0

В таен коридор на църквата над Божи гроб „Възкресение Христово“ бе открит мистериозен камък. Това е плоча с размери 2,5 на 1,5 метра, чиято история тепърва се разкрива. През вековете поклонници от близо и далеч са започнали да оставят графити с послания и дори с имената си върху камъка. Плочата е преместена по време на неотдавнашен ремонт на храма, за който се смята, че съвпада с мястото на разпъването, погребението и възкресението на Иисус Христос.

Мегалит

Работници, участвали в ремонт на Божи гроб, също са изписвали имената си върху мегалита. Изследователи коментираха, че от обратната му страна се вижда сложен орнамент. На база на това се предполага, че артефактът някога е била част от предната страна на главния олтар, измайсторен по времето на кръстоносците. С други думи, преди много векове този камък, вероятно част от Божия престол, е заемал почетно място в молитвите и църковните тайнства.

„Сега не личи, но камъкът първоначално е бил инкрустиран с парчета скъпоценен, фин и сложно изработен мрамор и стъкло“, разкри археологът Амит Рем от израелското Управление на антиките.

Експертите смятат, че тази хипотеза за реликвата съответства на по-ранни археологически находки и на разкази на поклонници за изграждането на храма от кръстоносците и освещаването на главния му олтар през 1149 г.

Литургии

Според Рем реликвата е била използвана от католическото духовенство за отслужване на литургии. Това продължило, докато кръстоносците не напуснали Йерусалим през 1187 г. след превземането на Свещения град от Саладин. След това светият камък е използван от Православната църква. През 1808 г. голям пожар изпепелява почти до основи храма, вдигнат през IV век там. При последвалите ремонти куполът е сринат, като е изграден нов, който и до днес стои над гроба Господен. След това камъкът е изоставен и забравен. Работници случайно го откриват и го вадят на показ.

Знамение

Той се е намирал в най-вътрешната част на храма. Щом го извадили на показ, престолът направо започнал да блести. Погледите на всички вярващи и поклонници се обърнали спонтанно към него, привлечени сякаш от някаква нетварна светлина. „Събраха се всички игумени, свещеници и монаси, които отслужиха спонтанна литургия“, разказват поклонници.

Плочата е в стил Космати

Плочата има уникален метод на украса в римския стил Космати. При него пространството вътре е релефно, като гравираната част от окръжности е изпълнена с малки кубчета от многоцветен мрамор. Подобно украсени олтари са открити в римски църкви от XII-XIII век. Но този е осветен и от молитвите на поколения християни в Светите земи.