0

П репълнени мрежи паламуд вадят рибарите по Южното Черноморие. От Созопол до Синеморец морето буквално ври от едър паламуд и по всичко личи, че риболовният сезон тази есен ще бъде много богат. Най-голямото нашествие на рибни пасажи се наблюдава край Царево и Ахтопол. Рибарите там мятат мрежи и вадят по 300-400 кила за няколко часа.

Очаквания

"Толкова много риба рядко се случва да има. Този сезон може да бием дори и рекорда от 2016-а, когато беше най-богатият урожай. Мрежите са препълнени, където и да ги хвърлим - празно няма", доволно потриват ръце морските. И в типичния стил на запалени риболовци преминават към прочутите си лакърдии. "То дори и от мрежи нямаме нужда - направо с ръце я ловим, а по-надолу към Царево пък рибата сама скача в лодките", шегуват се зевзеците. Най-опитните в занаята се хвалят, че вадят по тон и повече на ден.

Паламудът тръгнал още в първите дни на октомври и оттогава пазарът е залят от едри риби с тегло 800-900 грама. Заради голямото предлагане на пазара цената драстично падна на 8-10 лв. за кило, а по-дребните се харчат дори за 6 лв., което е точно наполовина по-евтино от миналата година.

Майсторлък

За улова на паламуд майсторлък не се иска. Достатъчно е да имаш здрави мрежи и лодка. "Този вид риба не излиза близо до брега, затова и не може да се лови с въдица от кея. Трябва да се влезе с лодка по-навътре в морето и да се пуснат мрежите. Обикновено хвърляме мрежите към 16-17 часа след обяд, оставяме ги във водата и те сами се пълнят. После се връщаме към 21-22 часа и те вече са препълнени, едва ги вадим - направо е чудо", хвалят се рибарите и добавят, че ако рибата се задържи до края на октомври, ще избият всичките си миналогодишни загуби, че и добра "горница" ще остане. По-страхливите пък първо са се заели да заредят собствените си фризери догоре, защото се притесняват, че пасажите ще избягат внезапно.

Непредвидима

"Паламудът е много особена и непредвидима риба. Днеска я има - утре я няма. Идва и изчезва внезапно, не можеш да я разбереш. Сега морето ври от паламуд, направо с лопати да я ринеш, но след ден може като нищо да избяга и край, чак догодина", разясняват тънкостите на рибната борса.

Обикновено вкусната риба излиза към плитчините в средата на септември. Тогава се лови така наречената циганка, която представлява много дребен паламуд. След седмица-две екземплярите наедряват, а към края на октомври, когато свършва риболовният сезон, се появява турук - най-едрите и тлъсти риби, които достигат от 1,2 до 4 кг парчето.

"Такъв феномен се случва рядко. Бяхме изгубили надежда, защото паламудът се появи последната седмица на септември само за няколко дни и изчезна. Обикновено така става и никой не очакваше, че след седмица ще се завърне отново. Трудно е да се обясни защо се случва", споделят риболовците.

Хамсия

Според най-старите и опитни рибари рекордните количества паламуд се дължат на хамсията, която също е необичайно много този сезон. "Като има хамсия, има и паламуд, защото той се храни с нея. Затова и наедрява толкова бързо", обясняват морските вълци. Те си спомнят, че най-много риба е имало през 2016 и 2010 година.

Пече се и се консервира

За улова на паламуд майсторлък не се иска. Достатъчно е да имаш здрави мрежи и лодка. "Този вид риба не излиза близо до брега, затова и не може да се лови с въдица от кея. Трябва да се влезе с лодка по-навътре в морето и да се пуснат мрежите. Обикновено хвърляме мрежите към 16-17 часа след обяд, оставяме ги във водата и те сами се пълнят. После се връщаме към 21-22 часа и те вече са препълнени, едва ги вадим - направо е чудо", хвалят се рибарите и добавят, че ако рибата се задържи до края на октомври, ще избият всичките си миналогодишни загуби, че и добра "горница" ще остане. По-страхливите пък първо са се заели да заредят собствените си фризери догоре, защото се притесняват, че пасажите ще избягат внезапно.

Освен паламуд рибарите на юг вадят и пълни мрежи с едър сафрид, лови се още чернокоп, кефал, платерина и попчета. Най-богат е уловът на сафрид, който е повече дори и от паламуда. Богатият улов свали цената и на сафрида, който върви вече на 7 лева, а търговците очакват да падне още. Има и много чернокоп, който се продава по борсите на цена 8-10 лв. за килограм в зависимост от размера.