0

П рез януари за отстрел са разрешени благородните елени и елените-лопатари /мъжки и приплоди/, фазаните, токачките, гривяците, големите белочели гъски, дивите патици - обект на лова /полудива патица, зеленоглавка, лятно бърне, зимно бърне, фиш, лопатарка, черна качулата потапница, шилоопашата патица/, черните лиски, горските бекаси, обикновените бекасини и, естествено, хищниците - вълци, чакали, лисици, енотовидни кучета, диви котки, белки, черни порове. Могат да се отстрелват и язовци, ондатри, нутрии.

Съвети

В общи линии януари е период на затихване на активния ловен сезон.

По принцип дрехите за зимен лов трябва да бъдат топли, леки, удобни за стрелба. Под най-силното въздействие на ледения вятър обикновено се намират коленете и гърдите. Когато се отива на лов, най-добре е да се подшият под дрехите на тези места парчета вълнен плат. Особени грижи са необходими за ръцете. Те трябва винаги да бъдат топли. В противен случай човек трудно би боравил с пушката.

По време на зимните излети ловецът хаби доста енергия. Как най-бързо може да възстанови силите си? След дълго ходене е наложителен 10 - 15-минутен отдих. Избира се сухо място, ляга се на гръб и краката се изтягат така, че да се намират по-високо от главата. Полезно е да се приемат две-три таблетки витамин С и В1, да се масажират мускулите на краката. При връщане в ловната хижа или у дома не е лошо да се вземе топъл душ или вана. Препоръчва се усилено хранене и продължителен сън /час-два повече от обикновеното/.

Трикове

Да се ходи из дълбокия сняг е доста трудно. Затова при силна физическа умора трябва да се хапнат няколко лъжички захар или бонбони. Този “допинг” може да се използва от хора на всички възрасти /за разлика от разните други стимулатори/.

След дълго стоене навън човек може да мръзне. Първите признаци са усещане на хлад и пободвания на поразения участък. След това кожата побелява и загубва чувствителността си. При появяване на тези симптоми е необходимо веднага да се разтрие пострадалото място и да се завие с шал или друга подходяща платнена материя. Разтриването не бива да става със сняг или със замръзнала ръкавица, защото острите парченца лед биха наранили кожата. Ако измръзнат пръстите на крайниците, трябва да се разтрият. А след прибиране в ловната хижа да се потопят в топла вода до възстановяване на кръвообращението.

Измръзване

Краката изстиват по-малко, ако преди отиване на лов се измият с хладка вода. Най-лесно мръзнат пръстите на нозете в тесни и влажни обувки. Ако в силния студ се ходи на лов с ботуши, най-добре е пръстите на краката да се обвият с вестници: това ги предпазва от замръзване. Естествено, ако имате нов модерен екип, някои от тези съвети отпадат.

Мръзненето е възможно не само в здрав студ. Силният вятър или повишената влажност на въздуха предизвикват такъв процес даже и при температура на въздуха около нулата. Полезно е през ледения ден лицето да се намаже с лой или с обикновен чист вазелин. Ароматичните козметични средства не са за предпочитане: чрез вятъра дивечът отдалече улавя миризмата.