0

П равят истински джурасик парк в Арктика и този път това не е фантазия, а сериозен проект, по който вече се работи усилено.

Компании от Щатите и Великобритания подготвят първите си животни, с които да заселят най-северните територии на Америка – в Канада и Аляска, а след това имат идея да прескочат и в Сибир. Най-напред се оказва компанията за генно инженерство Colossal Biosciences, която сега обяви, че очаква първите хибриди да се появят на бял свят още през 2027 г. Речта обаче няма да е за динозаври, а за вълнест мамут.

Работейки с д-р Джордж Чърч от Харвардския университет - пионер, положил научната основа за възраждането на мамута, компанията твърди, че по този начин поставя „нова вълна за обмислено възстановяване и опазване на планетата“, гласи в тяхното прессъобщение. „Използвайки технологията за редактиране на гени CRISPR, целта на Colossal е да „възстанови“ и насели тундрата с мамути, за да опази и възстанови екосистемата от времето, когато са бродили гиганти“, допълват оттам.

4000

Компанията е успяла да извлече геном на вълнест мамут, умрял преди 4000 г. Като цяло този вид изчезва с края на ледниковия период до преди 12-10 хилядолетия, но в Арктика на два изолирани острова остават популации. На Сейнт Пол изчезва преди около 6400 г., а на руския Врангел се запазва до преди 4000 г. Точно там в т.нар. вечно замръзнал лед е намерен мамутът, от който са извлечени 99,6% от генома. Останалото смятат да попълнят със сурогатни майки. За целта ще използват индийски слоници. Вече се работи усилено по въпроса и се предполага, че през 2027 г. първата майка слоница ще роди хибридчето мамутче. След това ще се правят още опити и най-късно до 6 години плановете са да имаме нов вълнест мамут. Идеята е тези гиганти да бъдат върнати в Арктика и Сибир, където да помогнат за „естественото възстановяване на тундрата“.

Индийските слонове се смятат за най-подходящи за клонирането на мамути.

 Индийските слонове се смятат за най-подходящи за клонирането на мамути.

„Успешното повторно въвеждане на мамута в тундрата за целите на възстановяването на дивата природа и възстановяването на арктическите пасища е радикален нов подход в борбата с изменението на климата. Той помага за защитата на вечно замръзналата земя от вредното въздействие на така бързо променящия се климат“ - отсича Бен Лам, съосновател и главен изпълнителен директор на Colossal.

Оказва се, че азиатските слонове и по-точно индийската им популация са по-подходящи за това клониране, отколкото африканските.

Атракцион

От компанията отхвърлят идеята, че като тръгнат по тундрата стада с мамути, ще предлагат на богаташи срещу солидно заплащане отстрелване на животни. Казват, че не предвиждат да правят нов джурасик парк, но може да има места, където хората да видят от близо мамутите, както сега гледат слонове и други животни по зоопарковете. Твърдят още, че не смятат да правят атракциони, като във филмите от легендарната поредица за възродените динозаври.

Музейна възстановка на вълнест мамут.

 Музейна възстановка на вълнест мамут.
Getty Images

Въпреки че Colossal не планира да построи туристическа дестинация, той има предвид място за възстановяване на вълнест мамут, което звучи ужасно близо до идеята на джурасик парк, но при нас може да се казва примерно „Плейстоцен парк“, твърдят от компанията.

Изток

Компании от Далечния изток, Южна Корея и Япония преди всичко също много са напреднали в идеята да направят първи мамут. Водеща в тази област се очертава корейската компанията Sooam. Тя е специализирана в клониране на домашни любимци, най-вече на кучета и котки, които са починали и собствениците им искат да си ги върнат отново. Корейците смятат, че могат да използват натрупания опит да възстановят мамутите и искат да го направят в Сибир.

„Това ще бъде наистина трудна работа, но смятаме, че е възможно да успеем, защото институтът ни е добър в клонирането на животни“, заяви изследователят Хванг Ин-Сунг. Той припомня, че вече имат в списъка си на успешно клонирани животни крави, котки, кучета, прасета и вълци.

„Първата и най-трудна мисия ще бъде да възстановим клетките на мамута“, твърди Хванг Ин-Сунг. Те също използват индийски слонове за целите си. „Чрез замяна на ядрото в яйцеклетки на слоница с ядро, взето от соматични клетки на мамут, могат да бъдат създадени ембриони с ДНК на мамут и да бъдат поставени в утроба на слоница, която да роди малките, уточнява изследователят. Соматичните клетки са телесни клетки като тези от вътрешните органи, кожата, костите и кръвта“.

Пришълци

Само ще припомним, че според една от теориите за извънземни в древността и тук са намесени пришълците, които дали знания на хората как да ловуват мамути и спомогнали за тяхното масово избиване.

А иначе учени призовават все пак техните колеги да не си играят с природата и да не се правят на богове, защото „всяко нещо се връща и след това лошата карма се предава на следващите поколения“.