0

Н а 20 август светът отбелязва Международния ден на комара. По някаква случайност той съвпада с активния туристически сезон по нашите географски ширини. Тогава най-много отпускари се оплакват, че са били направени на решето на морето или покрай някой водоем. След ухапването доста неприятни са отокът и сърбежът. Но тези симптоми са направо бял кахър, защото в други части на света комарите могат да бъдат и смъртоносни. В Книгата с рекордите на Гинес комарът фигурира като най-смъртоносното създание на нашата планета. Този вид се оказва в пъти по-страшен от акулите и змиите, с които ни плашат филмите на ужасите.

Според една статистика, публикувана от Бил Гейтс, само за един ден комарите убиват над 1470 души, докато уж агресивните акули са успели да отнемат живота на 1035 човека за цели 100 години общо. Годишно лъвовете пък са отговорни за смъртта на 100 човека,  крокодилите за 1000, вълците за едва 10, кучетата са убили цели 25 000 души, а змиите 50 000. Но нищо не може да се сравни с комарите, които ликвидират средно 725 000 за 12-месечен период. С това изпреварват човека в ролята му на убиец (475 000 са жертвите на килъри). 

Болести

Проблемът при комара идва от опасните болести, които пренася. На първо място това е маларията - паразити, предизвикващи инфекциозно заболяване. Единственото спасение срещу този бич е човек да избегне ухапване. За целта се носят дори в жегата дрехи с дълги ръкави и крачоли, шапки с широка периферия. Добър ефект срещу тях имат мазила на база на мента, мащерка, розмарин, невен, както и босилекът и градинският чай. 

Въпреки това според статистиката комарите убиват между 600 000 и 1 млн. души всяка година. В други 200 милиона случаи правят хората неработоспособни за дни наред. Така се оказва, че това безобидно по своите размери насекомо с тегло от едва 2,5 милиграма заплашва половината от световното население и причинява милиарди долари загуба на икономиките годишно. Други заболявания, пренасяни от комари, са: треската денга, жълта треска, вирусът зика, японски енцефалит, западнонилска треска. Вирусната (хеморагична) треска синдбис също. 

Преселения

Комарите определят и преселенията на народите. По правило хората все още бягат от крайбрежните райони (въпреки благоприятния климат там и възможностите за изхранване) във вътрешността. У нас маларийният комар е бил голям бич до XX век в района на Южното Черноморие и по поречието на Марица. Лидерът на земеделците Александър Стамболийски, докато е премиер, започва кампания за пресушаване на блатата и паленето на гниеща растителност - рай за размножаването на тези насекоми. Той дори плашил комунистите, че ще ги прати да пресушават блатата в Бургаско. 

Прелюбопитен факт гласи, че по време на Първата световна война комарите се оказват верен съюзник на българската армия. Те са задържали съглашенците (англичани, французи, мароканци, италианци и т.н.) на Солунския фронт, косейки вражеските войски с малария вместо с бомби.

Лорд Байрон също паднал жертва на комарите. 

 Лорд Байрон също паднал жертва на комарите. 

Оказва се, че и най-много знаменитости са убити също от комари. Сред тях можем да споменем мореплавателя, открил морския път до Индия, Вашку да Гама. Лорд Байрон също умира след ухапване. Той се включва в Гръцката война за независимост, сражавайки се срещу Османската империя. Умира през 1824 г. на 36-годишна възраст. Предполага се, че е заразен с треска след първата или втората обсада на Мисолонги. 

Муха

Самата дума "комар" идва от испанското название на "малка муха". Само женските екземпляри смучат кръв. Те я използват не за собственото си изхранване, а като източник на протеин за яйцата им. В една стая малкият вампир би бил перфектният килър, но и той си има ахилесови слабости - в сравнение с други насекоми лети не много бързо - едва 1.5 км/час, и има издаващ неприятен звук. Жуженето идва от движението на крилата, движещи се със скорост между 300 и 600 пъти в секунда.

Улуци

Друг известен факт е, че комарите се нуждаят от малко количество вода за размножаване. Женската снася яйцата в улуци на покрива, в стари гуми, в бидони, из мочурливи места, край кондензационни тръби на климатици. Затова е хубаво, ако край нас има застояла вода, да се изхвърля редовно, тъй като в нея могат да се развиват комарни ларви. Кожата на хората отделя вещества, които дават информация на насекомите за наличието на протеина „изолевцин“, който им е необходим за узряването и излюпването на яйцата. Ето защо хората с нулева кръвна група са най-примамливи за комарите, а тези с кръвна група Б - далеч по- непредпочитани. Ако сте облечени в черни или червени дрехи, вероятността да се насочи комар към вас е много по-голяма, отколкото ако сте с жълти. 

Засичат дишането и въглеродния двуокис

В своята еволюция комарите са станали най-добрите детектори за наличие на въглероден двуокис, който се отделя при дишането на хората. В арсенала си имат инфрачервено зрение, с което засичат топлината, излъчвана от телата на хора и животни. Стига да не е заразен, при ухапване комарът взима едва 5 милионна част от литър кръв. 

Днес има около 3500 вида, но само около 200 хапят хората. Сред най-опасните е тигровият комар. Комарите от рода Anopheles вероятно са отговорни за 50% от всички човешки смъртни случаи от Каменната ера (с изключение на войни и злополуки). 

Иначе Световният ден на комара тръгва от датата, на която през 1897 г. сър Роналд Рос потвърждава, че представители на рода Anopheles са преносители на паразитите, причиняващи малария.