0

С портът е един свят на бясна надпревара и неистови усилия в гоненето и постигането на рекорди и печелене на златни медали. Спортът носи пари и слава. Не винаги обаче хората, занимаващи се със спорт, поставят рекорди в името на финикийските знаци.

В последните години по света и в България все повече спортисти – професионалисти и любители, правят това в името на някоя благотворителна кауза или за да успеят да привлекат вниманието на световната общественост към някой обществено значим проблем. Един от тези спортисти е и британецът Бен Смит. Името му гръмна в световните медии, след като успя да пробяга умопомрачителните 16 908 км за малко повече от година, които англичанинът пробяга за 401 дни.

По време на маратона Бен непрекъснато е следван от своите последователи.

 По време на маратона Бен непрекъснато е следван от своите последователи.
Архив

Началото на маратона е поставено в Лондон, а краят - в родния му град Портисхед, който се намира в Източна Англия. За да успее да навърти рекордния километраж, се налагало той да бяга в кръг. Според статистиците, ако беше бягал в права линия, Смит щеше да стигне до Сидни, Австралия. Официално спортистът пресича финалната линия на 9 октомври 2016 г. По пътя на поставяне на рекорда той къса 22 чифта обувки. А след като пробягал 284 маратона, му се наложила няколкодневна принудителна почивка заради получена херния.

Според предварителните планове в първите месеци атлетът трябвало да пробягва по 21 км на ден. След това да ги намали до 10 км, а в последната фаза – по 5 км дневно. Заради 10-те дни принудителна почивка обаче, за да навакса, след това на атлета му се наложило в оставащите маратони всеки ден да добавя по 4 км в повече. Което според собствените му признания доста го затруднило и дори било на път да провали начинанието му. Той обаче успял да събере цялата сила на духа и волята си и завършил гигантския и нечовешки по трудност маратон.

Предизвикателство

Още в самото начало Бен Смит обявява, че целта на проявата му е чрез нея да привлече и да насочи вниманието на световната общественост към проблема за тормоза, на който са подложени голяма част от децата в училищата. „Основната цел на моето нестандартно предизвикателство беше да дам гласност и да поставя в центъра на обсъждането този много сериозен въпрос. Самият аз като малък бях жертва на системен тормоз от своите съученици. При това в продължение на цели осем години. Беше ми много тежко и дори когато бях на 18 години, направих опит да сложа край на живота си. Но с много усилия успях да го превъзмогна този сериозен проблем чрез много воля и чрез пълното отдаване на спорта. И да стана това, което днес съм. Искам днес проблемът за училищното насилие да не се премълчава и да не се замита непрекъснато под килима, а за него да започне да се говори публично, открито и на висок глас. Искам децата днес да не отиват на училище със страх, че ще бъдат тормозени от съучениците си, а да бъдат щастливи и удовлетворени“, казва Бен Смит минути преди да стартира „Маратон 401“.

Бен е истински пример за подражание сред децата по света.

 Бен е истински пример за подражание сред децата по света.
Архив

Пряката и материална цел на маратона е чрез благотворителност спортистът да успее да събере 250 хиляди паунда (около 320 хил. американски долара) за две благотворителни организации във Великобритания, борещи се срещу тормоза и насилието в училищата. В края на маратона бегачът със задоволство споделя, че мисията му е изпълнена и парите са събрани. Освен това в регионите, през които преминавал, той посещавал местните училища и разказвал на учениците за своите проблеми в училище, като ги съветвал да не се оставят да бъдат превръщани в жертви на тормоз, а да се борят с този проблем, като го споделят на родителите и учителите си. А ако се наложи, да потърсят и помощта на квалифицираните специалисти. Общо по време на гигантския маратон спортистът посетил 309 населени места и е изнесъл 101 беседи в училища в родината си. По пътя си той бил придружаван от общо 9485 души екип и сподвижници, които избирали да изминат с него по няколко километра и така символично да се включат в неговото начинание. Самият спортист пък споделя, че по време на целия пробег той е изразходвал над 2,5 милиона калории.

Подвиг

Пет години след приключването на гигантския „Маратон 401“ името на Бен Смит отново стана център на световните спортни новини. През април 2021 г. той официално обяви, че ще пробяга 14 хил. американски мили на територията на САЩ само за 104 дни. Това е не просто предизвикателство, а истински нечовешки подвиг, тъй като 14 хил. мили са 22 530 км. Което означава, че на ден спортистът трябва да изминава по 216 км на ден. За онези, които веднага биха обявили, че това е практически невъзможно, трябва да бъде отбелязано, че всъщност новото предизвикателство ще бъде съчетание на бягане и колоездене. Във всеки щат атлетът ще пробягва дистанцията на един стандартен маратон от 42,195 км, а останалите 175 км до следващия щат ще ги изминава, въртейки педалите на велосипед. Общо съчетаният маратон включва 12 690 мили колоездене и 1310 мили бягане. И тук по време на маратона Смит ще посещава американските училища и ще говори за проблемите с училищното насилие. Наред с това по време на маратона той ще стартира и своя проект „Мисия на виртуалните училища“, чиято цел е да убеди колкото може повече ученици на възраст от 5 до 18 години да изминат сами 14 хил. мили по време на цялата учебна година.

Наред с това по време на маратона бегачът се надява да успее да събере и 500 хил. паунда от благотворителност. За начало на маратона е избрано градчето Аугуста в Мейн, най-североизточния от континенталните американски щати, а финалът трябва да бъде в най-югозападната точка на страната. В интервю след обявяване на новото предизвикателство Бен Смит споделя, че предстоящият преход действително мъничко го плаши. Но пък го и мотивира да провери волята и способностите си да се концентрира и да побеждава страха.

„Зная, че може и да не успея да постигна това, което съм решил. Но това в никакъв случай за мен няма да бъде провал. Напротив, това ще бъде успех, защото съм положил усилия, за да го постигна. Хора, не отлагайте подобни предизвикателства, защото се страхувате или защото не сте подготвени, или защото нямате време. Просто се хвърлете в тях и опитайте.

Страх

Ние често сами поставяме по пътя си спънки и бариери, които твърдим, че не можем да преодолее преди още да сме опитали да го направим. Не се страхувайте, страхът е смърт“, призовава хората към повече решителност Бен Смит. Вече повече от две години, след като обяви своя бъдещ проект, атлетът и екипът му все още са в процес на подготовка. „Всичко трябва да бъде уточнено до най-малки подробности, защото територията е огромна и има различни опасности, за които трябва да бъдем подготвени. От промени в климата до най-различни опасни представители на животинския свят, с които може да ни се наложи да се изправим очи в очи по време на този дълъг преход“, споделят от екипа на спортиста.

Красимир Георгиев бяга 36 часа за болни деца

Британецът Бен Смит има свой достоен колега в България в лицето на ултрамаратонеца Красимир Георгиев. През 2018 г. той пробяга на фитнес пътечка за 36 часа разстоянието от 246 км с благотворителна цел – набиране на средства за изграждане на спортен лагер на деца, преборили две от най-страшните заболявания: рака и левкемията, които отново се състезават и печелят награди у нас и по света. През тази година пък маратонецът преодоля ново предизвикателство.

Красимир Георгиев

 Красимир Георгиев
Архив

Той влезе в стъклена клетка, поставена в центъра на София, и остана в нея в продължение на две седмици. Целта на пърформанса бе да се мотивират младите хора и българското общество въобще към водене на природосъобразен начин на живот, повече физическа активност и за ограничаване на социалната изолация. Според мнението на някои поредното предизвикателство на Красимир Георгиев е „невиждан до момента в световен мащаб социален експеримент“.