0

К олитът е състояние, което зависи изцяло от това, което ядете, в допълнение към емоционалното ви състояние и качество на живот. Спазването на няколко прости правила ще ви помогне да контролирате и предотвратите това състояние. Колитът е възпаление на дебелото черво. Това е често срещан проблем сред хората, които живеят в големите градове и са подложени на голям стрес. Ако имате колит, трябва да избягвате определени неща, съветва zdraveikrasota.bg

Храната е важен фактор, когато става въпрос за лечението на симптомите на колит. Това е важно както за възстановяването ви, така и за предотвратяване на появата на това заболяване.
Високите нива на стрес, воденето на заседнал начин на живот и консумацията на нездравословни храни (бързо хранене, сода, подправки) може да доведе до развитие на това състояние.

Колитът има много типични симптоми, включващи следното: болка в корема и подуване; кървави изпражнения; втрисане и треперене; дехидратация; диария; треска. Кои храни трябва да избягвате, ако имате колит? Избягването на определени храни е важно за пълно възстановяване от това състояние и избягването на дълготрайни увреждания на дебелото черво. Мазните храни могат да предизвикат чревни контракции и да предизвикат негативна реакция в тялото ви. Трябва да избягвате пържени храни, мазни храни и храните от заведенията за бързо хранене. Ще трябва да избягвате млечните продукти за кратко след колита. Ако имате чревни проблеми, избягвайте всякакви дразнещи напитки като чай и кафе.
Вместо това избирайте напитки като вода с лимонов сок или билкови чайове, които ще помогнат за бързата детоксикация на тялото.

Стрес

Емоционалните проблеми повишават дейността и променят функцията на дебелото черво. Те могат да са придружени от диария или запек, които са основните симптоми на нервен колит. Важно е да умеете да се справяте със стреса във вашия дом или на работата, за да не се влошат симптомите на колита. Ако имате колит, избягвайте заседналия начин на живот. Експертите твърдят, че е по-вероятно хората, които водят заседнал живот, да развият колит. Ето защо е добре да правите упражнения всеки ден, за да контролирате стреса и безпокойството. Добра идея е да се разхождате, да карате колело, да плувате или да извършвате други дейности, но трябва да ги правите редовно.

Посетете личния си лекар, ако имате симптоми като подуване на корема, болки или промени в изпражненията, като разстройство с три дефекации на ден или запек. Избягвайте да приемате лекарства, защото други състояния могат да имат подобни симптоми като колита и могат да влошат състоянието ви.
Яжте по пет или шест малки порции на ден и никога не пропускайте закуска, за да сте сигурни, че започвате деня си с енергия. Ако имате колит, можете да пробвате течна диета, която включва пиене на вода, ябълков сок, бульон и смутита.

Закуска

Буркан с мюсли, купичка с ягоди и чаша с кисело мляко, мюсли и ягоди
Чаша обезмаслено мляко, няколко препечени филийки, парче шунка или парче пуешко месо, с ниско съдържание на мазнини, е добър избор.
Друг избор може да бъде нискомаслен чист йогурт със зърнена закуска.
Трета опция може да бъде чаша чай и препечен пшеничен хляб с прясно сирене, за предпочитане обезмаслено.
Ако искате да ядете плодове заедно със закуската, най-добрите опции са папая, ябълка, круша, банан, праскова или пъшеш. Избягвайте портокали, киви, ягоди и гуава, тъй като те са богати на киселини и могат да забавят храносмилането.

Обяд

Пиле на грил или печено пиле със зелена салата, от кресон и суров спанак, с една чаена лъжица зехтин. Можете да хапнете и една филия от пълнозърнест хляб.

Вечеря

Макарони, приготвени със зехтин. Като втори вариант може да опитате чаша нискомаслено кисело мляко или парче прясно сирене и една лъжичка мед.
Това е примерна диета за закуска, обяд и вечеря, но също можете да включите малки закуски между отделните хранения така, че да не стоите дълго време без храна.

Закуски между храненията:
Чаша плодов сок без захар.
Плод - банан, ябълка или круша.
Чаша чай и две филии пълнозърнест хляб.
Можете да прилагате тази диета всяка седмица, но трябва да включите и други храни като например плодове, зеленчуци, готвени макарони, ориз, пиле или друго месо, картофи и пълнозърнест хляб.

Други препоръки

Пийте поне два литра вода или натурален плодов сок на ден. Дъвчете бавно и добре храната. Поддържайте постоянен график на хранене и не избързвайте с дефекациите. Избягвайте да използвате разхлабителни, ако имате запек, освен ако не са предписани от личния ви лекар. Ако следвате тези препоръки, водите здравословен начин на живот и поддържате балансирана диета, можете да подобрите или предотвратите това състояние. Променете навиците си и се погрижете за здравето си!