0

М инималистичният и винтидж стилът включват мебели от 70-те години на миналия век и отново се връщат на мода. И двата вида стил включват нежни, неутрални и семпли цветове като бяло, сиво, млечно и т.н. и според експертите ще бъдат най-големият хит през 2023 година.

Мини

Следващи минималистичното движение в изкуството през 60-те и 70-те години и вдъхновени от традиционния японски дизайн и дзен-философията, минималистичните интериори изразяват основните концепции на модернизма, представени в една почти пуританска палитра. Оголвайки елементите до техните основни характеристики, минимализмът ни предлага естетика, която разчита на ефективността на дизайна. Без отвличащи вниманието елементи и излишна претрупаност минималистичните интериори фокусират върху създаването на впечатляващи визуални ефекти и максимално използване на пространството. Минимализмът е интериорен стил, който се определя от строгостта и лаконизма в декорацията. Постига се главно чрез използването на функционални мебели и интериорни предмети и форми. Цветовата палитра е семпла, често се състои от не повече от два основни цвята. Минималистичните интериори обикновено са изчистени и компактни и имат отличителна геометрична форма.

Винтидж

Вероятно можеш да разпознаеш винтидж декор с един поглед, всички знаят, че винтидж се отнася за стари мебели и декорации. Често винтидж стилът се бърка с ретрото, защото и двата принадлежат към естетиката на миналия век, с тънката подробност, че са от различни десетилетия. Винтидж стилът може да съдържа голямо разнообразие от мебели и декоративни предмети, направени между 1960 и 1990 г., а ретрото се отнася до онези елементи на интериорния дизайн от първата половина на XX век. Винтиджът може да включва мебели от 70-те години, както и декоративни предмети от 90-те. Нежни, неутрални цветове (бежово, пясъчно, сиво) и пастелни (бледорозово, светлосиньо, лилаво).

Бихме могли да кажем, че винтидж стилът е подходящ за носталгични хора. Поради това снимките са навсякъде. Стените могат да бъдат украсени с черно-бели снимки в рамки или такива със сепия, но също и с големи огледала, с рамки, които впечатляват чрез своя сложен дизайн.

Бохо

Бохо стилът в интериора е въплъщение на безгрижието и свободата на въображението. В нашите географски ширини тази стилистична тенденция все още не е много популярна, но щом сме усвоили и заобичали мотивите на студените скандинавски страни, определено ще ни е лесно да се привържем към слънчевия бохо стил. Обзавеждането в този дух ще накара вас и вашите гости да се насладите на комфортна и релаксираща атмосфера. Декорацията по стените може да бъде всякаква: текстурирана мазилка, боя, зидария… тук трябва да бъдете внимателни, освен ако не се спрете на тапети. Да изберете тапет в стила на бохо обаче, е много трудно. Трябва да съобразите цветовете, както и орнаментите по тапетите. Те трябва да отговарят на стила, но и да пасват на останалата част от декора на стаята, както и на мебелите. Що се отнася до пода, подходящи са дървени настилки или качествени плочки. Желателно е да се остави бял таван, но ако е възможно, може да го украсите с декоративни греди. В идеалния случай мебелите трябва да са цветни: масички от дърво с дърворезби и етнически мотиви, издълбани дървени елементи, дивани, покрити с плътни покривки с ресни или кожи - това са типични елементи за класическия стил бохо. Съвременните направления могат да включват най-разнообразните и модерни мебели.

Тропическите мотиви са модерни

Тропическият интериорен стил отразява екзотичната красота и скромния уют на домовете от слънчевите и топли климатични зони. Своеобразната колоритност на тропическите елементи и отвореното планиране на пространството внасят хармония и комфорт и напомнят за буйна зеленина, топли пясъци, океански вълни и ефирен бриз. Удобните тапицирани мебели са задължителен атрибут на съвременния “тропик”.

Дългите хоризонтални линии предразполагат към умиротворение в ежедневния живот, а по-високите елементи, като например растенията, щорите или произведенията на изкуството, добавят грандиозност в интериора.
Неутралните цветове като слонова кост, бежово, жълто-кафяво, наситено кафяво, меко златисто и бледожълто са основата на тропическата тема. Зелените нюанси също са важни при оформлението. Те варират от светло сивкаво-зелено до авокадо и от жълто-зелени тонове до много тъмнозелено - почти черно. Отделни щрихи могат да бъдат подчертани с тъмнокафяво, черно или приглушено червено.

Мебелите са големи, изработени са от дърво, бамбук, ковано желязо, ратан и съчетават удобство и функционалност. Текстилът трябва да бъде мек и пищен.