0

15-годишната карловка Райна Касабова остава в историята на световната авиация като първата жена, летяла на боен самолет по време на Балканската освободителна война. На 30 октомври 1912 г. тя се качва зад пилота на „Воазен“ Стефан Калинов и под дъжд от куршуми хвърля позиви над Одрин.

Смелата девойка е родена в Карлово на 1 август 1897 година във възрожденско семейство. Кръстник на майка й Мария е самият Васил Левски, а баща й е легендарният Васил Касабов, участник в боевете на Шипка през август 1877 г. Завърнал се е жив от там, макар загубил едната си ръка. Вуйчо й Лило Иванов е заточен в Диарбекир заради участието в национално-освободителната борба. Брат й Роман едва 16-годишен заминава да се бие за свободата на Македония в четата на Яне Сандански.

Малката Райна предпочита да слуша мъжките разговори за герои от Руско-турската война, вместо да шета с майка си в кухнята. Едва навършила 15 години тя се записва тайно от родителите си на самарянски курс по време на мобилизацията преди Балканската война.

На 5 октомври 1912 г. войната е обявена и започват бойните действия. На 11 октомври доброволката милосърдна сестра е изпратена на фронта в Първа полева болница в Мустафа паша (днешен Свиленград), където е щабът на 2-ра армия. Заедно с приятелката си Ана Иванова, също медицинска сестра и дъщеря на художника Верешчагин, често ходят на летището и наблюдават излитащите и кацащите самолети.

Задявка

Веднъж двете приближават до един от аеропланите. Негов пилот е подпоручик Стефан Калинов, който дяволито ги задява: „Искате ли да направите с мен една въздушна разходка?“ Очаквайки свенлив отказ, но Райна го оставя със зейнала уста от изненада: „И още как! Готова съм веднага да полетя!“

За подпоручик Калинов вече няма връщане назад на поканата. Както е по устав той иска разрешение от командира на авиозвеното поручик Радул Милков, който дава не само съгласието си, но и кожено палто. Другите пилоти също се включват в мисията – дават й пилотски кожен шлем, слагат й и очила за защита от вятъра. Задачата на Райна Касабова е да хвърля над Одрин позиви на турски и френски език.

Разузнавателният полет е належащ, за да се опровергае Шукри паша, който притеснен от затягащия се български обръч около Одринската крепост разпространява лъжливи слухове из града, че турската армия е превзела Пловдив и настъпва към София.

Послания

Пилотът Стефан Калинов и 15-годишната Райна излитат на новия аероплан „Воазен“и скоро са над Одрин. Под дъжд от куршуми невръстната самарянка започва да хвърля позиви на турски и френски над града, които да информират одринчани за реалното положение. В позивите пише, че крепостта скоро ще бъде превзета и всяка следваща жертва е напразна. Тя може да бъде избегната с капитулация. Както и става.

Молба

После поемат обратния курс, но Райна го моли да покръжат още малко: „Толкова е красиво и вълнуващо - имам чувството, че съм птица, която се рее в небесата.“ Пилотът не устоява на желанието й, като нарушава разрешеното време за полета от половин час. На летището настава тревога. Всички мислят, че може би на Калинов се е наложило принудително кацане, затова втори самолет се вдига във въздуха, за да търси „Воазен“-а. Не го откриват и се връщат, обзети от тревога. След около 15 минути обаче чуват бумтенето на мотора и той благополучно се приземява. По дървените крила личат дупки от куршуми.

Скоро новината се разпространява извън пределите на България. Военни кореспонденти от световни агенции и издания я намират на летището и правят с нея интервюта и снимки. Така Райна Касабова записва името си като първата жена в света, летяла с боен самолет. Пламва любов между нея и подпоручик Стефан Калинов, която за съжаление е кратка. През Междусъюзническата война пилотът загива в боен полет.

Призвание

След войната Райна се завръща в Карлово и завършва гимназиалното си образование. Отдава се на медицинската професия, за да бъде полезна за хората. Сред болните е и нейният брат Роман. Тя полага големи грижи за него, но заболяването му е тежко и той умира. До Райна вече е дошла и вестта за гибелта на нейния любим Стефан Калинов и това е нов удар за нея.

Млада, красива и образована, тя има много ухажори, но не може да прежали любимия си. Заживява със спомена за този, който единствено е могла да обикне. Има желание да стане летец, но по това време за една жена това е невъзможно. Премества се в София и се отдава изцяло на медицинската професия.

Мис Черноморие

В началото на 30-те години във Варна се провежда първият роден конкурс за красавици. Короната за най-хубава жена на Черноморието, нещо като днешната Мис Варна, се присъжда на героинята от Одрин Райна Касабова.

Забравена

На 71 години Райна Касабова умира през 1969 г. в София. Всичките й близки са починали преди нея. Изоставена и забравена, към последното й жилище в пapцeл 96 нa Оpлaндoвcкитe гpoбищa я изпраща само ветеранът авиатор от Одрин Георги Хайверов. Дълги години гробът й тъне в буренаци. Едва през 1996 г. Дружеството за защита на паметниците и гробовете на хора, загинали за България, се сеща за нея и с голяма трудност намира гроба й. Надписите на мраморната плоча са почти изтрити, но успяват да ги възстановят. Грижите за гроба, намиращ се на Централните софийски гробища, поема дружество "Райна Касабова". Бившите военни се грижат и за паметната плоча на ул. "Ивайло" в Карлово, близо до родния дом на Райна.

През октомври 2012 г., за 100-гoдишнинaтa oт Бaлкaнcкaтa вoйнa и изпoлзвaнeтo нa caмoлeтa кaтo бoйнo cpeдcтвo в Meмopиaлния кoмплeкc нa лeтищe Узyнджoвo кpaй Xacкoвo e oткpитa пaмeтнa плoчa c имeтo нa Paйнa Kacaбoвa. Под нея, както и под паметните плочи с имената на летците Paдyл Mилкoв и Пpoдaн Tapaкчиeв е заровена гилза с послание за поколенията: "Запазете небето на България ясно и чисто! Запазете земите на траките, населени с българи, от врагове! Не допускайте България да граничи със собствени територии! Дълбок поклон пред падналите за свободата на България!".

Среща се с Валентина Терешкова

През 1963 г. в България идва първата жена космонавт Валентина Терешкова.

През 1963 г. първата жена космонавт Валентина Терешкова при посещението си в България се среща с Райна Касабова.

 През 1963 г. първата жена космонавт Валентина Терешкова при посещението си в България се среща с Райна Касабова.

Тя вече е слушала за Райна Касабова и проявява желание да се запознаят. Двете се срещат в Карлово и си правят обща снимка, която излиза във вестниците с текст: „Срещата на първата жена космонавт с първата жена, летяла с боен самолет“.

Името й е увековечено на Антарктида

На името на Райна Касабова през 2012 г. е наречен и ледник на Земя Греъм в Антарктида. Toй e c дължинa 6 км и шиpинa 3,5 км, paзпoлoжeн нa бpяг Дeйвиc oт зaпaднaтa cтpaнa нa Aнтapктичecкия пoлyocтpoв.

Името й е увековечено на Антарктида.

 Името й е увековечено на Антарктида.

Името й е сред имената на още 597 пилоти от целия свят, които поставят началото на авиацията. Записани са в американския сайт earlyaviators.com. Там тя е представена със снимка, кратка биография и описание на подвига й по време на Балканската война.