0

Е дна гръцка поговорка гласи: „Да те видя какви риби хващаш”. Означава буквално - да те видя колко струваш. А на морски народ като гърците може да се вярва. Та по силата на тази поговорка е сигурно, че един страстен риболовец от София струва много. Защото лови едри риби. Макар да признава самият той, че за улов на голяма риба си трябва и малко късмет. Но пък и много майсторлък.

За 37-годишния столичанин Нино Ролински няма тайни в риболова, а късметът му помогна съвсем наскоро да хване огромен шаран, тежащ 8,7 килограма. За това пък му завидя цяло село Доброво, което се намира в община Бобошево. Рибарят е откровен, че въобще не е очаквал такъв екземпляр да изскочи от водата. Нино отива на моста край населеното място заедно със свой приятел. Хвърля въдицата веднъж във водите на река Струма. Куката обаче остава празна. Мята втори път. И тогава нещо се случва. Засича, но въдицата му не мърда. Решава, че е „хванал“ някой корен или камък. В първите няколко секунди нищо не мръднало. Изведнъж вижда как много голяма риба започва да плува по течението.

Борба

„Помислих, че е сом, толкова беше едра. Половин час се борих с рибата, едва влезе в кепа, само половината се побра вътре. Помогна ми и моят приятел. Не повярвахме на очите си, след като установихме, че рибата е шаран, а не сом“, разказва риболовецът Нино Ролински. Разбира се, че двамата не пропускат момента да си направят селфи с едрия улов. Защото такъв огромен шаран не е очаквал да измъкне от река Струма. За него му завидяха риболовците в село Доброво, защото столичанинът улови този „звяр“ под носа им. Те също ловят в района, но в последните десетина години нямат такава слука.

Късмет

„От много време реката тук не се зарибява с материал. По-нататък, в посока Бобошево, сме хващали по-големи шарани, но най-много по 2-3 килограма. Колегата от София е имал някакъв луд късмет. Страхотен улов, представям си какво е удоволствието да извадиш такава риба от реката“, коментира кметският наместник на Доброво Захари Бекиров, който също е запален риболовец.

За Нино да лови риба е удоволствие, спорт, страст и преди всичко релакс. По този начин балансира стреса от ежедневието в София, където се занимава със строителство. Само на 12 години е, когато отива на реката със семеен приятел, за да лови каракуда с бамбукова пръчка. Обича да обикаля цялата страна, за да практикува своето хоби. Хваща големи екземпляри, най-едрата уловена от него риба е 66-килограмов сом. За него пътува през 3-4 години чак до съседна Гърция, но отново мята въдицата във водите на река Струма. На големите куки, специално за сом, поставя стръв от половин килограм кефал. Използва тип „буй” за тази риба, приготвя здрави въдици и здрави макари. Че по-едър екземпляр може да изпочупи всичко, няма да остане нищо и от въдиците, и от макарите. Слага и много голяма плувка, която да издържи тежестта на стръвта.

Сом

„Сомът е активен през нощта. Затова се подготвих на 100% за този улов. Използвах и вибрационен сигнализатор, това е звуково и светещо устройство, което подава сигнал в палатката, че нещо се е закачило на куката. Всичко се случи към 02.00 часа през нощта. С мен бе и мой приятел, който ми помогна да измъкнем сома на брега. Рибата се опита да избяга, после потърси укритие по камъни и дънери в реката, но с късмет успяхме да приключим акцията. Тежеше 65-66 килограма, дължината й бе почти 2 метра”, спомня си Нино за улова на най-едрата риба, която е хващал досега. Категоричен е, че при риболов на сом човек не бива да е сам, защото става въпрос за нощно ловене. Има риск, тъй като не се знае колко голяма риба ще се закачи на куката.

Столичанинът обича и лова

Столичанинът е и ловец, но с ръка на сърцето казва, че неговата истинска страст е риболовът. Ловът просто наследил от дядо си, има ловен билет над 15 години, но не може да сравни преследването на дивеч с ловенето на риба. Край реката се наслаждава на красотата на природата. За него въдицата е най-вече спорт, връща обратно във водоемите повече от 80% от уловената риба. За него е закон да спазва забраните за риболов. Защото само така ще има риба по реки и язовири. Любимото му място за практикуване на хобито е река Искър, там лови най-често скобар, кефал, мряна, а понякога и сом. Но за Нино не е толкова важен уловът, а общуването с природата. Често ще го видите там, край река Искър. С въдица в ръка и с усмивка на лицето, защото риболовът за него е удоволствие и релакс.