0

Е два ли има друга свещена реликва от епохата на ранното християнство, части от която да са разпилени на толкова много места по света. Това е главата на Йоан Кръстител, чието Трето намиране се чества на 25 май. Може би най-важното и най-посещавано място, свързано с нея, е северният фpeнcĸи гpaд Aмиeн, намиращ се на около 150 километра северно от Париж. В тукашна катедрала от векове се пази черепа на Йоан Предтеча.

Легендата

Cпopeд легендата през 1206 г. pицapят кръстоносец Baлoн дьo Capтoн дoнecъл oт Koнcтaнтинoпoл цялата лицева част от главата на светеца и я пoдapил нa cвoя чичo – eпиcĸoпa нa гpaдa. Това се случило в третата неделя на Рождественския пост. Специално за нея е построена величествената катедралата „Дева Мария от Амиен“. Със своите 7 700 кв метра площ тя е най-голямата готическа катедрала в Европа и се смята за класически шедьовър на готическата архитектура.

Строителните работи по църквата започват през 1220 година. Около 1236 г. е завършен нефът, а през 1243 г. – кулите на фасадата. През 1528 г. е установен шпицът, възвишаващ се над катедралата. Върхът на шпица се намира на височина от цели 112,7 м над земята.

Катедралата е мястото за поклонение на християни от цял свят. Сред дошлите тук, за да се поклонят пред мощите на Кръстителя, са френският крал Луи IX Светия, Филип III Смелия, Шарл VI и Шарл VII. Тази реликва се съхранява и до днес, като продължава да извършва чудеса. Не веднъж градът е спасяван благодарение на молитви пред светата глава по време на епидемии.

Амиенската катедрала е най-голямата в Европа

 Амиенската катедрала е най-голямата в Европа
wikimedia.org

Революция

По време на революцията в 1789 г. е имало идея главата да се погребе. През 1793 година кметът на града Луи-Александър Лескув тайно я отнесъл в дома си, за да я запази от осквернение. Няколко години по-късно той я предава за съхранение на абат Лежен, а през 1816 година реликвата отново е върната в катедралата. По време на Втората световна война отново е била скрита и едва след края на нацистката окупация е върната в катедралата.

Доказателства

През 1958 година с разрешение на католическата църква учени извършиха няколко подробни проучвания на главата и установиха, че тя действително принадлежи на семитски мъж на около 30 години, живял в средиземноморския регион в I век след Христа. Освен това на главата ясно се вижда белегът от удар с кама, нанесен както знаем от разгневената Иродиада.

Иродиада

Преданието за главата на Йоан Предтеча гласи, че Иродиада в страха си от възкресението на пророка заповядва главата да бъде погребана отделно от тялото на тайно място. Но нейната придворна Йоана не може да се примири, че главата на този свят човек ще бъде заровена така. Тя тайно я разравя и я отнася в Йерусалим, където я погребва на Елеонската планина. Оттук започват много легенди и версии какво става с главата на Предтечата.

Първото намиране на главата става от Инокентий, богат човек започнал да строи църква на Елеонския хълм. По Божие откровение той намира светата глава на великия пророк и кръстител на Иисус Христос. За да не бъде поругана от езичниците, я заровил отново на същото място. По-късно, при царуването на Константин Велики двама монаси, които ходили на поклонение в светите земи, намират за втори път светата глава. След това тя попада в град Емеса в Сирия (днешния Хомс). Тук главата се намирала в църквата на манастира „Спилеон“ до 761 година, след което е пренесена в Константинопол, но скоро, за да бъде спасена от иконоборците, е укрита в грузински град Сухуми. А на 25 май 843 г. тя била тържествено върната в Константинопол. Отначало била положена в императорския дворец, а после част от нея била занесена в Студийския манастир.

Лицевата част от главата на Предтечата

 Лицевата част от главата на Предтечата
bogonosci.bg

Атонски манастири кътат мощи от Предтечата

Реликвата в Амиен е най-голямата част от черепа на Предтечата. Смята се, че други части от нея се пазят в „Продромос“ румънската обител в Атон. А също - в украсено със скъпоценни камъни златно ковчеже – пак в Света гора, в манастира „Свети Дионисий“. От джамията на Омаядите, известна и като Голямата джамия в Дамаск, също твърдят, че при тях се пази честната глава на Кръстителя. През 2001 г. при посещението си в сирийската столица папа Йоан Павел II посети този мюсюлмански храм, за да се поклони на светите мощи, и така стана първият папа, престъпил прага на джамия. Че части от главата на Свети Йоан се съхраняват при тях, претендират и от турската Антиохия, и арменският манастир – Гандзасар, намиращ се в Нагорни Карабах.