0

И сторията за необикновеното издигане на власт на човека, който управлява Саудитска Арабия и чийто контрол върху петрола засяга всички, започва с това как той надхитри стотици съперници, за да стане престолонаследник.

Мохамед бин Салман, известен с инициалите си МБС, се подготвя за власт от десет години насам.

През изминалата година екипът на Би Би Си разговаря както със саудитски приятели и противници на принца, така и с високопоставени западни шпиони и дипломати. Саудитското правителство получи възможност да отговори на твърденията, направени в тази статия. Те избраха да не го правят.

Бедуин

Първият крал на Саудитска Арабия има най-малко 42-ма синове, включително бащата на МБС - Салман. Короната традиционно се предава между тези синове. Когато двама от тях внезапно починаха през 2011 г. и 2012 г., Салман беше издигнат в линията на наследяване. Тогава, на онзи етап, Мохамед е толкова млад и неизвестен, че дори не попада в полезрението им. „Той е израснал в относителна неизвестност“, казва сър Джон Соуърс, шеф на MИ6 до 2014 г. „Той не е бил предназначен да се издигне на власт“.

Майката на МБС - Фахда, обаче е любимата жена от четирите на Салман. Тя е от бедуинско племе. Западните дипломати смятат, че кралят страда от много години от бавноразвиваща се форма на съдова деменция и Мохамед е синът, към когото се обръща за помощ.

Отрова

Принцът очевидно е бил толкова нетърпелив баща му да стане крал, че през 2014 г. той е предложил да убие тогавашния монарх – Абдула - чичо му – с отровен пръстен, получен от Русия. „Не знам със сигурност дали той просто се хвалеше, но ние го приехме сериозно“, казва Саад ал Джабри, бивш високопоставен служител по сигурността, днес саудитски дисидент.

Той е видял тайно записано видео за наблюдение на принца, в което се говори за идеята. „Беше му забранено да влиза, да се ръкува с краля за доста време“. Но монархът почина от естествена смърт, което позволи на брат му Салман бин Абдулазис ал Сауд да поеме трона през 2015 г. Днес той е на 88 години и става все по-крехък, а синът му може да управлява след него 50 години кралството.

Величие

Той мечтае за величие на Саудитска Арабия, а себе си вижда като Александър Македонски. Кирстен Фонтенроуз, служила в Съвета за национална сигурност на президента Доналд Тръмп, казва, че когато е прочела вътрешния психологически профил на ЦРУ на принца, е почувствала, че е пропуснала същността. „Нямаше прототипи, на които да се базира“, казва тя. „Той разполага с неограничени ресурси. Никога не му е казвано „не“. Той е първият млад лидер, който отразява едно поколение, което, честно казано, повечето от нас в правителството сме твърде стари, за да разберем”.

„Спасителят“

Покупката на известна картина през 2017 г. ни разказва много за начина, по който Мохамед мисли, и за желанието му да поема рискове, без да се страхува да не бъде в крак с религиозно консервативното общество, което управлява. И най-вече решен да надиграе Запада в явни прояви на сила.

През 2017 г. саудитски принц, действащ за МБС, е похарчил 450 милиона долара за картината Salvator Mundi - „Спасителят на света“, която остава най-скъпото произведение на изкуството в света, продавано някога. Портретът, за който се смята, че е рисуван от Леонардо да Винчи, изобразява Исус Христос като господар на небето и земята, спасител на света. За почти седем години от момента на търга картината е напълно изчезнала.

Бърнард Хайкел, приятел на престолонаследника и професор по близкоизточни изследвания в Принстънския университет, казва, че въпреки слуховете, че виси в яхтата или двореца на принца, картината всъщност е на склад в Женева и че Mохамед възнамерява да я окачи в музей в саудитската столица, който все още не е построен.

„Искам да построя много голям музей в Рияд“, цитира Хейкел думите на МБС. „И аз искам основен обект, който ще привлича хората, точно както „Мона Лиза“ прави“. По същия начин неговите планове за спорта отразяват човек, който е едновременно изключително амбициозен и не се страхува да наруши статуквото.

