0
В в вета на Цар Футбол времето на управление на президентите на ФИФА и УЕФА звучи наистина стряскащо. Французинът Жул Риме поема ръководството на ФИФА през 1921 г. и управлява в продължение на цели 33 години. Мосю Риме ще остане в историята като един от малкото почтени и незамесени в скандали и рушветчийски истории президенти на световната футболна централа. Затова и днес името продължава да се произнася с почит и уважение от футболните хора в цял свят. Това обаче не може да се каже за наследниците му на поста. Особено за тези от последните 50 години. През 1974 г. за президент на ФИФА е избран първият неевропеец, бразилецът Жоао Хавеланж.

Жоао Хавеланж управлява четвърт век световния футбол.

 Жоао Хавеланж управлява четвърт век световния футбол.
ЕПА/БГНЕС

Той управлява реално четвърт век, но и след официалното си оттегляне в 1998 г., вече като почетен председател продължава да дърпа конците като един истински сив кардинал в сянка. През 2011 г. 95-годишният Хавеланж е обвинен в корупция в особено големи размери и за да избегне наказателното преследване, подава оставка като почетен председател на световната футболна централа. Най-сериозното обвинение срещу него е, че е получил 21,9 милиона швейцарски франка рушвeт. Разследването срещу него продължава пет години и е прекратено през 2016 г. заради смъртта му. Жоао Хавеланж умира кротко в дома си на 100-годишна възраст.

Наследник

Неговият наследник на поста президент на ФИФA е германецът Йозеф (Сеп) Блатер. Той полага всички усилия да удари в земята своя предшественик както по броя на годините на трона, така и по участието в скандали. По първия показател така и не успява, тъй като се задържа на върха „само“ 17 години, от 1998 до 2015 г. Но по участието си в скандали не се посрамва. Още през 2001 г., само три години след избирането му за президент на ФИФА, името му е замесено в скандал, свързан с фалита на една от големите компании, партньори на футболната централа. През 2007 и 2015 г. името на Блатер отново е вкарано в схеми за корупция на световно ниво. Заради далаверите си германецът се сдобива с прозвището Футболния Дон Корлеоне“. Сред обвиненията са, че хер Сеп получава огромни рушвети от богати държави, за да уреди провеждането на световните първенства в тях. А вестник „Вашингтон пост“ го нарича „самодоволния гном“. Преизбирането на Блатер също е част от корупционните му схеми. През 2007 г., въпреки че само 66 от 207-те членове на ФИФА го номинират за нов мандат, в крайна сметка при гласуването той пак успява да спечели. През септември 2015 г. швейцарската прокуратура образува разследване срещу Блатер, но по доста безобидните наказателни членове: за „престъпна небрежност“ и „кражба“. Един от пунктовете, по който се разследва, е за незаконно прехвърляне на 2 млн. швейцарски франка от средствата на ФИФА на президента на УЕФA Мишел Платини. На 21 декември 2015 г. Комитетът по етика на ФИФА взема решението за отстраняване на Сеп Блатер от президентската длъжност за срок от 8 години. Същото наказание получава и Платини. Но още на следващата година Апелационният комитет на ФИФА намалява наказанията на двамата на по 6 години. А шест години по-късно, през 2022 г., Федералният криминален съд на Швейцария оправдава Блатер и Платини по повдигнатите обвинения. Сеп, който вече е 86-годишен, обявява, че целта на разследването срещу него била да му попречи да се кандидатира за още един президентски мандат начело на ФИФА.

Мишел Платини не е единственият шеф на Европейската футболна централа, станал обект на разследване. През 2019 г. вицепрезидентът на УЕФА, Райнхард Гриндел (Германия), е разследван за присвояване на 78 хил. евро. Разследвани са и трима членове на Изпълкома на УЕФА. Джон Дилейни (Ирландия) за незаконни доходи и нерегламентирана лихварска дейност. Арманд Дука (Албания) – за незаконни връзки с политици и участие, черно тото и корупция. Ангел Павелко (Украйна) за получаване на скъпи подаръци и за отправяне на смъртни заплахи по телефона към журналист. Насер ал Келафи (Катар) за далавери при подписване на договори за спонсорство.

Макар и да е един от спортовете, в който се генерират най-много финансови средства, футболът далеч не е единственият спорт, чиито ръководители честичко си позволяват да бръкнат по-дълбоко в кацата с меда.

Дoпинг

През 2020 г. бившият президент на Федерацията по лека атлетика Ламин Диак призна, че по време на управлението на световната атлетика е прикривал, и то неведнъж, положителни допинг резултати срещу съответните рушвети. Това признание 87-годишният сенегалец прави пред парижкия съд, пред който е изправен по обвинения във вземане на 34,5 млн. евро под формата на подкупи в периода 1999-2015 г., докато е президент на световната лекоатлетическа федерация.

Наследникът на Диак на президентския пост, Себастиан Коу, също не остава по-назад от своя предшественик. Според слуховете в спортните среди той прибрал една доста прилична сума пари от арабска държава, за да утвърди кандидатурата на тази страна за предстоящо световно първенство по лека атлетика. Въпреки слуховете обаче през 2023 г. Коу беше преизбран за нов 4-годишен мандат. Ако успее да го изкара, ще заформи 12 години стаж на поста. До Клуба на дълголетниците като Хавеланж и Блатер все още му е рано, но пък с малко повече амбиции и рушвети току виж успял и да настигне, че и задмине.

Йозеф (Сеп) Блатер

 Йозеф (Сеп) Блатер
ЕПА/БГНЕС

Дълги години на върха и корупционни схеми се вихрят и в Международния олимпийски комитет. Там французинът Пиер де Кубертен, възродителят на олимпийските игри със своите 41 години начело на МОК, е недостижим. Подобно на колегата си Жул Риме името му също е синоним на чистота и почтеност. Което не може да се каже за наследниците му на поста. Другата легенда Хуан Антонио Самаранч управлява МОК 21 години (1980-2001) и е една доста противоречива фигура.

Жул Риме (крайният вляво) с купата на негово име.

 Жул Риме (крайният вляво) с купата на негово име.
ЕПА/БГНЕС

От една страна, е призната заслугата му за спасяване на организацията през 70-те години на ХХ век. От друга страна обаче, му се приписват и корупционни схеми и далавери за милиони долари.

Комисиони

Едно от обвиненията е, че Самаранч е получавал тлъсти комисиони от всеки крупен рекламодател. Той също е критикуван за допинг скандалите както и за прекалената комерсиализация на съвременните олимпийски игри. По време на управлението си Самаранч се прочува и с луксозния си начин на живот и използването на средствата на МОК за задоволяване на прищявките и глезотиите си. Той, а и останалите шефове на световния спорт се къпят в охолство, а животът им минава на яхти, между манекенки и холивудски актриси, хавански пури и маркови

Луис Рубиалес аут за целувка уста в уста

През септември 2023 г. испанският колега на Боби Михайлов - Луис Рубиалес, бе принуден да хвърли оставка. Причината бе публична целувка уста в уста с националката Дженифър Ормосо по време на празненствата след спечелване на световната титла по футбол за жени в Сидни. Испанският премиер прикани Рубиалес доброволно да си ходи. А колежките на Дженифър от националния отбор обявиха бойкот и заявиха, че няма да излязат на терена, докато Рубиалес е президент на Испанската футболна централа.