0

В иенската катедрала „Свети Стефан“ е една от най-красивите в Европа и не случайно е един от символите не само на града, но и на цяла Австрия. В капелата й се пази част от покривката, стояла на масата на Тайната вечеря на Иисус с апостолите. Сред другите духовни съкровища са мощите на Свети Валентин и черепите на Светите Козма и Дамян – безсребърници, лечители и чудотворци. 

Рудолф IV

Храмът е издигнат върху останките на два по-рано съществували от XII век. На 7 април 1359 г. херцог Рудолф IV Австрийски полага на мястото на съвременната южна кула първия камък на новата църква. По плановете на архитектите през XIV век стените й следвало да се строят отстрани самостоятелно от съществуващите църкви и едва след това да се свържат със стените на старите. Това се случва през 1430 година. Благодарение на това решение днес катедралата представлява уникална смесица от романски и готически стил.  През 1433 г. е завършена южната кула, а сводът - през 1474. Северната кула е започната през 1450 г., като е довършена през 1511 г. Така строежът на величествения храм трае около век и половина, което за онази епоха е почти рекордно кратко време. 

Кулата 

Височината на южната кула е цели 136,44 м. По време на Хабсбургската империя никоя друга църква в Австро-Унгарската империя нямала право да бъде по-висока. По време на първата обсадата на Виена от турците през 1529 г. кулата изиграла ключова роля – служила като главен наблюдателен център и щаб, ръководещ отбраната на града.

Дължината на катедралата е 198,20 м, а ширината – 62 м. Покривът е богато украсен с 230 000 цветни керемиди. На северната му страна са изобразени гербовете на Виена и на Австрия.

Релефният амвон е от XV век и е украсен със статуи на четирите учители на древната църква – Августин, Амвросий Медиолански, Йероним Стридонски, Григорий Велики. Перилата на стълбата, водещи към катедрата, са украсени с фантастични орнаменти от жаби и гущери – алегория на борбата между доброто и злото. 

Реликви

Катедралата се слави и със своите икони. През 1676 г. кметът на село Поч (днес Марияпоч в Унгария) Ласло Дзингри поръчва икона на Богородица по случай невероятното му спасение от турски плен. Иконата на Богородица е поставена в местната църква. Според очевидци на 4 ноември 1696 от нея потичат сълзи. Император Леополд I заповяда да я пренесат във Виена, но оставя на селяните нейно копие. То също се счита за чудотворно и село Поч става място за поклонение. Заради това по-късно населеното място е преименувано на Мария-Поч.

Камбана рекордьор бие за празници и при нов папа 

В камбанарията има 23 камбани. Най-голямата, наречена „Пумерин“, тежи 21 тона. Тя е втората по големина камбана в Европа (след тази в Кьолнската катедрала). Звъни само 11 пъти в годината, по време на великите празници. Има най-продължителния звън, траещ 10 минути. С биенето й се отбелязват още смърт или интронизация на папата и на Виенския архиепископ. 

В криптата на храма са погребани  строителите на катедралата Рудолф IV, първият австрийски император Хабсбург - Фридрих III (1452-1493), знаменитият  пълководец - принц  Евгений Савойски (1663-1736 г.), и още общо 72 ерцхерцози (велики князе) от Хабсбургската династия