0

Facebook често се описва като вреден за вашето психическо здраве и благополучие най-вече заради това, че потиска в резултат на срещите с успеха и напредъка на други хора.

Изследователи от Оксфордския университет обаче твърдят, че схващането, че социалната мрежа е лошо място, е неоснователно. Експертите са анализирали данни от близо милион души в 72 страни за 12 години, за да разберат повече за въздействието на Facebook върху личното щастие. Те не са открили доказателства, че използването на Facebook води до психологически проблеми, а даже напротив - смятат, че може да е полезно.

Автори

Описвано като „най-голямото по рода си“, научното изследване е проведено от експерти от Оксфордския интернет институт. Оттам уточняват, че Facebook, собственост на Meta, е съдействал с данни за изследването, но нито го е поръчвал, нито финансирал. „Проверихме внимателно най-добрите налични данни и открихме, че те не подкрепят идеята, че членството във Facebook е свързано с вреда, а точно обратното“, каза авторът на изследването професор Андрю Пржибилски. Според него глобалните данни не подкрепят идеята, че все по-широката употреба на социалните медии има обратнопропорционална връзка с благосъстоянието на различните нации и демографски групи.

Обхват

Новото проучване на Оксфорд разглежда само Facebook, така че е спорно дали констатациите могат да се приложат към социалните медии като цяло, отбелязва „Дейли Мейл“. За целите на проучването изследователите са разгледали данните за психическото благосъстояние на 946 798 души в 72 страни в продължение на 12 години. В много случаи са открити положителни корелации между Facebook и показателите за благосъстояние, като например наличието на положителен опит в живота. Резултатите показват, че Facebook влияе по-добре на мъжете, отколкото на жените и по-добре на по-младите хора, отколкото на по-възрастните.