0

Н а 20 юли почитаме паметта на Свети пророк Илия, който предсказва идването на Иисус Христос. Според преданието той е единственият светия, чийто земен живот не приключва със смърт, а бива отнесен на небето от колесница, теглена от огнени коне. Народът ни е нарекъл деня в негова чест Илинден. Имен ден празнуват: Илия, Илиян/а, Илиан/а, Илина, Илко, Илка, Илчо и др. Вярва се, че ако човек се изкъпе на празника, няма да го лови мълния. А курбанът пък пази от суша и град (градушка).

Змейове и хали

Преданията за свети Илия се различават в различните части на България, но всички са обединени от вярването, че той покровителства гръмотевиците и светкавиците. Това е причината да го наричат още Гърмодолец, Гръмовник и Гърмоломник.

Едно от преданията разказва, че светецът е покровител на змейовете, с които се борил срещу халите и ламите. Когато змейовете хвърляли камъни и огнени стрели срещу тях, сблъсъкът им предизвиквал светкавици и гръмотевици. Затова, когато загърми, майките трябва да приберат вкъщи своите дъщери, за да не ги види змей и да ги обикне.

Според друго предание от ноздрите и под копитата на конете в колесницата на свети Илия излизал огън, който се превръщал в дъжд и роса. А светкавиците са огнените стрели, които той хвърля по ламята, за да не "пасе" житата.

Според народните вярвания светията господства над летните небесни стихии и градушки, а през зимата почива, тъй като кара грешниците да строят градове от сняг. Възрастни хора казват, че чуе ли се небесен гръм през лятото, то значи светията се разхожда и предвещава плодородие.

Курбан

Илинден е сред най-обичаните летни празници, отбелязвани по време на жътва и вършитба. Тогава се готви най-старият петел, особено ако в дома има именник. За да се умилостиви господарят на мълниите, се замесват и обредни хлябове, наречени боговица и колач за свети Илия. За да предпазят реколтата си от гнева на свети Илия (градушка или суша), стопаните правят курбан от бик, овен или вол. Общоселската трапезата се подрежда на високо място, по възможност под дъбови дървета. В някои части на България в деня срещу Илинден се извършва обредното гонене на змея, символизиращ сушата.

Билките помагат при треска

Според народните поверия набраните билки на празника са особено лековити и помагат при болки в очите, висока температура и гнойни рани. На този ден не трябва да се работи както на полето, така и у дома. Не трябва да се чисти, пере, тъче, шие. Подстригването също е забранено. Позволено е единствено да се приготвя храна.