0

А ко лятото има вкус, то това би бил едно свежо „Мохито“ на някой черноморски плаж. Лято без коктейл е като море без вълни, казват барманите. Малцина подозират обаче, че човекът, предлагащ най-много видове от сезонното изкушение, е българинът Пенчо Пенчев. В книгата с рекордите на Гинес той е вписан с постижението си - 2014 коктейла, които може да ви забърка, стига да си изберете един от менюто му.

Етажи

В света на коктейлите доста се тачи и постижението за коктейла с най-много, различаващи се слоеве. Опитите по барове в цял свят продължават, но засега световният рекорд се държи от китайката Жен Уен. На 13 ноември 2017 г. по време на състезание в Шанхай тя успява да построи цели 10 етажа в чашата. Архитектурата на микса й отнема повече от час, което пък го прави най-бавният за приготвяне. Състои се от 3 вида плодово-захарен сироп и седем вида алкохол, като всеки се налива много бавно, със сапьорска прецизност и в строга последователност, че да не рухне конструкцията. 

Български колеги на Уен коментират, че в последно време се опитват да наложат миксирани напитки с... ракия. Някои измислят нови комбинации, но най-често огнената напитка участва в класически рецепти. В тях брендито или водката се заместват с традиционния за нашите ширини гроздов еликсир. Така де, в цял свят може да се пие „Секс на плажа“, но само в България може да се пробва с ракия.  

Маями

Доста любопитни факти има именно около класиките в бранша. Историци твърдят, че „Секс на плажа“ (Секс он дъ бийч) е забъркан за сефте през 1987 година в Маями, Флорида, САЩ. Вносител на шнапс купил местен бар, с който искал бързо да популяризира немската напитка. Барманът, който въртял шейкъра, започнал да прави експерименти, като накрая се спрял на рецептата - шнапс с водка и портокалов сок.  Когато клиенти попитали как се казва туй чудо, човекът с шейкъра се позачудил, пък решил да свърже двете причини за туризъм в Маями - секс и плаж. И така нарекъл новото си творение.

В някои от коктейлите по родното Черноморие имало и ракия.

 В някои от коктейлите по родното Черноморие имало и ракия.
Machete Bar Smokinya

Космополитън

Милиони фенове има и коктейлът „Космополитън“. Той добива световна слава покрай филма „Сексът и градът“. В миналото привилегията да го пият са имали само знатните особи, отдъхващи на южното френско крайбрежие от края на миналия век.

А може би алкохолният микс, известен като мартини, щеше да се знае само от района на Торино, където възниква, ако не беше британският агент Джеймс Бонд. Който, както е известно от литературата и киното,  към комбинацията от джин и вермут предпочита и водка. 

Мерилин Монро пък изстрелва „Манхатън“ на върха, докато съблазнително го надига във филма "Някои го предпочитат горещо" (1959). Оказва се обаче, че рецептата от уиски, вермут, ангостура битер и коктейлни череши  е измислена доста по-рано. Твърди се, че за първи път такава напитка е сервирана в Ню Йорк през 1870 г. на прием, организиран от майката на Уинстън Чърчил - лейди Рандълф Чърчил. Има доста забавни легенди как комити на ВМРО като доброволци в англо-бурската война се срещнали с бъдещия премиер на Великобритания, който бил паднал в плен като военен кореспондент. 

Модата на Манхатън тръгва от филм с Мерилин Монро.

 Модата на Манхатън тръгва от филм с Мерилин Монро.
manofmany.com

Мелнишко

Тогава комитите го черпили с мелнишко вино и оттогава била любовта на Чърчил към широката мелнишка - сорт българско вино, който днес може да бъде намерен в Югозападна България. Истина ли е това, и до днес е загадка, но със сигурност се знае, че управникът е надигал доста повече френските коняци. И когато говорим за коняк, трябва да споменем, че тази омайна напитка присъства в един от първите коктейли в Европа. Описан е през 1862 г от бащата на миксологията и коктейлите Джери Томас и включвал битер, коняк и сладък сироп. 

Мохитото тръгна от Куба, кайпиринята - от Бразилия

Доста коктейли са станали синоним на определени държави. „Куба Либре“ се свързва със слънчева Хавана, където е забъркан през 1900 г. Твърди се, че тогава американските войници решили да смесят кубински ром, кока-кола и лимонов сок. С този коктейл те вдигали наздравици на испански език, произнасяйки тоста „Вива Куба Либре“ (Да живее свободна Куба).
Друг традиционен кубински коктейл е „Мохито“. За разлика от нерядко блудкавите версии по нашите ширини в оригинал той се сервира с цели кубчета лед, а не с натрошени. Перфектният микс включва още бял ром, газирана вода, сок от захарна тръстика, сок от 1 лимон, в които са кацнали 5-4 листа мента.  
Кайпиринята е гордостта на Бразилия. Приготвя се от местния алкохол кашаса, тръстикова захар, лед и зелен лимон. 

Най-старият е на 5000 години

Доскоро се смяташе, че коктейлите са сравнително нова мода. През септември 2005 г. археохимикът Патрик Макгавърн от Пенсилванския университет направи сензационно откритие. Той обяви, че в месопотамски глинени съдове на 5000 г. от бреговете на река Тигър между Иран и Ирак са намерени следи от винена киселина, мед, ябълков сок и ечемик. Ученият нарече това грог - може би първият коктейл в света.