0

Д истанционното обучение заради Ковид пандемията напомпа децата до степен, че част от тях вече имат сериозни здравословни проблеми. Родители трескаво търсят възможности да изкарат учениците от дома и да ги накарат да се раздвижат след дългите месеци, в които единственият им спорт беше разходката до хладилника.

Оказва се, че вариантите за повече активност в топлото време не са толкова много. Ако не карат колело и не ходят на пикник, децата продължават и през лятната си ваканция да се събират в мола или да опознават скритите страни на райския газ. И ако по време на пандемията училищата бяха затворени и децата нямаха възможност да играят баскетбол или футбол там, сега те са разграден двор. Учениците обаче не се организират за спортни изяви, така че спешно се търсят алтернативи.

Само още един ден децата, останали в София през ваканцията, могат да се възползват от едноименната програма, която организират Столичната община, Дирекция „Спорт и младежки дейности“ и общинските центрове за подкрепа на личностното развитие в партньорство със „Спортна София - 2000“ ЕАД, национални федерации и спортни клубове.

Инициативата включваше свободен и безплатен достъп до разнообразни занимания по различни видове спорт, туризъм, лечебна изправителна гимнастика, занимания по интереси и др., предназначени за деца и ученици от 6 до 18 години, при възможност и включване на родители, младежи и придружители. Родители се надяват общината да размисли и да удължи срока, защото изпити и класирания на част от учениците им попречиха да играят безплатно бадминтон, хандбал, тенис на маса или да участват в организирани туристически маршрути. От програмата годишно по сметки на общината се възползват всяка година около 1500 деца. Интересна обаче е концепцията на общинарите за това кои влизат в тази категория, тъй като възрастовите параметри за децата са от 6 до 29 години.

Ограничения

Оказва се, че не е толкова лесно да се намери фитнес, в който учениците да бъдат записани да тренират, за да влязат във форма. На повечето места има ограничения до 18 години, а за по-малките се предоставят само тренировки с индивидуален инструктор.

Децата от 8 до 14 години могат да се запишат на групови занимания във фитнеса Next Level - цената на еднократно посещение е 10 лв.

Пак там тийнейджърите, навършили 14 години, могат да получат едномесечна или двумесечна карта, съответно за 59 или 109 лв., като времето за тренировки е неограничено. Децата имат богат избор между уреди, на които да се раздвижат - степери, колела, кростренажори и др.

При плащането на абонамента родителите попълват декларация, а децата имат свой профил в Next Level и могат да се информират за промени или да си правят индивидуален план за посещенията, които може да са всекидневни.

5 лв. е еднократното посещение във фитнеса на спортен център ТИМ в Двореца на спорта във Варна. Времевият диапазон е от 11.00 до 15.00 ч., а от децата се иска да представят заверен бележник/ученическа книжка.

В Бургас учениците тренират средно за около 35 лв., като картите са без ограничение за тренировките.

В Grace fitness center в Костинброд картата за ученици е на промоция и е 25 лв.

В Детска спортна академия 2022 в НСА "Васил Левски" за децата се предлагат тренировки по избор по футбол, тенис, голф, гимнастика, фехтовка, лека атлетика, баскетбол, волейбол и денс аеробика. Има също каране на велосипеди, ролери, състезания, както и весел кът - джаги, въздушен хокей, батути. Дневната такса е 45 лв., а седмичната е 170 лв. и включва 5 поредни посещения. Двуседмичната такса е 340 лв. - за 10 поредни посещения, а месечната е 560 лв. - за 20 поредни посещения. Допълнителни такси са транспорт и английски език - съответно за 50 и 60 лв. седмично.

Насоки

Типът дейност, която детето може да извършва, зависи от неговата възраст и физическа зрялост. Според насоките за физическа активност на Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ на децата от 6 до 17 години, например се препоръчва да изпълняват всеки ден поне по час умерени и високоинтензивни аеробни упражнения, а поне три пъти седмично да се включват и упражнения, които изграждат мускулна маса.

За хлапетата препоръчителни спортове са плуването, карането на ски, тичането, скачането на въже и гоненицата. След 4-годишна възраст - гимнастика, катерене, йога, обръч и танци.

Между 6 и 12 години се развиват уменията за ритане, хвърляне, хващане и скачане, затова активностите трябва да развиват основно тяхната ловкост, рефлекси и бързина. Подходящи са отборни игри като баскетбол и футбол, както и тенис, конна езда, скално катерене, атлетика и дори източните спортове - карате, таекуондо и др.

Между 12 и 16 години се препоръчва поне по час на ден умерено до силно интензивна физическа дейност. По-голямата част от движенията трябва да бъдат аеробни, при които се раздвижват всички големи мускулни групи. Примери за аеробна дейност са бягането, плуването и танците. Най-малко 3 дни в седмицата трябва да се включват активности, укрепващи мускулите и костите.

