0

Н аричат кръста знака на знаците. Двете кръстосани линии, превърнали се в символ на религията, изповядвана от 2,4 млрд. християни, в миналото са имали различно значение. Те са били философски знак, символизиращ четирите посоки на света. За средновековните алхимиците кръстът е бил символ на четирите елемента: въздух, земя, вода и огън.

Преди всичко обаче това е знакът на Христос, идващ от неговото разпятие преди повече от 2000 г. С времето този символ, осветен от смъртта на Божия син, е придобил различни варианти у различните църкви.

Побългаряване

Руският кръст, наричан още Източен или Кръст на Свети Лазар, става популярен в православната църква в Източното Средиземноморие, Балканите и Русия. Той се отличава от другите с трите си напречници. Най-горната е символ на дъската, на която е било написано името на Иисус Христос по заповед на Пилат. Най-долната наклонена линия идва от поставката за краката, поставяна нарочно, за да подпира стъпалата на разпънатия и по този начин да се удължат мъките му. Този кръст се издига и над много български църкви, но в редуциран вид - без горната напречница.

Голгота

Латинският кръст е най-разпространен в западния свят. По традиция се смята, че Христос е бил разпънат на Голгота именно на такъв кръст, оттук и другото му наименование - кръст на Разпятието. Тази форма, толкова сходна с човешка фигура с разтворени ръце, е символизирала Бога в Гърция и Китай много преди появата на християнството. Кръст, изправен от зоната на сърцето, при египтяните носил идеята за доброта. Всъщност т. нар египетски кръст се счита за най-близкото изображение до днешния.

Ирландската следа

В оградите на стари църкви и манастири и дори като надгробен паметник може да се види и кръст в кръг.

Понякога го наричат Кръста на Йона, както и келтски кръст. Кръгът символизира както слънцето, така и вечността. Появил се е някъде в земите на днешна Ирландия през VІІ век. Често пъти този кръст се украсява с резбовани фигури, животни и библейски сцени, като например грехопадението на човека или жертвоприношението на Исак. Също толкова популярен е и кръстът, чиито три рамена завършват с листа от детелина. Те пък идват от Светата Троица.

Рицарските ордени правят свои версии

Кръстоносните походи раждат нови версии на християнския знак. Кръстът на кръстоносците, или Йерусалимският кръст представлява пет златни кръста на сребърен фон и често се използвал като орнамент върху покривалата на олтара. Големият кръст символизира Христос, четирите малки - четиримата евангелисти, разпространили Христовото учение в четирите посоки на света. Петте кръста заедно могат също така да символизират и раните на Христос.

Тевтонският орден също създава свой кръст, от чиито краища излизат нови кръстове. Този знак е считан за опростена форма на Йерусалимския и може да се види по някои оброчни кръстове и в България.

Осмоъгълен бял кръст с такава форма върху черен фон е бил в началото знакът на военния и религиозен орден на йоанитите, (или хоспиталиерите), известен днес като Малтийски орден.