0

С ирия е многолика държава в центъра на Светите земи. Малцина подозират, че тук се намира най-древният християнски храм с манастир, действащ и в момента. Той се е появил още през 325 г. сл. Хр. и е единственият функциониращ до наши дни. Другите три - в Акаба (Йордания) - 303 г. сл. Хр., "Мегидо" - в Израел (300 г. сл. Хр.) и "Дура Европос", Сирия (233 г. сл. Хр.), днес са в руини.

Империи

Била е част от Римската, Византийска империя и Арабския халифат. Заедно с Йерусалим и Божи гроб територията й става цел на кръстоносните походи. В 1098 г. кръстоносците завземат столицата на Изтока - Антиохия, владетел става Боемунд Тарентски. На 15 юли 1099 г. Сирия влиза в териториите на Йерусалимското кралство, а пръв крал става Жофроа дьо Буйон, като отказва да носи корона, а слага трънен венец в името на Иисус. Днес населението на държавата е от различни етнически и религиозни групи. Освен араби там живеят арменци, гърци, кюрди, палестинци, турци, асирийци, черкези, мандеи и др. Религиозното разнообразие включва шиити, сунити, алауити, християни, друзи, салафити, язиди и др. малцинствени групи. Но погледнато исторически, това място е люлка на християнството.

Баща на всички

Тук е роден Авраам - първият от тримата праотци на Израел (Гл.11 до 25 от Битие). Библията го нарича Баща на всички, които имат вяра. Това е родина и на свети мъже - аскети и християнски мислители като Ефрем Сириец (306-373), Св. Исаак Сирин (Сириец), епископ Ниневийски (VII век), Йоан Дамаскин (680-760), Св. Симеон Стълпник (357-460), а в планината Касюн според Светото писание Каин убива Авел.

Сред това мюсюлманско море и до днес са живи няколко древнопресияли християнски центрове, запазили вярата в Иисус. Един от тях е Маалюля - селище в югозападната част на Сирия на 50-ина километра от древния град Шам, днес столицата Дамаск. Според преданията някъде там като резултат от проповедите на Св. апостоли Павел и Варнава възниква първата църковна общност, чиито членове за пръв път се наричат християни. До Маалюля се стига през наподобяващата лунна повърхност Сирийска пустиня. По склоновете вертикално една над друга са накацали измазаните в бяло къщи на потомците на арамейците. Сред тях впечатляват издигнатите куполи на десетки християнски храмове и манастири. Градът е разположен на 600 м надморска височина на високо плато, така че климатът е малко по-щадящ. На върха над града се издига неколкометрова статуя на Дева Мария, която благославя и пази това свято място, подобно на статуята на Христос над Рио де Жанейро.

Арамейски език

Уникален е фактът, че единствено тук и в другия подобен християнски център в Сирия - Сидная, се говори отмрелият арамейски език. Това е езикьт на Иисус Христос. На арaмейски са разговаряли Дева Мария, Йосиф, учениците и последователите Христови. Арамейският език по звучене е нещо средно между арабски и иврит. В Маалюля и Сидная, където храмове имат почти всички религиозни деноминации и богослуженията се водят на няколко езика, молитвата „Отче наш“ задължително навсякъде се произнася на арамейски.

Официално християнският център е епархия в диоцеза на Антиохийската православна църква. Тя е най-древната от 5-те основни центрове в православието, създадена е още в 37 г. сл Хр. От началото на 2013 г. глава на Антиохийската църква е патриарх Йоан Х, на когото се възлагат големи надежди за помирение и постигане мирен край на военния конфликт в Сирия. Църквата е собственик на светините и храмовете, макар и формално, тъй като принципал е държавата.

В манастира на Св. Текла се влиза без обувки

Най-значимата светиня в град Маалюля е манастирът на Света Текла - негова покровителка и основателка. Именно тук тя се спасила от римляните преследвачи, които щели да я убият, тъй като приела християнство. Според светото й житие след молитвите й към Господ планината се разтворила пред нея и така я скрила от преследвачите, а под краката й бликнала вода и прикрила следите й. Св. Текла е канонизирана като първомъченица и дева.

Манастирът й е най-старият действащ женски манастир.

На левия склон се намира най-древният храм с манастир, действащ и в момента в света.

На върха на платото е другата светиня - манастирът "Св. св. Сергий и Бакхус", построен през IV век и известен като Мар Сареис. Църквата е един от най-древните в света храмове с най-старите олтари в историята на християнството. Вътре се пази и копие от иконата на Богородица с Младенеца, рисувана от Евангелиста Лука.

И в двата манастира поклонниците събуват обувките си на входа, както е прието в Близкия изток. Към тях има и приюти за бедни и сираци, за които се грижат всички жители на Маалюля.

Ислямска държава срина този земен рай

Още преди да се появи Ислямска държава, местни разкриват ужасяващите репресии, на които било подложено християнското население. Жителите били принуждавани под заплаха от смърт да приемат исляма, а жените - да се покриват. Църквите били вандалски ограбени и опожарени, а християнските светини - варварски опозорени. С избуяването на Ислямска държава терористите се настанили в най-известния хотел в града - "Сапфир", и там складирали най-ценните си трофеи. В монашески килии се вършели безчинства, а иконите били изрязани и с избодени очи. Маалюля е освободена от окупация чак за Великден 2014, когато на възкресенската служба присъства и президентът Башар Асад. От 8000 жители, изцяло християни, обаче остават по-малко от 3000, като половината са мюсюлмани. Избягалите от войната се скитат по цяла Европа, а плячкосаните от терористите християнски реликви се предлагат из търгове по цял свят.