0

П озната като Страната на замъците, Уелс е една от най-красивите части на Великобритания. Със своите живописни плажове, крайбрежни градчета, многообразна архитектура и култура Уелс е приветливо място за милион туристи годишно.

Още с емблематичния червен дракон на знамето си Уелс грабва интереса на посетителите. Най-голям град и столица е Кардиф с 360 хил. жители. Това е истински мултикулутрен център, съчетаващ английски и уелски традиции. И двата езика са официални, като на север уелският се говори от близо 80% от местните.

Крепост

Най-забележителен е замъкът в Кардиф, намиращ се в центъра на града. Построен от норманите през 1091 г. върху основите на римски форт от 1 век, в началото на 19 в. е реставриран в неоготически стил и разширен.

В пределите на крепостната стена е замъкът, заобиколена от ров. Той датира от 11 век, като една от версиите е, че е построен от Уилям Завоевателя.

Втората сграда в пределите на крепостта е дворецът на маркиз Бют, чието име носи и живописният парк зад Кардифския замък. Богатото семейство Бют идва от Шотландия в Кардиф през 18 век, като инвестират в пристанището на Кардиф и развиват търговията на въглища. През 1848 г. третият маркиз Бют наследява замъка и впоследствие се заема с мащабно реновиране на крепостта. Това включва изграждането на днешния дворец, заемащ лявата крепостна стена, и впечатляващата часовникова кула.

Стаи

Отвътре дворецът е изрисуван изкусно, като най-забележителна от стаите е тази на лейди Бют - личната стая за четене на дамата, чиито стени са изрисувани със забележителни жени от историята - Дева Мария, Клеопатра, Жана Д’Арк. Тази стая се намира в часовниковата кула, която също събира две стаи за пушене и стаи на придворните.

В основната сграда на двореца има библиотека, приемни зали, както и голяма детска стая, изрисувана с приказни герои по стените.

Около Кардифския замък има тунели, служещи за бомбоубежища. От приказния пейзаж навън човек рязко се потапя в историята, влизайки в тези тунели. Вътре звучат сирени и истински записи от радиото през Втората световна война. По това време тунелите са побирали около 1800 човека, като и до днес вътре има легла, тоалетни и аптечки за първа помощ.

Друг впечатляващ замък в Уелс е този в Карфили, който е внушителен по размер за разлика от този в Кардиф. Построен е през 13 век и е вторият по големина замък във Великобритания. Изглежда сякаш е изваден от фентъзи роман, затова не е изненада, че и много филми са снимани тук. Карфили служи за снимачна площадка на сериали като „Аз, вещицата“ (2018) Doctor Who. Новият сезон на „Домът на Дракона“ (2022) наскоро също бе сниман в Уелс.

Освен със средновековна история Уелс е известен и с разнообразната местна култура в големите градове.

Развлечения

В сърцето на Кардиф са аркадите - това са безистени из центъра на града между сградите, които имат стъклени покриви. Често те са място за спасение от дъждовете, които не са изненада за Кардиф. Освен пространство за разходки те предлагат и многобройни местни заведения - сладкарници и ресторанти, вдъхновени от парижките кафенета. В аркадите има и магазини за ръчно направени обувки, салони за красота, гейминг кафенета и автентични магазини за пури. Ресторантите варират от бистра за френска кухня до виетнамски семейни кафенета и заведения за боба чай.

Сгради

Тук се намират най-емблематичните за Кардиф сгради. Първата е бившата централа на пристанището на Кардиф, днес част от парламента на Уелс. Тя представлява керемиденочервена сграда с часовникова кула. Часовникът на кулата е наречен бебето Биг Бен. Зад нея е днешният уелският парламент, намиращ се в модерна нова сграда със златист покрив.

Насред залива е и Mилениум центърът - огромна златна сграда за културни събития. Прозорците й образуват големи букви и с тях е написано на английски и уелски - „В тези камъни хоризонтите пеят.“ Това са думи на уелската поетеса Гуенет Луис и се свързват именно със събитията, случващи се зад стените на центъра. Тук се провеждат концерти, театрални постановки и прожекции на филми и сградата наистина „пее“.

Само на около 8 км от столицата Кардиф се намира крайбрежният град Пенарт. Жителите на града акостират своите лодки и яхти пред домовете си и гледката към тях наподобява тази към Френската Ривиера.

Разходка

До Пенарт може да се стигне пеша или с колело, като за местните това е най-популярното място за разходки през уикенда. Между Кардиф и Пенарт има алеи за велосипедисти и пешеходци и минавайки оттам, човек може да наблюдава кардифския отлив - водата намалява с 8 м в следобедните часове. Само в ранните сутрешни часове има наличие на вода, през другата част на деня може да се видят кацналите гларуси по морското дъно. Водата се регулира от пристанището, тъй като в Кардифския залив има много туристически лодки и яхти.

В Пенарт има и дълга камениста морска ивица. Именно тук случаен минувач, разхождащ кучето си, намира следи от динозавърски стъпки. Те датират от Триас периода, от преди 252 милиона години, и всеки, който се разхожда по плажовете на Пенарт, може да ги види.

Футбол

Само на 30 минути път с влак от Кардиф се намира Суонзи - вторият по големина град в Уелс. Известен е с красивите си плажове, футболния отбор и като родния град на актрисата Катрин Зита Джоунс. Градът, подобно на Кардиф, се намира на крайбрежието, като плажната ивица е 8 км. Друга прилика с Кардиф е замъкът, намиращ се отново в центъра на града. За разлика от този в столицата той е в руини, след като от 15 век насам е занемарен, бомбардиран е и през Втората световна война.

В Суонзи е и най-големият затворен пазар в Уелс, предлагащ разнообразни храни, дрехи, книги, платове и бижута. Специалитет са уелските курабийки, наричани Welsh Cakes, които представляват сладки със стафиди и пудра захар.

Заливът на Суонзи също предлага много места за разходки по плажа, отлични ресторанти, пазари и фестивали.

Нос Мъмбълс се намира на запад от залива на Суонзи. В типично уелски стил тук отново има замък - Ойстермут, датиращ от 12 век. Мястото е популярно с живописните изгледи от скалите към Бристолския канал. Мъмбълс е известен със своя кей от Викторианската епоха и фара, построен през 1794 г.

200-250 лв. за луксозна нощувка

Южен Уелс има 150 плажа, като покрай столицата Кардиф преобладават каменистите, а по на запад те са с меки златни пясъци. Няколко от тях са отличени със син флаг - това означава, че водата там е изключително чиста.

Луксозните хотели в центъра на Кардиф струват около 200 – 250 лв. на нощувка. Квартири струват от 50 - 100 лв., а по-евтини хотели са около 150-160 лв. на нощувка.

*Автор: София Елена Попова