0

С ладките домашни любимци правят атмосферата в къщата по-уютна и топла, помагат да се успокоите след работен ден, придават весело настроение. Традиционно котките и кучетата са сред най-популярните домашни любимци, а мнозина с удоволствие се грижат и за хамстери, рибки и зайци. Но понякога семейството решава да приюти приятел, който изобщо не е свързан с домашната среда.

Някой проявява любов към екзотиката по този начин, друг иска постоянно да чувства адреналин в кръвта - в края на краищата едно животно може да бъде опасно. Хората се опитват да подчинят на волята си онези, които са свикнали да живеят на свобода, в степта или джунглата, сред блатото или тайгата. Понякога това е успешно и дори най-необичайните домашни любимци постепенно свикват с живота в апартамент, стават членове на семейството.

Фантазията на хората е неограничена що се отнася до избора на животно за дома. Вълците и лисиците са красиви и опасни животни, които са свикнали да ловуват други животни. Някои представители на тези видове вече могат да бъдат намерени в необичайна домашна среда. За съжаление, подобно съседство може да бъде опасно. Има случаи, когато крокодил също е бил обучаван като домашен любимец. Но както в случая с вълците или лисиците като домашен любимец, не допускайте грешки. И не забравяйте, че дори най-спокойният крокодил винаги може да бъде опасен.

Мотивация

Какво мотивира хората да заселят това необичайно животно в къщата? Може би любов към екстремни спортове и оригинални дела?! Любителите на котки понякога предприемат рискована стъпка и се сдобиват с големи котки - това може да е тигър, пантера, рис, леопард. Несъмнено къща с такъв домашен любимец изглежда повече от оригинална, но дивите животни не се чувстват много удобно сред тесни стени. Има много любители на екзотиката, които съжителстват с жаби, варани, змии и огромни паяци.

Когато избират домашен любимец, възрастните понякога се ръководят не от любов към природата, а от желанието да шокират, изненадат и да изглеждат оригинални в очите на другите. Следователно те не вземат предвид обичайното местообитание на звяра, свикнал на свобода. Ако все пак изборът падне върху диво животно, трябва да сте подготвени за такава стъпка. В крайна сметка най-необичайните домашни любимци са не само красиви и оригинални. Необходимо е да се създадат най-удобните условия на живот за животното, да се обмисли системата за хранене, обучение. Важен аспект е и безопасността на всички, които живеят в къщата. Започваме поредица за по-необичайни домашни любимци. Може някой от тях вече да е член на семейството ви или да планирате да го припознаете като такъв.

Паяк

IStock

Тарантулите живеят в сухи райони: степи, пустини. През деня те се крият във вертикални дупки, чиято дълбочина достига 60 см. През нощта паяците излизат на повърхността и активно се движат по земята, ловувайки насекоми. Тарантулите не тъкат мрежи за улавяне и използват мрежата най-вече при изграждането на яйчния пашкул в процеса на размножаване.

Тарантулите се хранят главно с насекоми: деликатес за тях са гъсеници, бръмбари, щурци, хлебарки и др. Ако им давате брашнени червеи, се препоръчва да ги скъсате и да им дадете частта откъм главата.

Паякът дебне в засада жертвата си, напада, парализира я или я убива с отрова, затова в терариума е добре да си има укритие. Специални изисквания има и за торфа, в който не трябва да има никакви химикали. Въпреки че отровата на тарантулата е фатална за някои животни (което я прави неподходяща за отглеждане с кучета и котки примерно), тя не представлява опасност за човешкия живот. Е, не съвсем. В никакъв случай не оставяйте хлапета да си играят с тарантули - ухапването, което в друг случай наподобява на това от стършел, може да е фатално за детския организъм.

Забележка: В редица европейски езици, по-специално на английски, думата tarantula се отнася до тарантули (семейството на най-големите паяци), а понякога и до всички големи паяци от всякакъв вид.

Гигант

IStock

Гигантският охлюв ахатина (Achatina fulica) е сухоземно коремоного мекотело. Широкоразпространен в страни с тропически климат, той е вредител по селскостопанските растения, особено по захарната тръстика. Живеят до 5-6 и дори 10 години. Растат през целия живот, но след първите две години от живота темпът на растеж се забавя. Достигат средно 15-20 см, в редки случаи стигат до 25 см.

Ахатините са предимно нощни същества, въпреки че при влажно време могат да изпълзят през деня. Обикновено те прекарват дневните часове на уединени места, заровени в почвата. Доказано е, че ахатините имат дългосрочна памет: те могат да си спомнят всичко, което се е случило в рамките на един час, могат да запомнят местоположението на източниците на храна и да се върнат към тях. Младите индивиди са по-мобилни и изминават големи разстояния през деня, а също така са способни на миграции на дълги разстояния. Обикновено не се връщат на същото място за почивка. Старите охлюви, напротив, имат място, където предпочитат да почиват и откъдето изпълзяват в търсене на храна, без да се отдалечават на повече от 5 метра. Когато прехвърляте охлюви на място за почивка на друга ахатина (в рамките на 30 метра), те пак се връщат на своето. Температурата в терариума трябва да бъде 22-28°C, а влажността 60-85%, съветват специалистите.

Джудже

IStock

Домашното прасе джудже или мини прасе се използва в лабораторни и медицински изследвания и като декоративен домашен любимец. Макар и все още тази мания да не е плъзнала у нас, тези миниатюрни прасета се отглеждат от 50-те години на миналия век в Германия. Породата няма ясни стандарти, развъдчици от много страни работят върху отглеждането на по-малки индивиди, така наречените микропрасета. Продължителността на живота на тези прасенца е 10-15 години. В декоративно качество те се държат в апартамента по същия начин като кучетата и котките, без ограничения в пространството. Те се считат за умни животни, лесни за обучение, податливи на команди, приучават се да ходят в пригодена за целта тоалетна, практически не излъчват миризма. Като малки са игриви, но са склонни към затлъстяване, във връзка с което се препоръчва диета и разходки.

През последните години се наблюдава увеличение на измамите с минипрасенца. Под прикритието на породи джуджета се предлагат новородени свинчета.

Следва продължение ...