0

П реди няколко дни голяма част от българите станаха свидетели на изключително рядък феномен. Небето бе обагрено в червени пламъци. Явлението поразително напомняше Северно сияние, макар че последното има синьо-зелени нюанси.

Всъщност това, което се видя за няколко часа от България, е ежедневие през половината част от годината за най-северните райони на Земята. Викингите са имали свое обяснение за небесните светлини. Те са смятали, че сиянията са отражения на слънцето в щитовете и броните на загиналите воини, които са се отдали на безспирен пир във Валхала. Според легендата не всеки и не винаги може да види Северното сияние. Причината е, че само в определени моменти човешката душа може да надникне в света на боговете.

iStock

С днешна дата да видиш този феномен може с най-обикновена екскурзия, която обаче трябва внимателно да се планира. Възможните региони са три – Северна Русия, Скандинавия и Канада. След многогодишни спорове и изчисления учените достигнаха до извода, че сиянието се вижда най-добре от Норвегия и по-специално от малкото градче Тромсьо, което освен феномена на нощното небе, има и малко футболно отборче в местната втора лига.

Северното сияние, видяно от Тромсьо

 Северното сияние, видяно от Тромсьо
iStock

Цени

Добрата новина за туристите е, че тази година норвежката крона и цените в страната са значително по-ниски в сравнение с 2022 г., когато войната в Украйна предизвика трус на международния пазар на горива и за няколко месеца Норвегия се превърна в основен доставчик на газ и петрол в Европа. Това тласна кроната нагоре, която поскъпна с над 16 на сто спрямо долара и еврото и страната стана прекалено скъпа за средния турист. Но всичко това е в миналото и Норвегия отново посреща много гости. С днешна дата 1 евро се разменя за 12 норвежки крони.

Най-добрият сезон, през който може да се наблюдава Северното сияние, е в късната есен и цялата зима - между октомври и април. Тогава в Северна Европа настъпва полярната зима. Бъдете подготвени, че екскурзиите, които се предлагат, за да се наблюдава сиянието, вероятно ще бъдат през нощта. Изключително важно е небето да бъде тъмно и да няма облаци, за да се види феноменът. За да бъде пълноценно пътешествието, ще трябва да се откажете от традиционните хотели. В Норвегия има отлично развита мрежа от ледени хотели и дори ледени хостели. Нощувката в тях е предизвикателство, защото температурата в помещенията не се покачва над минус пет градуса. Стандартната стая предлага само матрак. Няма отоплителни уреди, а на гостите се предлага да се топлят, като се завиват в кожи.

Някои от хотелите са отворени целогодишно, като през лятото домакините свалят температурите под нулата само на няколко помещения. В класическия случай леденият хотел се изгражда и пуска в експлоатация през ноември и се топи през май. На гостите се предлага курс за изработване на ледени статуи. Ресторантите предлагат обикновено морски дарове, които също се сервират върху лед. Цената на нощувка варира между 100 и 350 евро в зависимост от екстрите.

Нищо не може да се сравни с нощ в леден хотел

 Нищо не може да се сравни с нощ в леден хотел
iStock

Традиции

В повечето случаи престоят в ледените хотели не приключват с вечеря и нощувка. Предлагат се разходки с моторни шейни или с впрягове от хъскита, както и сафари със снегомобили. Предлага се и посещение в традиционните рибарски хижи. Това са изключително тесни къщички, които побират до трима човека. Задължително ви трябва един от многобройните гидове, който да ви разкаже всичко за традициите и легендите. Един такъв гид ще ви струва от 20 до 30 евро, в зависимост от дължината на избраната разходка. Норвежците обожават контрастните температури и горещите джакузита под валящия сняг са преживяване, което никак не е за изпускане.

