0

З а някои от нас птиците са предпочитан домашен любимец, който внася колорит, настроение и пъстра необяснима енергия в нашите домове. 

Ако решите да прибавите нов домашен любимец към семейството си, е много важно първо добре да обмислите решението. Това не трябва да е спонтанна идея. Щом искате животинче, което да ви прави компания, трябва да се съобразите то да пасва на начина ви на живот.

Избор

Едни домове са по-пригодени за един вид домашен любимец в сравнение с друг. Поне що се отнася до квадратура. Нямате ли достатъчно време да извеждате любимеца си навън, за да се разхожда и да си играе – тогава кучето може би не е най-добрата идея. Ако не можете да си отглеждате любимец, покрит с козина, то може би някоя екзотична птица ще бъде прекрасно допълнение към семейството. Ще ви дам полезна информация за някои важни неща и особености, ако вече сте избрали птичката за свой приятел. Птиците, които гледаме традиционно като домашни любимци – папагали и канарчета, не са одомашнени животни. Одомашнените животни са били селектирани и развъждани от хората стотици години, така че да живеят под грижата на човека и ясно се различават от дивите си предци. Тези птици обаче не се различават от дивите си роднини.

Заболявания

Трябва да сме наясно и с някои заболявания, които могат да бъдат общи за нас и птиците. Пситакозата (орнитоза – вид  хламидийно инфекциозно заболяване) и туберкулозата са заболявания по птиците, към които е възприемчив и човекът. Те могат да се пренесат по въздушен път и да причинят сериозни заболявания при хората, особено тези с отслабена имунна система. Освен тези двете болести има и още нещо, за което си струва да се тревожим. Освен птичите пера постоянно пада и прах (смес от епидермални клетки и фуражни частици), който може да дразни някои хора с астма. Доста собственици на птици използват въздушни филтри, за да контролират алергените. От друга страна – не се налага да ги решите или къпете. Папагалите са шумни, цапат, разхвърлят и често рушат голяма част от нашия интериор. Вокалните упражнения (чуруликането, кряскането и говоренето), които правят, са много важна част от социалното поведение на един папагал. Птиците ядат през целия ден, като изпускат и изхвърлят храна навсякъде. Въпреки че бъркотията не остава в клетката, а се разпростира в радиус поне един метър, птиците създават по-малко бъркотия от всеки друг лаещ или мяукащ домашен любимец. Птиците имат вроден инстинкт да гризат дървесина. Това нормално има около тях в природата. Така у дома под обстрел се намират играчки, клетката, стойката, рамки на картини и мебели. Ще надъвчат кабели, документи и пердета. Постарайте се да им осигурите достатъчно голяма и комфортна клетка, подходяща храна и всекидневен достъп до прясна вода. 

Храна

Не забравяйте, че те също периодично се обезпаразитяват за външни и вътрешни паразити, което се прави от оторизирани ветеринарни лекари. Съблюдавайте храната да е многообразна, пълноценна и с добро качество, която осигурява нужните хранителни вещества и доза витамини. Всички папагали живеят дълго. В зависимост от вида – между 20 и 50 години. Грижите за такъв домашен любимец могат да се окажат доживотно задължение. Никога няма да сте самотни и дори внуците ви може да му се порадват. Папагалите са изключително социални животни. Често биват сравнявани с малки деца по това колко внимание искат, но за разлика от тях те няма да пораснат. Те могат да научат много, да ви разбират. Те са очарователни и невероятно забавни. Но вниманието, от което се нуждаят, не може да е от дъжд на вятър. Без постоянна комуникация те развиват саморазрушителни проблеми с поведението, които могат да доведат до заболявания, които често са непоправими (свалят перата си, кълват се до кръв, развиват кожни инфекции). Птиците са изключително красиви животни. Повечето са ярко и атрактивно оцветени. Въпреки това не бива да ги смятаме просто за красива декорация, която стои в клетка. Независимо каква птичка изберете за ваша компания никога не забравяйте, че здравето й ще бъде правопропорционално на времето, грижите, вниманието и хигиената, която сте й осигурили.

Д-р Евгени Евтимов

 Д-р Евгени Евтимов

Автор: Д-р Евгени Евтимов