0

Б елите дрехи изглеждат леки и свежи, носят ги и арабските шейхове. Тези артикули изглеждат идеални за горещо време. Но не е така.

Ето защо не е нужно да носите бели дрехи през лятото – експерти развенчават митовете.

Ако наистина искате да носите нещо леко, можете да го направите, никой не ви забранява. Основното нещо е да не възприемате белите неща като спасение от летните проблеми.

Белите неща всъщност отразяват слънчевата светлина. Поради това дрехите и тялото се нагряват по-бавно. Но това може да предпази човек само от топлинен удар.

Основната опасност от слънцето е ултравиолетовата радиация, която не само причинява изгаряния. Свързва се с преждевременно стареене, развитие на меланом и рак на кожата и потискане на човешката имунна система. И белите дрехи няма да ви спасят от всичко това.

Всяка тъкан абсорбира малко ултравиолетова радиация. Но светлите неща пропускат най-много радиация през себе си. Белият памук има индекс на UV защита от приблизително 5, докато зеленият и кафявият памук могат да имат индекс на UV защита до 50.

Кърлежи

Лошата новина: Белите дрехи не отблъскват кърлежите. Напротив, кръвопийците са привлечени от леки неща. Но има и плюс - по-лесно е да забележите членестоноги върху такава тъкан.

Единствените насекоми, за които нещо е ясно, са комарите. Те са привлечени от тъмни цветове, както и жълто и зелено, червено. Но не е ясно дали си струва да носите бели одежди, докато копаете в градинката на двора, само за да не бъдете привлекателни за комари. Освен това има по-надеждни методи за защита.

Учените имат малко информация за предпочитанията на другите насекоми: те основно са изследвали кой светлинен спектър привлича животните. Например хапещи мухи, които включват кръвопийци, цеце, мушици и конски мухи, си падат по синьото. Осите са привлечени от черното, а калинките – от зеленото и жълтото. Проведени са експерименти със светлинни капани и са изследвани вълни, които се различават не само по цвят, но и по ниво на топлина и радиационна енергия. Следователно тази информация не може да се пренесе върху дрехите.

Гардероб

Добре подбраният гардероб наистина ще ви помогне да се предпазите както от насекоми, така и от вредата от UV лъчите.

Колкото по-плътен е материалът, толкова по-добре предпазва от ултравиолетова радиация. Ако навън е слънчево, но хладно, носете деним, кадифе или копринен сатен. И ако е твърде горещо, синтетичните и полусинтетичните влакна - полиестер и вискоза - са страхотни.

Носете нещо ярко за разходка: това ще ви предпази от ултравиолетова радиация, но няма да прегрее. А вечер можете да изберете нещо светло или тъмно.

Ако отивате в район, където има много кърлежи, разбира се, по-добре е да не мислите за цвят и да носите антиенцефалитен костюм. Но ако го няма, по-добре е да вземете нещо леко от гардероба. Така по-лесно ще забележите кръвопиеца по себе си.

Периферия

За да се предпазите от ултравиолетова радиация, носете покрити дрехи. Обувките трябва да са без дупки. Ето защо вместо сандали е по-добре да изберете маратонки. Също така си струва да носите шапка: тя ще скрие лицето ви, а ако периферията е много широка, ще защити и раменете ви.

Колкото по-свободно е облеклото, толкова по-малко се разтяга тъканта, което означава, че плътността на материала остава максимална. Така защитата срещу ултравиолетова радиация ще бъде по-висока.

Ако излизате на открито, изберете широки дрехи, които имат еластични ленти на ръкавите и краката. Това ще попречи на кърлежите да пропълзят под тях.

Помислете за модели с UV защита - такова облекло предпазва от UVB и UVA лъчите. Първите причиняват изгаряния, а вторите ускоряват стареенето на кожата. Идеалните дрехи са изработени от неизбелен памук, дънки, сатен. Защитният фактор може да бъде посочен на етикета до информацията за състава и грижите.

Не можете да се предпазите само с правилния избор на дрехи. Трябва да вземете предвид още няколко пункта:

Нанесете дебел слой слънцезащитен крем с SPF, по-голям от 30, върху всички участъци от кожата, които не са покрити с дрехи. Ще ви трябва около половин чаена лъжичка за лицето. По-добре е да се намажете 30 минути преди да излезете навън.

Нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки 2 часа, след плуване и ако се потите силно.

Прекарвайте повече време на сянка и се опитайте изобщо да не излизате на слънце от 10:00 до 16:00 часа.

Не мокрете дрехите си – това ще ги накара да залепнат по тялото ви и ултравиолетовото лъчение ще достигне по-лесно до кожата ви.

Изхвърлете дрехите, ако се разтегнат или износят. Тъй като тъканта става по-малко плътна, защитните свойства на облеклото намаляват.

Когато сте на открито, пъхнете панталоните си в чорапите, за да се предпазите от кърлежи и насекоми.