0

П о време на Априлското въстание въпросът за знамената, които трябвало да се развеят и да повдигнат духа на българския народ, е оставен за разрешаване в ръцете на апостолите на отделните революционни окръзи.

Всеки българин знае имената на Райкя Попгеоргиева Футекова, останала завинаги в българската история като Райна Княгиня. Момата, която не само извезва, но и първа на кон развява в Панагюрище знамето на Априлското въстание. По онова време тя е само на 20 години, но вече е главна учителка в местното девическо училище.

Райна Княгиня с извезаното от нея копие на Главното въстаническо знаме

 Райна Княгиня с извезаното от нея копие на Главното въстаническо знаме
Архив

Момичета

За поколенията е останало името на Райна, но в изработката на това знаме светиня вземат участие и още пет момичета. Поръката обаче е предадена на Райна от самия Георги Бенковски, който й дава наставленията как трябва да изглежда то.

Лъвът, който трябвало да бъде извезан върху сърмения плат, е нарисуван от Стоян Каралеев и е по подобие на лъвчето, отпечатано върху устава на БРЦК. Буквите за надписа „Свобода или смърт“ са изрисувани от Иванчо Зографа.

Освен този надпис в долния край на плата има и две букви „П“ и „О “ (Панагюрски окръг). За да не бъде разкрита тайната по ушиването на байрака, Райна и останалите девойки са под ключ, докато бодат плата с иглите. И все пак историята решава именно Райна Попгеоргиева да остане като създателката на това знаме. На 22 април 1876 г. знамето все още не е готово, но въстанието преждевременно е избухнало. Бенковски нарежда на учителката да донесе знамето на площада.

Тя бързо му пришива приготвените отпреди това пискюли и го изнася за първи път навън. Знамето е осветено от поп Грую Тренчов и останалите свещеници. Избран е млад напет момък, който да го носи, но изведнъж войводата Бенковски нарежда на самата Райна да се качи на един бял кон и да го развее.

Байрактарката описва този епизод по един малко по-различен начин. „По желание на гражданите трябваше да го взема на ръце, да препаша револвер и сабя и да седна на избран кон, за да премина през целия град и да оповестя на насъбралия се по улиците народ, че петвековното турско робство е отхвърлено завинаги“.

Копия

След разгрома на Априлското въстание Райна е хвърлена в затвора, подложена на жестоки изтезания, изнасилвания и подигравки. Освободена е след намесата на консула на Русия в Пловдив Найден Геров, който й помага да замине за Русия да учи за акушерка.

А извезаното от нея знаме изчезва. Според едно от твърденията то е изгорено от отстъпващите турци по време на войната от 1877-78 г. След Освобождението Райна се връща в България. През 1901 г. за 25-ата годишнина от Априлското въстание Райна ушива още три копия на изгубеното знаме.

Едно от копията е пренасяно до лобното място на войводата Георги Бенковски в Стара планина. Запазена е снимка на Райна Княгиня с ушитото от нея копие на Главното въстаническо знаме. То се пази от поборника Павел Койчев чак до неговата смърт, а след него от председателя на Поборнико-опълченското дружество в Панагюрище Иван Кузмов-Комитата.

Карлово

В Карлово са изработени две знамена от Мария Ганева, дъщеря на един от съратниците на Васил Левски. След потушаването на въстанието тя споделя участта на Райна Княгиня. Арестувана е и е освободена след застъпничеството на международни дипломати.

Карловското знаме, ушито и извезано от Мария Ганева

 Карловското знаме, ушито и извезано от Мария Ганева
Архив

При влизането на турците знамето е скрито под керемидите в къщата на родителите на Мария. То е запазено и след Освобождението се съхранява във витрина в щаба на 28-и пехотен стрямски полк в Пловдив. През 1923 г. то е върнато отново в Карлово и там се пази 10 години в щаба на местното военно поделение. През Втората световна война светинята е изпратена на съхранение в Казанлък, където изчезва безследно.

Копривщица

В Копривщица знамето е дело на учителката Евлампия Великова. Когато на 20 април пушките гръмват, знамето още не е довършено, но въпреки това то е изнесено и развято на площада. След потушаването на въстанието то е снето от пръта и е взето от Георги Икономов и Панайот Волов при прехода им през Стара планина към Дунава.

