0

С лед семейството именно училището с неговите педагози е крайъгълният камък на всяко общество. В навечерието на новата учебна година 2022/2023 ви предлагаме някои любопитни факти за образованието по света и у нас.

Красноречив пример за поговорката, че човек се учи, докато е жив, идва от Кения. 84-годишният Кимани Нганга Маруге е вписан в Книгата с рекордите на Гинес като най-възрастния първолак в света. Дядото на 30 внуци е ветеран от войната с британските колониалисти. През 2004 г. той решил да се възползва от безплатното образование в страната. Мотивирал решението си да тръгне на школо с думите, че искал да се научи да брои пари и да чете Библията си. И изпълнил плана си, малко преди да се спомине на 90 лета на 15 август през 2009 г. .

Столетници

През 2010 г. излезе информацията, че и 102-годишната китайка Ма Циукиан също сензационно е записана в начално школо, но за разлика от кениеца няма информация дали сериозно е посещавала уроците. 97-годишният австралиец Алън Стюард също влезе в класацията на белокосите ученици. Той бе признат за най-възрастния абсолвент в света, след като стана магистър по медицина.

За най-възрастният активен учител в света се счита отец Шнайдер от колежа „Свети Алоизий“ в предградието Кирибили в Сидни, Австралия. Той преподава, въпреки че е на 100 лета. Тази страна се прочу и с най-дългия урок в света, който е продължил цели 54 часа. Австралийската професорка по биология Мари Бароуз изнася урок пред 26 ученици от 15 до 17 април през 2003 г. в държавно училище в Куинсланд.

Школо

Любопитен факт гласи, че най-старата дума за училище, която се използва и до днес, е „школо“. Тя идва от старогръцкото „сколе“ и, преведена буквално, означава „почивка, свободно време“. В древността в школата се събирали хора, които искали да водят беседи и дискусии. В Древна Гърция наричали „учители“ онези роби, които не са подходящи за работа, но са предани на господаря си. Ето защо именно тези роби водели децата на училище.
Първите училища по българските земи са създадени през IX век - Преславската и Охридската книжовна школа. Целта им е била да ограмотят българските духовници с новата азбука - глаголица.

В наши дни най-многолюдното училище в света се намира в Индия. В „Сити Монтесори Скул“ в град Лакнау, щата Утар Прадеш, в един и същ момент се обучавали 55 547 деца. Това поне сочи една рекордна сводка от 19 януари 2019 година. На другият полюс е най-малкото училище в света. То може да бъде в някое българско село, но за такова е признато школо в Торино, Италия. През 2014 г. там е бил записан само един ученик.

За най-скъп образователен курс е признат един, провеждан от междунардното училище за икономи „Айвор Спенсър“ в Лондон. За 1 месец там искат близо 80 хил. паунда.

Звънец

Заради географски и културни особености учебната година се разминава като начало и продължителност в различните части на света. В САЩ например бият първия звънец на 22 август.

От всички провинции в Германия най-ощетени откъм почивка са децата в Северен Рейн-Вестфалия. Там първият звънец бие най-рано на 9 август и децата вече близо месец залягат над уроците, докато българчетата все още са в лятна ваканция.

В над 100 страни учебната година започва на 15 септември (както е и в България). В южното полукълбо обаче има доста държави, където т. нар. задължително образование започва през януари. Малайзия бе една от тях, но през 2021 г. основните и средните училища решиха да стартират вече от март. В Корея учебната година също начева на 1 март, но първият учебен ден реално е на 2-ри, тъй като 1-ви е национален празник.

Във Финландия първият звънец биe в различните райони по различно време - между 8 и 15 август. Образователната система в тази страна се смята за една от най-либералните, но и най-ефективните. При нея няма изпити, а тестовете са рядкост и се правят само по усмотрение на учителя. Финландците казват: „Или се учим да сме готови за живота, или за да сме готови за изпитите. Ние избираме първото”.

Сервирали бира на белгийчетата

Преди години в белгийските училища на децата са сервирали бира, която по-късно е сменена с лимонада. Има гласове отново да се върне традицията, тъй като кехлибарената напитка била по-безвредна от газираните напитки.

В Америка съществува традиция да се подаряват ябълки на учителите, която датира от ХVI век и идва от Дания, където родителите плащали на възпитателите на децата си с храна.

В Китай преди часовете задължително се прави гимнастика, на която, независимо от метеорологичните условия, присъства цялото училище без изключение. Децата също така два пъти дневно си правят масаж на лицето.