0

Р ежисьор предложи на експертите на Британския музей $1 млн. да направят фалшификат на Торинската плащаница и по този начин да докажат, че тя е пълно менте.

Дейвид Ролф предизвиква спецовете на музея, които изследваха реликвата и заключиха, че всъщност става въпрос за много по-късна изработка, която не е истинска реликва.

Спор

Още преди години Дейвид Ролф беше първият, който се усъмни в изследванията на музея, след време пак го повтори и предложи парична оферта, сега за пореден път реши да поднови предизвикателството и дава $1 млн.

„Ако смятат, че плащаницата е средновековен фалшификат, аз ги насърчавам да повторят това нещо, като създадат подобно нещо днес. Поради всички доказателства, които съм виждал, ако е менте, то това е най-гениалният фалшификат в историята“, казва Ролф. После твърди за експертите: „Те казаха, че е създадена от средновековен измамник. Добре! Нека е така, не оспорвам това. Но аз отивам по-нататък и им казвам, че ако този мистериозен фалшификатор е могъл да я направи преди 7 века, вие също трябва да можете да я направите сега. И ако успеете, то аз ще ви преведа веднага награда от 1 милион долара за вас или за музея“. Сега предизвикателството е хвърлено към всички скептици по света, не само от Британския музей, а въобще. И те ще могат да получат същата милионна награда.

Съмнение

Засега експертите не отвръщат на предложението, но това не им пречи да са въвлечени в този спор. А мълчанието им се тълкува само и единствено като безсилие. Когато Британският музей направи своето изследване, тогава според експертите имало доказателство, че тъканта е изработена между 1260-1390 г. Използван е методът за радиовъглеродно датиране. Факт е обаче, че грешката в конкретния случай може да бъде много голяма, някои дори смятат, че става въпрос за повече от 1000 години, а не за обичайните 200-300 години, което си е твърде много.

istock

В заключението на Британския музей обаче бяха посочени и предишни изследвания. И се отбелязва, че няколко експертизи са показали как тъканта съдържа растения, характерни за Палестина. А кръвта по нея е истинска и има неопровержими доказателства, че загърнатият човек с плащаницата е бил измъчван.

История

Торинската плащаница е с размери 4,37 на 1,11 метра. На нея с просто око и различни видове негатив се вижда мъж в пълен ръст. За пръв път е фиксирана през 1353 г. в земите на днешна Франция, където се твърди, че ученици на Христос са я донесли. След това през средните векове тя попада в Торино и се смята за една от най-големите реликви на християнството, най-вече на католицизма. Намира се в катедралата на Йоан Кръстител в Торино. Но и православни, и католически свещеници признават нейната святост, като не говорят за нейния произход. Правени са няколко анализи, най-мащабният е през 1988 г.

За вярващите това е безспорна реликва и се смята, че в нея е увито безжизненото тяло на Христос след свалянето му от кръста. След това то е отнесено в пещерата, където Исус възкръсва и се въздига в небесата. А плащаницата остава.

През средните векове има усилено търсене на реликви, свързани с Христос в Западна Европа. Твърди се, че тогава са били продадени няколко тона дървесина под формата на парчета от кръста. Но за плащаницата от Торино се смята, че е автентична и се оспорват усилено научните доказателства, в това число и начинът им на придобиване.

Дейвид Ролф е известен режисьор, предимно на документални филми. Има няколко, посветени на Торинската плащаница.