0

Б лизо сто българи са преминали през т.нар. имплантиране на физиологична кардиостимулация през тази година. Това е нов метод, който постепенно сменя добре познатия пейсмейкър.

Националната здравноосигурителна каса е финансирала 50 от тези процедури, а през следващата година ще заплати за 100. Най-големият център у нас за физиологична кардиостимулация се намира в столичната болница „Св. Анна“ (Окръжна). Там са извършени около 40% от всички имплантации. Кардиологът доц. Васил Велчев обяснява повече за процедурата и нейните ползи.

Устройство

„Кардиостимулацията представлява имплантация на устройство, което замества сърдечния ритъм. Това са две жици, свързани с пейсмейкър. При физиологичната стимулация тези жици се монтират на специфично място в сърцето, така че да се ангажира собствената проводна система. За да стане по-ясно, си го представете така - сърцето също си има жици, само че те са малко по-различни от тези, които ние слагаме. Обикновено когато се използват собствените жици на сърцето, се получава стимулация, която е максимално близо до естественото провеждане. Това се нарича физиологична стимулация“, казва доц. Велчев. По думите му част от хората с пейсмейкър развиват отслабване на сърдечния мускул, което се дължи на това, че той е стимулиран по нефизиологичен начин. „Представете си - сърцето е една кръгла мускулна топка, която трябва да се съкращава симетрично и равномерно. Когато се стимулира, сърцето се съкращава асинхронно, т.е първо се съкращава тази част, която е най-близо до електрода. Физиологичната стимулация обаче коригира това и сърцето се съкращава по начина, който е максимално близо до естествения“, казва експертът.

Разлики

Според данните между 16 и 20% от пациентите, които са с имплантиран пейсмейкър, във времето развиват сърдечна недостатъчност. „Това се дължи на самата стимулация. Но тъй като пейсмейкър се имплантира при състояния, които могат бързо да доведат до лош изход, досега този риск се смяташе за приемлив. Ние удължаваме живота на пациента, но с риск за качеството на живот, което той ще има. Физиологичната стимулация е съвременен вариант, при който се спасява животът на пациента, но и в дългосрочен план сърцето му няма да страда“, обяснява доц. Велчев. При самата процедура отново се имплантират електроди, но те са по-различни и имат допълнителни специални устройства, които ги насочват. Иначе физиологичното стимулиране се прави по същия начин като стандартното поставяне на пейсмейкър. Няма разлики нито при самата операция, нито след нея. „Единствената разлика е дългосрочният ефект“, казва кардиологът.

Чакат да влезе в европейските препоръки

Методът е сравнително нов и тепърва се проследява как пациентите се справят с времето. „В нашия център първата такава имплантация е направена преди 2 години. И това е най-дългият период на проследяване, с който разполагаме. Тази година физиологичната кардиостимулация беше голяма тема в Европейския конгрес. През следващата година се очаква да бъдат изнесени резултати и проучвания на пациенти, които преди 5 години са били имплантирани. И когато това се случи и този метод стане утвърден, той вече ще влезе в европейските препоръки. Имаме данни, че вероятно още през 2023 г. това ще се случи“, обяснява доц. Васил Велчев, който има над 25 години опит и е въвел метода за алкохолна аблация на септума при хипертрофична кардиомиопатия в България.