0

Г олемият поет Александър Петров е написал най-много от златните си хитове рано сутрин, призна пред „Телеграф“ самият той.

Златен век му връчи Министерство на културата.

 Златен век му връчи Министерство на културата.
БТА

„Нямам ритуал на писане. Най ми вървят нещата рано сутрин. Много съм ранобуден, около 5,30 ставам всяка заран и тогава в тишината мозъкът ми сканира най-точно и бързо. Важно е да се отделиш от заобикалящия свят и да кажеш с малко думи цялото си послание. Песните се помнят с образите и посланията“, разкри авторът на „Любовта, без която не можем“, „Нашият град“, „Богатство“, „Оловният войник“, „Бъди какъвто си“, „Приятели“ и много други шедьоври, превърнали се в класика на забавния жанр.

Пиано

Преди компютрите той е пишел стиховете си на пишеща машина. „Сега на лист и след това на компютъра, докато го издялкам. Не редактирам много, става сравнително чисто“, добавя Петров. На някои емблематични песни си пази ръкописите, даже е слагал дата. А на какви места го е спохождало вдъхновението? „На салфетки не съм писал. Много помня и като ми хрумне нещо, си го повтарям няколко пъти, за да ми влезе в съзнанието и чак на другия ден, като се прибера, почвам да го скицирам. Често се улавям, че съм провокиран от нещо казано от човек до мен. Преди години на „Синьото кафе” разговарям с един музикант, приближава се един изпълнител и се обръща към него, но музикантът му отговори: „Ако обичаш, не искам да разговарям с тебе, моето пиано е затворено за тебе”. Явно са имали някакъв конфликт, но така ме впечатли тази реплика, че след година написах стихотворение за „Диана Експрес” - „Затворено е моето пиано днес за теб и свещите му вече догоряха”. „Пиано за сам” е по музика на Митко Щерев“, разказа златното перо на българската музика.

Торта

На днешния 23 септември Александър Петров празнува 70-годишния си юбилей. През деня със съпругата си Милена ще се качи на Витоша. „Много обичаме да се разхождаме там, доста често ходим, имаме си любими места в по-дивите части, където няма много хора. Имаме и 1-2 любими хижи, в които отсядаме“, сподели пред „Телеграф“ арх. Петрова. Вечерта пък е запазена за семейно тържество, тъй като кръгъл юбилей има и неговият брат близнак Константин Петров – също известен писател и сценарист на хитови тв и филмови продукции. „Двете семейства се събираме по традиция, идват и най-близките им приятели от детството. Някои от тях обикновено носят торти“, добави Милена Петрова.

Със съпругата си Милена

 Със съпругата си Милена
личен архив

С внучката Ариел

 С внучката Ариел
личен архив

Равносметка

Голямото честване на щастливия юбилей ще бъде на 25 октомври в зала 1 на НДК. Концертът със заглавие „Рок поезия“ ще започне в 19:30 ч, а повече от половината зала вече е разпродадена. Най-хубавите места пред сцената първи са свършили, а към компанията на Тангра, Сигнал, Фактор, Кирил Маричков и Стенли ще се присъединят и музикантите от Б.Т.Р. „Те ще представят „100 надежди“ и „Равносметка“, както и ще свирят заедно с Маричков. Тангра или ще открие, или ще закрие концерта, още се уточнява сценарият. Може би такъв концерт няма да се случи повече, защото е много трудно да събереш цялата рок гвардия на една сцена“, издаде още арх. Петрова, която е продуцент на шоуто. Станислав Сланев – Стенли е записал две нови песни по стихове на Александър Петров, които в момента се смесват в Ирландия, но концепцията на юбилейния спектакъл е само златни хитове, издържали проверка на времето.