0

К ато ученици в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век вечер залепвахме ухо на транзистора ВЕФ и въпреки заглушаването се докосвахме до магичесната музика на „Лед Цепелин“, „Дийп пърпъл“, „Юрая хийп“, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин...

Да, Джанис Джоплин, перлата на рок баладите, иконата на хипи поколението, докарала до луд екстаз близо половин милион на фестивала „Уудсток“ през 1969-а. Тя прекъсна своя полет само на 27 години, животът й премина на бързи обороти. Въпреки че звездната й кариера продължи само 4 години, нейният характерен дрезгав глас е обезсмъртен за поколения напред.

Детство

Джанис Джоплин има трудно детство. Родена е на 19 януари 1943 г. в градчето Порт Артър, щата Тексас. Баща й е инженер в Texaco, а майка й - администратор в колеж. Джанис има по-малка сестра – Лора, и по-малък брат Майкъл. В семейния им дом често звучи класическа музика.

Още от малка тя избира да слуша блус - музика, характерна тогава за афро-американците. Средата от заможни бели хора, сред които момичето расте, не гледат с добро око на блуса. Като дете Джанис е чаровница, с вечно усмихнато лице. Навлизайки в пубертета обаче, детското й изражение се променя и става все по-тъжно. Джанис все повече се затваря в себе си и болезнено преживява враждебното и грубо отношение.

Тя напълнява прекомерно, акне избива по лицето й и съучениците я подиграват. През 1970 г., вече със световна слава, само няколко седмици преди смъртта си, тя се връща в Порт Артър за годишнина от завършването на гимназията. Обсадена от журналисти, Джанис е директна: „Исках да им натрия носовете, да видя тези деца, които все още работят на бензиностанции и карат камиони, докато аз изкарвам по 50 000 на вечер“, заявява певицата.

Бягство

На 20 години Джанис се маха от родното място и заминава за Сан Франциско. Установява се в квартала Норт Бийч, люлката на хипи културата. Решила да се посвети на музиката, независимо какво ще й коства това, в началото тя получава спорадични ангажименти в клубове. Тук обаче започва и съдбоносната й среща с хероина и алкохола. Пухкавото момиче се стопява до 44 кг и заприличва на скелет. Притеснените й приятели събират пари и през 1965 г. си я връщат обратно в Порт Артър.

Според сестра й Лора „това е началото на много положителен период в живота на Джанис“. Тя спира алкохола и наркотиците, записва се да следва антропология в университета „Ламар“. Става бързо разпознаваема както с джинсите си, обути на бос крак, и с китарата си в ръка, така и с бунтарското си поведение.

Като студентка продължава да пее по барове, но за съжаление този „праведен“ живот не продължава дълго. Джанис се връща към алкохола и дрогата. Нощем разпива в местни клубове с приятели. Това "тайно" общество не само пие и пуши - повечето са интелигентни млади хора, които се интересуват от блус и фолк. Джанис бързо става лидер на "подземното" студентско общество.

Родителите й обаче не са доволни от начина й на живот. Джанис не намира общ език с тях, прекъсва следването си и напуска родния си дом. Отдава се изцяло на музиката - пише песни една след друга и бавно, но сигурно започва да намира собственото си звучене.

Знаменитост

През 1966 г. стар приятел на Джанис от Сан Франциско се свързва с нея и я кани за вокалистка на групата, която менажира по това време – Big Brother and the Holding Company. Зажадняла за истинска музикална кариера, тя се връща в Сан Франциско в разцвета на хипи движението. Това е времето на рок музиката и наркотиците, в което бохемският начин на живот изглежда единственият възможен.

С новата си вокалистка Big Brother правят големия си пробив на поп фестивала в Монтерей. Кавърът на Ball and Chain на Big Mama Thornton с дрезгавия глас на Джанис Джоплин я превръща в идол за цяла Америка. Започва нейната звездна кариера.