Малко преди да влязат в ледените води на река Янтра и да се удавят край Бяла, Русенско, сякаш предчувствайки бъдещия си трагичен край, двамата предават знамето на един овчар с молба да го пази като очите си.

Учителки извезват знамената и в още три града на Четвърти панагюрски революционен окръг. В Пазарджик то е изработено от Теофана Величкова - Юрукова, сестра на писателя Константин Величков, а в Брацигово от колежката й Ана Гиздова.

Брациговското знаме оцелява и след освобождението е дадено на местната църква, където не само се съхранява, но и участва в богослужебните ритуали. В Клисура даскалиците Зюмбюла Попстефанова и Гана Найденова вадят очите нощем на газената лампа, но успяват да го завършат.

Знамето на брациговските въстаници, ушито от Ана Гиздова

 Знамето на брациговските въстаници, ушито от Ана Гиздова
Архив

Знамето е осветено на позициите на Зли дол, където се развява чак от превземането на позициите от башибозука. Най-младата жена, участвала в създаването на революционните символи, е ученичката Елена Трантеева. Тъй като градът не се вдига на въстание, знамето така и не се налага да бъде вадено и използвано.

Търново

В Първи търновски революционен окръг везането на знамената е поверено на Женското дружество в Горна Оряховица, ръководено от Елена Грънчарова. От изработените три знамена двете не се използват, а третото се развява от четата на поп Харитон Халачев и взема участие в епопеята в Дряновския манастир.

Знамето на горнооряховските въстаници

 Знамето на горнооряховските въстаници
Архив

Малко преди турците да проникнат в манастира, въстаниците сами запалват знамето, за да го спасят от поругаване. Единият от байраците е използван от Хвърковатата чета на Бенковски. А другото е запазено и след Освобождението се съхранява от поборническо-опълченското дружество.

Елена Грънчарова, председателката на горнооряховското женско дружество, което извезва знамената на Първи революционен окръг

 Елена Грънчарова, председателката на горнооряховското женско дружество, което извезва знамената на Първи революционен окръг
Архив

Другата голяма чета в Първи революционен окръг, тази на Цанко Дюстабанов, излиза в Балкана с едно доста странно знаме – червена женска престилка, завързана върху прът. За да прилича все пак на знаме, на плата е поставен православен кръст, изрязан от бял плат.

След като вече са в Балкана, габровката Мария Ряскова подарява на въстаниците истинско знаме. То също е червено, но върху него са зашити разярен лъв, изправен на задните си крака, и огненият призив „Свобода или смърт“. Знамето е запазено до Освобождението.

Във Врачански революционен окръг знамето е изработено от сестрите Калица и Мица Хаджикръстеви и единствено от въстаническите знамена е било трицветно. Тъй като и тук въстание не избухва, знамето е запазено.

Ботевата чета

Изключително интересна е историята на знамето на четата на Христо Ботев. То е дело на дъщерята на баба Тонка Обретенова – Петрана, която извезва две знамена. Едното е било предназначено за Сливенския окръг, където брат й Георги е помощник-апостол. Под него в Балкана излиза четата на Стоил войвода и Иларион Драгостинов.

Знамето, извезано от Петрана Обретенова, е развято за пръв път при слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг

 Знамето, извезано от Петрана Обретенова, е развято за пръв път при слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг
Архив

Второто е дадено на Червеноводската чета, а след саморазпускането й е изнесено в Румъния, откъдето малко по-късно отново влиза в българските земи с четата на Христо Ботев. Знамето участва във всички сражения на четата. След убийството на войводата светинята е свалено от пръта и е укрита от въстаниците, които водени от Георги Апостолов, се отправят към Сливен. След разгрома на групата знамето се изгубва и никога повече не е открито.

Ще завършим със знамето на горнооряховските въстаници. Изработено е от сестрите Вангели и Замфири Писареви от дружеството „Просвещение“. Поръчката за него идва от главния апостол на Първи революционен окръг Стефан Стамболов. Байракът бил предназначен за четата, предвождана от Георги Измирлиев и Иван Семерджиев.

Тъй като двамата войводи са арестувани, четата не излиза, а знамето попада в ръцете на турските власти, които го отнасят в търновския конак. По време на Руско-османската война, след превземането на конака и влизането на руските войски в Търново светинята е изнесена от конака и е връчено официално от ген. Гурко на IV дружина от Българското опълчение.