0

Н ебето се отваря на Благовещение (Благовец) и Господ чува молитвите ни. В това уверяват духовници, както и мастити наши езотерици. Последните съветват да се пишат цели за през годината и писъмца с желания, които да се изчитат в мистичния момент в полунощ срещу 25 март.

„А през деня на Благовец не излизайте гладни и без пари, за да ви закука кукувицата на сито и на пълно. Според популярно поверие, ако човек тогава е добре нахранен и носи желязна монета в джоба си, той ще има желязно/крепко здраве и пълен джоб с пари през годината“, разказва кабалистът и експерт по етнорелигиозни практики Ели Маринова. Тя припомня, че на този ден не се дава нищо назаем, за да не се изнесат благата от дома.

Гадание

Празникът Благовещение е един от най-тайнствените дни през годината. В древността траките на него са извършвали ритуали за предричане на бъдещето и плодородие, свързани и с пролетното равноденствие. След идването на християнството денят започва да се свързва с благата вест, която архангел Гавриил донесъл, че Дева Мария е заченала непорочно Сина Божий Исус Христос.

„Самата дума „евангелие“ идва от гръцки език и означава блага вест. Затова народът ни за здраве нарича: „Блага да е утринта, благ да е денят, благи вести в този час да летят към всички нас!“, разказва Маринова.

За празника се казва още, че е половин Великден. Защото, ако не се бе заченал в утробата на Богородица Христос, то и нямаше след това кой да възкръсне. И въпреки че е по времето на Великите пости, на този ден е задължително на празничната трапеза да се поднесе рибно блюдо.

Фъншуй

Идния понеделник според т.нар. старобългарски фъншуй се прави пролетното почистване. В миналото сутринта стопанките премитали дворовете, събирали сметта накуп, запалвали я и прескачали огъня, като вярвали, че по този начин ще изгонят лошотията, болестите и вредоносните влечуги и бълхите. „Това изчистване на физическо ниво символизира и духовното изчистване – унищожаването на насъбралите се по време на зимата негативи в къщата и в двора“, разяснява Ели Маринова

Змия

В някои села в България още се смята, че убитата на Благовец змия може да лекува много болести. На места отрязвали главата й, отваряли челюстите и там посявали семена от босилек или други билки, които да ползват за лек през годината.

„По нашите земи хората почитат змията пазителка на домашното огнище. Затова на Благовец жените пекат специални хлебчета, наречени змиюрки, и оставят парче от хляба на тавана или при прага за стопанина на къщата. Народът ни вярва, че мечката и змеят излизат от леговищата си именно на 25 март или на Гергьовден (6 май) и се изкъпват в извор или река. От другата седмица и хората могат да се къпят вече в реки и езера. В нощта преди Благовещение таласъмът - стопанин на заровеното имане, се явява като син пламък“, обяснява езотерикът Маринова.