Разходките с впрягове от хъскита привличат туристите

 Разходките с впрягове от хъскита привличат туристите
iStock

Името на Норвегия идва от северногерманския език и означава „пътя на север“. Името на страната от стария норвежки език е Nóregr, на англосаксонски – Norþ weg, а на средновековен латински – Northvegia. Сегашното име на Норвегия на норвежки е Norge. В стария местен език тази дума означава „надълго по брега“ или „надълго по морето“. Смята се, че името е свързано с безкрайната студена брегова ивица и приказно красивите фиорди. Заради тяхната насеченост общата дължина на бреговата линия на страната е 25 148 квадратни километра. Тази дължина включва континенталната брегова линия и големите фиорди. Ако се добавят малките фиорди и островите, дължината става 58 133 км.

Над 40% от територията на страната се намира северно от Полярния кръг. Кралство Норвегия също включва и арктичните островни територии на Свалбард, Ян Майен и Мечи остров, както и много на брой по-малки острови. Норвегия има население от малко под пет милиона души. Страната отделя огромни средства за стимулиране на раждаемостта. В началното и висше образование също се влагат огромни средства. В резултат на това прирастът на Норвегия е положителен и тя расте с малко всяка година от 2012 г. насам, сочат данни на Евростат. В момента децата до 14-годишна възраст надхвърлят броя на пенсионерите, което дава основание за положителни демографски прогнози.

Престой

Норвегия никога не е била евтина дестинация. За да имате нормален престой, без да търпите лишения, трябва да заделите бюджет между 125 и 330 евро на човек на ден. Най-скъпо е в столицата Осло, където няма да може да намерите нощувка, по-евтина от 40 евро на легло. За толкова може да пренощувате единствено в хостел. Двойна стая в приличен хотел струва между 120 и 150 евро на нощ. По-луксозните хотели предлагат нощувки срещу 250 евро на нощ за двойна стая. Най-евтино е в многобройните къмпинги, където може да договорите нощувка за 25 евро на човек. В Норвегия има закон, който позволява дори да нощувате безплатно. Условието е да сте на открито и да сте на обществен парцел.

Въпреки факта, че Норвегия е основен производител на горива, транспортните разходи изобщо не са ниски. Еднодневна карта за използване на обществения транспорт в Осло струва осем евро за пълнолетен пътник. От летището до града се стига за 35 минути срещу 90 евро. Цените изключително много зависят от това дали има резервация и кога е направена. Така билет за влак от Осло до другия голям град Берген струва само 120 евро, ако сте направили резервация преди 2-3 месеца. Ако си купите билета в последния момент – цената става двойна. Базовата цена за наемане на кола на ден е около 80 евро, като в нея не е включена стойността на горивото.

Осло е изключително модерен и скъп град

 Осло е изключително модерен и скъп град
iStock

Цените на храната са сравнително високи за обикновения турист. Килограм ябълки струва 2.50 евро. Толкова е и цената на един стандартен хляб. Ако цените в бакалии и супермаркети ви се сторят високи, трябва да сте подготвени, че ако решите да хапнете навън, разходите ви ще скочат многократно. Стандартно меню с бургер и пържени картофки от верига за бързо хранене ще ви струва минимум 12-13 евро. Безалкохолните напитки струват от три до осем евро. Всъщност точно тези напитки, както и бонбоните, вафлите и други продукти, съдържащи захар, са много скъпи заради специална такса, която е наложена на всички нездравословни храни. Едно кафе обикновено струва около 4.50 евро. Една бира в ресторант или бар започва от 8 евро. Ако все пак сте решили да се почерпите с твърд алкохол, съветът е да си го купите от безмитните магазини на летището, където е в пъти по-евтин.

Добрата новина е, че няма такса вход, ако решите да посетите някой от многобройните замъци в страната. Такса събират единствено църквите, и то тези, които са паметници на културата. Музеите имат входни такси, които обикновено варират от 13 до 18 евро за пълнолетен посетител. Билет за концерт започва от около 18 евро на човек, а посещение на кино ще ви струва по 10 евро на човек.