественик). Но като са тръгнали да изпращат Юри Гагарин в Космоса, решили, че не звучи много на руски и трябвало да изберат нещо по-така. И измислили думата „космонавт“ - космически пътешественик (моряк). Принципът е не по врат, а по шия. Затова пък останалият свят говори за астронавти. Но има и някои отличия. В Япония са утюхикоси, в Казахстан – гаришкери, във Франция – спасионавти, в Германии – раумфарери, в Китай са тайконавти, в Унгария са урхайос, в Монголия се изписват като сансрын нисгэгч, в Танзания са мванаанга, в Южна Корея са уджуин, в Иран – кайханнавард, а в Индия първоначално са ги наричали гаганавти, но после са приели виоманавти (разбира се, окончанията са побългарени). Преди въпросния първи полет на човек в Космоса на 12 април 1961 г. компартията на Съветския съюз е одобрила три съобщения за съдбата на Юри Гагарин – едно за успешен полет, второто е некролог, а третото е било за загубата на космическия кораб в неизвестна посока.

Масовка

Над 600 млн. души по света гледат директно как Нийл Армстронг и Бъз Олдрин крачат по Луната и оставят първите човешки следи по повърхността на спътника на 21 юли 1969 г. и това е най-голямата тв масовка на живо по това време.

При всички космически полети нито един астронавт не е загинал в орбита. Катастрофите се случват или по време на излитане, или по време на кацане. По официални данни от СССР са загинали 4 космонавти, от САЩ – 13, и един от Израел (летял на космическата совалка "Кълъмбия" през 2003 г.).

Основният предмет при хранене в Космоса е ножица, а не са нож и вилица. Ножиците са необходими за отваряне на торбите, в които са опаковани космическите продукти. Ако продуктите са течни, обикновено ги пият със сламки, които са с клапан, който предотвратява изтичането от торбата. Космонавтите консумират най-скъпата храна в света въобще, ако се приспаднат разходите по транспорта й. На МКС руските космонавти редовно получават доставки на пресни зеленчуци и плодове, а не живеят само на консерви, сушени храни и витамини, както другите астронавти. Общо през 2023 г. космонавтите са изяли 74 кг пресни плодове и 11 кг зеленчуци – предимно ябълки, лук и чесън. Всеки килограм, изпратен в Космоса, струва от един до милион и половина рубли, което в български пари е 20-30 хиляди лв. В Космоса не ядат обикновен хляб заради трохите, които могат да се разпръснат и предизвикат съществени повреди. Хапват плоски хлябове като тортила или специални без трохи. Черният пипер и солта са в необичайно течна форма (не се поръсва със сол, а се полива със сол).

Пастата за зъби също е специална и не се изплюва, а се гълта.