0

Т айната вечеря е последната вечеря на Исус Христос с 12-те апостоли преди разпятието му. Този момент е вдъхновение за много и разнообразни произведения на изкуството. Въпреки това, тъй като всъщност е било вечеря, какво може да са яли присъстващите, чудят се милионите вярващи?

Загадка

Отговор на хилядолетната загадка дава едногодишно проучване на двама италиански археолози, публикувано от „Дискавъри Нюз“ (Discovery News). Изследването проучва хранителните навици в Йерусалим в началото на I век от н.е., като се основава на библейски стихове, еврейски писания, древни римски произведения и археологически данни.

ВЯРА: „Св. Стефан“ пази покривката от Тайната вечеря

„Библията обсъжда какво се е случило по време на тази вечеря, но не дава подробности какво са яли Исус и неговите 12 другари“, коментира Дженерозо Урчиуоли, археолог в италианския център Петри.

Урчиуоли, експерт по история на ранното християнство, заедно с колегата си Марта Бероньо, археолог и египтолог в Музея на египетското изкуство в Торино, публикуваха откритията си в книгата „Йерусалим: Тайната вечеря“ (Gerusalemme: l'Ultima Cena).

„Отправната точка е предположението, че Исус е бил евреин. Той и учениците му са спазвали традициите, предадени от Тората, и забраните, свързани с храната“, изтъква Урчиуоли.

Събирайки исторически данни и улики от произведения на изкуството като катакомбни рисунки от III век, изследователите успяват да реконструират храните и хранителните навици в Палестина преди 2000 години.

Заблуда

Получената картина обаче е напълно различна от традиционните интерпретации на Тайната вечеря. Една от най-големите заблуди, наложена от картината на Леонардо да Винчи, е, че Исус и апостолите са се хранили седнали на столове около маса.

Леонардо вкарва зодиака в Тайната вечеря (СНИМКИ)

Оказва се, че вечерята, организирана в горната стая на къща в Йерусалим, не е представлявала такова седящо събиране край правоъгълна трапеза.

„По това време в Палестина храната се поставя на ниски маси и гостите ядат излегнали се на подови възглавници и килими“, разкрива археологът.

Чиниите, чашите и вазите са били направени от камък. Свидетелства за каменни съдове от I век сл. Хр. са открити на много места близо до Йерусалим и Галилея.

„Евреите, които са спазвали правилата за чистота, са използвали предимно каменни съдове, които са били по-хигиенични“, отбелязва Урчиуоли. По думите му друг вариант е бил използването на фина червена керамика (terra sigillata), международна тенденция по това време.

Правило

Учените разкриват още, че позицията на гостите около масата се е подчинявала на точно определено правило, като най-важни са били тези отдясно и отляво на почетния гост. „Стиховете от Евангелието на Йоан показват, че Юда е бил много близо до Исус, вероятно отляво. Наистина ни се казва, че Юда е потопил хляб в чинията на Божия син, следвайки практиката на споделяне на храна от обща купа“, описва италианският изследовател.

Кана Галилейска

Търсейки храните от Тайната вечеря, Урчиуоли и Бероньо се съсредоточават върху две други важни ястия, споменати в Новия завет – сватбата в Кана с Христовото чудо, превърнало водата във вино, и пиршеството на Ирод, известно с обезглавяването на Йоан Кръстител.

Тайната вечеря била в къщата на Марко (СНИМКИ)

„Сватбата в Кана ни позволи да разберем еврейските религиозни хранителни закони, известни като кашрут, които определят какви храни могат и не могат да се ядат и как трябва да бъдат приготвени. От друга страна банкетът на Ирод ни позволи да анализираме римските кулинарни влияния в Йерусалим", сподели Дженерозо Урчиуоли.

Дженерозо Урчиуоли

 Дженерозо Урчиуоли

В допълнение към виното и хляба на Тайната вечеря вероятно е присъствал тцир. Това е вариант на римския рибен сос гарум, който сигурно е бил на масата както на сватбата в Кана, така и на угощението, дадено от Ирод.

Изход

Описвайки своите изследвания в книгата, археолозите предполагат, че Тайната вечеря може да се е случила по време на Празника на шатрите, есенен фестивал в памет на годините, прекарани от израилтяните в пустинята в крехки жилища след Изхода.

Но според Евангелието на Марк Исус се приготвил за Тайната вечеря на „първия ден на безквасните хлябове, когато принесли в жертва пасхалното агне“.

Ако Тайната вечеря беше пасхална трапеза, организирана от евреите тогава, както и сега, за да отбележат изхода от Египет, храната вероятно щеше да включва агнешко.

АСТРО: РАЗГАДАХА ШИФЪРА НА ЛЕОНАРДНО: Предсказал ли е Да Винчи края на света?

Писанието ни дава друга следа: безквасният хляб и виното също са в менюто. Исус разчупи хляба и благослови виното, като каза на своите апостоли, че хлябът е Неговото тяло, а виното е Неговата кръв, като по този начин постави основата на Божественото общение.

Десерт

Според двамата учени другите храни на масата вероятно са били:

- чолент, задушено ястие от боб, което се готви бавно на много слаб огън

- маслини с исоп, билка с аромат на мента

- горчиви билки с шамфъстък

За десерт се предполага, че е бил поднесен харосет. Това е смес от фурми и други ядки, нещо като тахан, объркани с парченца пресни плодове.

„Горчивите билки и харосетът са характерни за Пасхата“, отбелязва Урчиуоли.