С настъпването на есента тялото ни естествено преминава в режим на по-голяма нужда от топлина и енергия.
Храните на сезона обаче не са просто утеха за душата в по-хладните дни – те са богати на витамини, минерали и фибри, които подпомагат храносмилането, регулират метаболизма и дори могат да улеснят поддържането на здравословно тегло, пише Rozali.com.
Ето кои есенни храни трябва да включите в менюто си:
Тиква и тиквени семки
Тиквата е нискокалорична, но богата на бета-каротин и витамин С – идеален помощник за имунитета в студените дни. Фибрите ѝ подпомагат доброто храносмилане и засищат за дълго. Тиквените семки, от своя страна, са източник на магнезий и цинк – минерали, които участват в енергийния обмен и подпомагат нервната система.
Орехи
Есенна суперзвезда, пълна с Омега-3 мастни киселини и белтъчини. Те са чудесна закуска за ускоряване на метаболизма и балансиране на апетита – малка шепа орехи може да предотврати преяждането по-късно през деня.
Ябълки
Класика в есенното меню. Ябълките съдържат пектин – разтворим фибър, който подпомага храносмилането и регулира нивата на кръвната захар. Така се избягват резките спадове в енергията и неконтролируемото желание за сладко.
Грозде
Богато на антиоксиданти и ресвератрол, гроздето поддържа клетките млади и сърдечносъдовата система здрава. Благодарение на естествените захари то дава бърз прилив на енергия, а високото съдържание на вода и фибри улеснява храносмилането.
Сладки картофи
Изключително хранителни, но с нисък гликемичен индекс, сладките картофи доставят енергия постепенно. Те са богати на витамин А и калий, които подкрепят добрата работа на мускулите и метаболизма.
Нар
Богат на антиоксиданти и витамин С, нарът подкрепя имунитета и защитава клетките. Фибрите му стимулират храносмилането и създават усещане за ситост, което помага за контрол на апетита и поддържане на здравословно тегло. Съчетава свеж вкус с полезни качества за метаболизма – идеален плод за есенна диета.
Круши
Сочни и ароматни, крушите са отличен източник на фибри, които регулират храносмилането и поддържат чувството за ситост. Те са идеален вариант за леко, сладко междинно хранене без вина.
Гъби
Гъбите са нискокалорични, но с високо съдържание на протеини и витамин D – рядко срещан в растителните храни. Те подпомагат имунитета и са чудесна алтернатива на месото за леки и засищащи ястия.
Червена боровинка
Истински есенен дар за пикочните пътища, червената боровинка е богата на антиоксиданти и витамин С. Включването ѝ в менюто поддържа свежестта на организма и помага за детоксикацията.
Карфиол
Кръстоцветният зеленчук е лек, богат на фибри и витамин К. Карфиолът стимулира метаболизма и е чудесна алтернатива на картофите в пюре или дори ориз.
Защо да включите тези храни в менюто си?
Комбинацията от есенни плодове и зеленчуци носи на организма ценни хранителни вещества, които помагат за добър енергиен баланс, подкрепят имунитета и регулират апетита. А когато метаболизмът работи добре и храносмилането е леко, поддържането на здравословно тегло и дори отслабването стават далеч по-лесни.
Есента не е сезон на лишенията, а на умното хранене. Чрез тези вкусни и полезни продукти ще нахраните тялото си и ще останете в хармония с природния ритъм.