0

Д ържавата, в която футболните отбори имат най-много прозвища, обаче е Англия. Продължаваме темата от предишния брой на „Златно време“ за прякорите, които шестват в европейския клубен футбол.

Едва ли има отбор от която и да е от английските футболни групи, който да няма собствен прякор. Някои са тривиални и безинтересни като „гражданите“ от Манчестър Сити и „червените дяволи“ за съгражданите им от „Манчестър Юнайтед“. Момчетата от „Уест Хям“ са известни като „чуковете“ заради емблемата на екипите им. Прякорът „артилеристите“ за „Арсенал“ пък идва оттам, че клубът е създаден от работници в артилерийска фабрика. Много английски отбори носят прякорите на птици, които са избрали за емблема: „Нюкясъл“  са „свраките“, „Норич“ - „канарчетата“, „Уест Бромич“ - „дроздовете“, „Шефилд Юн.“ - кукумявките, „Суонзи“ - „лебедите“, „Кристъл Палас“ - „орлите“. Сред останалите представители на фауната можем да посочим: „черните котки“ от „Съндърланд“, „тигрите“ от „Хъл Сити“, „овните“ от „Дарби Каунти“. Наред с тези тривиални обаче има и любопитни прозвища. Играчите на „Тотнъм Хотспър“ са известни като „шпорите“ заради втората част от името на клуба hotspur, което в буквален превод означава „гореща шпора“, а иначе се превежда като „буйни, луди глави“. Доста интересна история има прозвището на отборът от по-долните дивизии „Хартлипул“ - „бесещите маймуни“. Според легендата по време на Наполеоновите войни френски кораб се разбива край брега на Хартлипул.

Феновете на Барселона обичат да се шегуват с прякора си задниците и дори доста успешно го използват за сувенири и реклама.

 Феновете на Барселона обичат да се шегуват с прякора си задниците и дори доста успешно го използват за сувенири и реклама.
Архив

Униформа

Единственият оцелял от екипажа била една маймуна, облечена във френска военна униформа. След като хванали маймуната, местните английски власти решили, че щом е в униформа, тя трябва да бъде предадена на съд. И така маймуната била осъдена на смърт и обесена. А прякорът на хартлипулци завинаги си останал като „бесещите маймуни“. Интересен е и прякорът на отбора на „Болтън“ - „свинските крачета“ (The Trotters). Причините за появата му са, че в района, където се намира клубът, има много месарници, а самите футболисти обичали след победа да празнуват в някоя бирария, замезвайки с този деликатес. Любопитна е и историята на отбора „Нюпорт Каунти“. През 1989 г. клубът престава да съществува поради фалит. Няколко месеца по-късно феновете му създават нов клуб „АФК Нюпорт“. Властите в града обаче отказват да им разрешат да играят на стария стадион с обяснението, че това е същият отбор, който обявил фалит, за да не плаща задълженията си. И така прозвището на клуба и привържениците му „изгнаниците“ идва съвсем на мястото си.

Заради екипите си футболните национали на Хърватия са наричани шахматистите.

 Заради екипите си футболните национали на Хърватия са наричани шахматистите.
Архив

Настроения

Доста странно е прозвището, което дават феновете на германския „Айнтрахт“ Франкфурт на своя любим отбор. Те го наричат „дивата с променливите настроения“. Причината е непостоянността във формата на отбора и изненадите, на които той често ги подлагал, като биел лидерите и падал от аутсайдерите.

Накрая една много интересна история, която показва до какви хитрини може да се стигне, за да се стигне до прокарване на забранена реклама. През 2009 г. в Лайпциг, Германия, е създаден футболен клуб. Основният спонсор на клуба иска да включи името на фирмата си и той да се казва „Ред Бул Лайпциг“. От Бундеслигата обаче отказват, защото това не е разрешено. Имената на спонсорите може да бъдат изписвани върху екипите, но не и да са в името на клуба. Тогава шефовете на новия клуб обявяват, че той ще носи името „Разен Балшпорт Лайпциг“. „Разен Балшпорт“ в превод означава „спорт с топка на трева“. Целта в случая била да се запази абревиатурата RB, което, откъдето и да бъде погледнато, си е чиста проба скрита реклама.

Прасета, говеда и орли в БГ шампионата

В българския футболен шампионат няма странни и екзотични прозвища на клубове. Феновете на двата водещи отбора по времето на соца: ЦСКА „Септемврийско знаме“ и „Левски Спартак“ и днес продължават да се ласкаят с епитетите „прасета“ и „говеда“. Привържениците на „Локомотивите“, които шестват в различните нива на шампионатите ни, са известни като „железничарите“. Единствено пловдивското „Локо“ са известни още и като „смърфовете“. Историята на този прякор е интересна и заслужава да се разкаже. По време на един мач коментаторът Николай Галов, изнервен, се обръща към ръководството на клуба и пита: „Докога вашите футболисти ще играят с тези екипи, на които номерата не се различават?“ На което Иван Драмов отговаря: „Ние сме еднакви като „смърфовете“ и като тях в края винаги побеждаваме „лошите“.“ Сравнението толкова харесва на Галов, че в репортажите си започва да нарича състезателите на пловдивското „Локо“ „смърфовете“.

Някои български отбори копират прозвища на чужди такива. „Лудогорец“ са „орлите“ и като съименниците си от Рим и Лисабон имат за талисман жив орел. „Канарчетата“ са в Пловдив, „гробарите“ - в Пазарджик, „чуковете“ - в Перник, „тигрите“ - в Стара Загора, „драконите“ - в Русе, „акулите“ - в Бургас, а „малките орлета“ - в Благоевград.

Подобно на отборите от Рим и Лисабон, Лудогорец има за свой талисман жив орел.

 Подобно на отборите от Рим и Лисабон, Лудогорец има за свой талисман жив орел.
Архив

Родните „орли“ от 30 г. са с подрязани крила

Не само клубовете имат свои прозвища, а и националните отбори. Както всеки български футболен фен знае, нашите национали са „лъвовете“, а в последните години започна да се налага и „трикольорите“. Дали пък защото от 1994 г. досега футболните ни национали се държат като поведение и резултати доста далеч от Царя на животните. От комшиите ни сърбите са „плавите“ заради синия цвят на екипите си, а след смяната им и „белите орли“, турците са „ай-йълдъзлалар (полумесец и звезди), гърците - „пиратите“, черногорците - „храбрите соколи“, хърватите - „шахматистите“, а футболистите от Северна Македония са наричани от феновете си „червените лъвове“. От останалите национални отбори по света по-интересни са прякорите на: Алжир - „пустинните лисици“, Аржентина - „гаучосите“, Бразилия - „кариоките“, Белгия - „червените дяволи“, Грузия - „кръстоносците“, Дания - „червеният динамит“, Парагвай - „гуараните“, Южна Африка - „бафана“, Кот д Ивоар - „слоновете“, Нигерия - „супер орлите“, Уелс - „драконите“, Швеция - „трите корони“.