Спортът

Невероятният ръст на разходите на Саудитска Арабия за спорт от световна класа – тя е единственият кандидат за домакинството на Световното първенство по футбол през 2034 г. и е направила многомилионни инвестиции в провеждането на турнири по тенис и голф – се нарича „промиване на спорта“. Но това, което открихме, е лидер, който се интересува не толкова от това какво мисли Западът за него, отколкото от това да демонстрира обратното: че ще направи каквото си поиска в името на това да направи себе си и Саудитска Арабия велики.

Джабри

Ако се върнем на нашия основен източник, 40-годишната кариера на Джабри като саудитски служител не оцелява след консолидирането на властта на МБС. Той избягва, докато Mохамед поема управлението, след като е предупреден от чужда разузнавателна служба, че може да е в опасност. Но Джабри казва, че МБС му изпратил съобщение неочаквано, предлагайки му обратно старата работа.

„Беше примамка – и аз не клъвнах“, казва Джабри, убеден, че е щял да бъде измъчван, затворен или убит, ако се върне. Децата му тийнейджъри, Омар и Сара, бяха задържани и по-късно хвърлени в затвора за пране на пари и за опит за бягство – обвинения, които те отричат. Работната група на ООН по произволни задържания призова за освобождаването им. „Той планира моето убийство“, казва Джабри. „Той няма да се успокои, докато не ме види мъртъв, не се съмнявам в това“.

Саудитски служители са издали известия на Интерпол за екстрадирането на Джабри от Канада, но без успех. Те твърдят, че той е издирван за корупция, включваща милиарди долари по време на работата си във вътрешното министерство. Въпреки това той получава чин генерал-майор и се признава от ЦРУ и MI6 за подпомагането на предотвратяването на терористични атаки на Ал Кайда.

Хашоги

Чрез достъп до мнозина, които познават принца лично, хвърлихме нова светлина върху събитията, които направиха Мохамед бин Салман печално известен, включително убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги и началото на опустошителна война в Йемен.

38-годишният принц вече де факто управлява родното място на исляма и най-големия износител на петрол в света. През 2015 г. поведе коалиция от Персийския залив във война срещу хутите, които завзеха контрола над голяма част от Западен Йемен. Те са проводници на Иран - най-големия съперник на Саудитска Арабия.

Това предизвика хуманитарна катастрофа, с милиони на ръба на глада. „Това не беше умно решение“, казва сър Джон Дженкинс, британски посланик, точно преди началото на войната. „Един висш американски военен командир ми каза, че са получили 12 часа предизвестие за кампанията, което е нечувано“.

Военната кампания помогна за превръщането на малко известен принц в саудитски национален герой. Това обаче беше и първата от няколко големи грешки, които дори приятелите му признават.

Появява се повтарящ се модел на поведение: тенденцията на МБС да изоставя традиционно бавната и колегиална система на саудитско вземане на решения, предпочитайки да действа непредвидимо или импулсивно; и отказ да се прекланя пред САЩ или да бъде третиран като глава на изостанала държава.

Убийството на Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г. замесва принца по начини, които е много трудно да се опровергаят. Наказателният отряд от 15 души пътувал с дипломатически паспорти и включвал няколко от бодигардовете на Mохамед. Тялото на Хашоги така и не е намерено и се смята, че е нарязано на парчета с трион за кости.

МБС винаги е отричал да знае за заговора, въпреки че през 2019 г. каза, че е поел „отговорност“, тъй като престъплението се е случило по време на негово наблюдение. Декласифициран доклад на американското разузнаване, публикуван през февруари 2021 г., твърди, че той е съучастник в убийството на журналиста.

Попитах тези, които лично познават МБС, дали се е поучил от грешките си. „Той научи уроци по трудния начин“, казва професор Хейкел, който казва, че МБС негодува, че случаят е използван като тояга срещу него и страната му, но че убийство като това на Хашоги няма да се повтори.

* Автор:  Джонатан Ругман, Би Би Си

*Авторът е известен британски продуцент

Заглавията са на редакцията