През 1968 г. Big Brother and the Holding Company издават втория си и най-успешен албум – Cheap Thrills. Албумът се превръща в едно от музикалните събития на годината с над 2 милиона продадени копия и 8 седмици е на върха на класациите. Джанис Джоплин пък става една от най-разпознаваемите и значими певици на десетилетието.

В калта

На върха на славата си Джанис мечтае за солова кариера и напуска групата. Тя сформира собствена - Kozmic Blues Band, но последват разочарования. Зависимостите към хероина и алкохола се задълбочават все повече. През 1969 г. тя харчи по 200 долара на ден за хероин. Тежката злоупотреба с дрога, както и фактът, че почти непрекъснато е пияна, започва да се отразява на изпълненията й. На сцената на „Медисън Скуеър Гардън“ тя излиза толкова пияна, надрусана и извън контрол, че е на ръба на психозата.

По време на изпълнение в Тампа, Флорида, тя е арестувана за непристойно поведение и вулгарен език спрямо полицейски служители. Полицаите временно прекъсват концерта й, изчакват да завърши изпълненията си и после я прибират. В края на 1969 г. Kozmic Blues Band се разпада.

В началото на 1970 г. с новата си група Full Tilt Boogie Band Джанис Джоплин започва записи на нов албум - „Перла“. Това е лебедовата песен на Джанис Джоплин. За съжаление тя не доживява успеха на албума, който излиза през 1971 г. и оглавява класацията на Billboard в продължение на 9 последователни седмици, става четворно платинен.

Предизвестен край

На 4 октомври 1970 г. Джанис трябва да отиде в холивудско студио за записи по албума. Тя не се появява и обезпокоени от екипа отиват до хотел "Лендмарк" в Холивуд, където е отседнала. Прочутото й „Порше“ кабриолет, изрисувано с психеделични мотиви, е паркирано отпред. Когато разбиват вратата, я откриват бездиханна на пода, с окървавени устни и счупен нос, с пакет цигари в едната ръка и дребни монети в другата. Официалната версия за смъртта й е свръхдоза хероин в комбинация с уиски. Певицата е кремирана, а прахът й е разпръснат над Тихия океан.

Неподражаема

Два дни преди смъртта си Джанис променя завещанието си, като допълва, че завещава над $1500 на своите приятели за едно голямо парти на погребението й. На билетите е отпечатано: "Напитките са за сметка на перлата."

Неин приятел разказва как Джанис взима една бутилка ликьор Southern Comfort, протяга се от колата и удря по главата Джим Морисън с бутилката. Той изпада в безсъзнание. На следващия ден Джим споделя: "Каква прекрасна жена! Тя е страхотна!".

Нейното „Порше“ кабриолет 1965 се намира в Залата на славата на рокендрола в Кливланд, щата Охайо. Джоплин има трета степен черен колан по карате Кенпо!

Признание след смъртта

След смъртта си Джанис Джоплин получава повече признание, отколкото приживе. Тя се превръща в икона на хипи поколението – бунтарка, пътуваща в скоростната лента. Но тя е и чувствително момиче, което дори на върха на славата си остана самотно и неразбрано. И един пленяващ дрезгав глас, в който са влюбени поколения.

През 1995 г. името на Джанис Джоплин влиза в Залата на славата на рокендрола, а музикалната библия Rolling Stone я поставя на 46-о място в класацията 100-те най-велики творци за всички времена. Както и на 28-о място в класацията на 100-те най-велики певци на всички времена.

Малцина знаят, че по време на славната си 4-годишна кариера певицата работи и като музикален аранжьор, рисува и танцува. Музиковеди аргументират безсмъртието й: „Гласът на Джанис те връхлита рязко като лятна буря, за която си сигурен, че ще потроши прозорците. Думите излитат, за да разтърсят дори и зяпащите от последния ред. Бързо откъсват по парче от сърцата на всички слушащи и никой няма нищо против, защото не може да предвиди, че това явление ще трае толкова кратко“.