За децата не са препоръчителни силовите упражнения с щанги, тъй като организмът не е достатъчно развит за тях, а при по-голямо натоварване може да се стигне до травми.

Много фитнес клубове, в това число и Pulse Fitness & Spa, позволяват членство от 15-годишна възраст, но след писмено разрешение от родителите. Оттам обясняват, че преди първата си тренировка и преди да започне фитнес режим, тийнейджърът трябва да мине преглед при личния си лекар, който да провери общото му здравословно състояние. В случай че то затруднява дори малко безопасното изпълнение на упражненията, фитнес клубът ще поискат да има изричното разрешение на лекаря за посещенията на тийнейджъра.

Веднъж влезли във фитнеса, младежите, без значение момичета или момчета, трябва да работят с инструктор, който да покаже наличните уреди и да демонстрира как правилно се изпълняват упражненията. Особено при вдигането на тежести до трениращите винаги трябва да има професионалист.

Не на последно място за юношите навсякъде важат същите правила за загрявка и разгрявка, както при възрастните, а именно 10 до 15 минути раздвижване преди тренировка и същото време след това.

В подходящия здравословен фитнес план за тийнейджъри между 15 и 18 години Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва да бъдат включени силови тренировки 3 пъти седмично. Те включват както упражнения със собствено тегло (клекове и коремни преси), така и вдигане на по-леки тежести. В тази възраст тялото все още расте и се развива, затова специалистите препоръчват да се избягват тренировките с тежести и да се набляга на упражнения като напади, лицеви опори, набирания, кофички и планк. Юношите могат да изпълняват между 8 и 15 повторения на всяко едно от тези упражнения.

Във фитнес програмата е желателно да фигурират и упражнения за гъвкавост и заздравяване на костите. Първите помагат за подобряване обхвата на движенията, а други като скачането на въже например, подсилват здравината и растежа на костите. И двата вида дейности са важни за цялостното здравословно състояние на трениращия.

Кардиотренировките също са важен елемент от фитнес режима на 15-18-годишните. Във фитнеса те могат да използват кардиоуреди като пътека за бягане, кростренажор и велоергометър. Много подходящи в тази възраст са и упражненията, изпълнявани на земя.

Тревожна статистика

Наблюдава се намаление на затлъстяването при малките деца до 5-годишна възраст и възрастните над 19 години, но при децата и младежите в ученическа възраст проблемът продължава да се разраства. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

В рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести през 2014 и 2020 г. в България са проведени две представителни национални проучвания на факторите на риска за здравето сред населението. Сравнителният анализ на резултатите от двете проучвания показват намаляване от 2.5 пъти на затлъстяването при деца от 1- до 5-годишна възраст. Намалява и честотата на затлъстяване с 1.9% при хората над 19 години. Леко нарастване на честотата на затлъстяване (с 2.5%) се отчита при децата от 5- до 19-годишна възраст.

По света повече от 1 милиард души са със затлъстяване - 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца, по данни на Световна здравна организация (СЗО). СЗО изчислява, че до 2025 г. приблизително 167 милиона души - възрастни и деца - ще станат по-малко здрави, защото са с наднормено тегло или затлъстяване.

Епидемията от затлъстяване в детска възраст е обявена от СЗО като едно от най-сериозните предизвикателства пред общественото здраве в ХХI век. Детското затлъстяване и наднорменото тегло са се увеличили значително през последните четири десетилетия.

Образователни ателиета в Русе

14 различни спорта и разнообразни образователни ателиета, работилници и летни академии очакват децата на Русе през юли и август. Спортните клубове отварят врати за безплатни часове за ученици, като предлагат занимания по бокс, скачане на батут, футбол, стрелба с лък, борба, лека атлетика, волейбол, джудо, самбо, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, вдигане на тежести и текбол. Всеки клуб е с индивидуален график, като пълната информация е достъпна. Забавления има и за най-любознателните. Богата програма са подготвили от регионалната библиотека „Любен Каравелов“, Регионалния исторически музей, Общинския младежки дом, Общинския център за култура и изкуство, група за театър „Камила“, Фондация „Колективът“ и различни сдружения.

Подарък за приятел в Търговище

Подарък за приятел и други интересни неща могат да изработят собственоръчно деца в регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище. Ателието "Сръчни ръце" е традиционна работилничка. Всяка последна сряда от месеците юни, юли и август се провеждат занимателни часове с отделни деца или организирани групи. Заниманията са част от инициативата „Ваканция в библиотеката“, а творческата атмосфера допълват специалистите от „Детски отдел“ на културната институция. През август всеки работен ден от 8:30 ч. до 17:30 ч. също ще се провеждат различни дейности в библиотеката - част от ваканционните инициативи.